Viete o tom, že cuketa sa pôvodne v slovenských záhradách pestovala ako náhrada šalátových uhoriek? Mladá totiž lepšie odolávala chorobám a v miešaných zeleninových šalátoch bol rozdiel sotva poznateľný. Dnes ju máme radi pre jej príjemnú maslovú chuť, nízke nároky na pestovanie a predovšetkým dobrú rodivosť.
Už jedna rastlina môže vytvoriť 15 až 20 plodov, ktoré pri dostatočnej zálievke dokážu narásť do úctyhodných rozmerov. Potom už prichádza na rad zaslúžená odmena v podobe príjemných letných jedál. Okrem nich si povieme aj o spôsoboch, ako cuketu uskladniť na zimu.
V kuchyni na 7 spôsobov
- Grilované alebo pečené cuketové kolieska: Cuketu nakrájame na rovnomerne hrubé kolieska (1 – 2 cm), potrieme olejom, v ktorom rozmiešame soľ, koreniny a sušené bylinky. Chutnejšia je mladá cuketa, ktorú nemusíme čistiť od šupy.
- Cuketové špagety: Mladá alebo stredne stará cuketa je výborná aj na špagety. Špeciálnou škrabkou ich nakrájame na prúžky a zľahka orestujeme na malom množstve olivového oleja. Podávame s tuniakovou omáčkou, paradajkovou omáčkou, parmezánom alebo mäsovými guľkami.
- Cuketová nátierka: Ďalší výborný tip na rýchle a chutné jedlo z mladej cukety. Na panvici orestujeme do sklovita cibuľu a pár strúčikov cesnaku, pridáme nastrúhanú cuketu. Po vychladnutí vymiešame zmes s taveným syrom (alebo nátierkovým maslom) a ochutíme soľou a korením.
- Cuketový prívarok / polievka: Ak je cuketa staršia, už sa nevyhneme čisteniu od šupky a jadierok. Na oleji osmažíme cibuľku a pridáme k nej nastrúhanú očistenú cuketu. Osolíme, aby pustila vlastnú šťavu a dusíme niekoľko minút do mäkka. Pridáme smotanu na varenie, mlieko a menšie množstvo múky alebo zemiakového škrobu na zahustenie.
- Pečená plnená cuketa: Väčšiu cuketu prekrojíme pozdĺžne na polovicu, vyberieme jadierka a vnútro vyplníme pripravenou zmesou. Obľúbené sú kombinácie s ryžou, tarhoňou, mletým mäsom, ďalšou sezónnou zeleninou a syrmi.
- Cuketové placky: Máte radi zemiakové placky? Potom v receptúre nahraďte zemiaky nastrúhanou cuketou a vychutnajte si túto odľahčenú letnú verziu.
- Slaný cuketový koláč: Nastrúhanej cukete to výborne ladí aj s rozmiešanými vajíčkami, paprikou, slaninou a šunkou. Pridáme syr, cibuľu, soľ, koreniny a v miske vymiešame stredne hustú zmes, ktorú prelejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Upečieme do zlatista v rúre vyhriatej na 180 °C.
Mohlo by vás zaujať: Cuketa na vašom tanieri: Detoxikuje a pomáha chudnúť
Vhodná aj na zaváranie
Ak máte cukiet veľa a je vám ľúto nechať ich na záhrade zhniť, môžete ich spracovať napríklad zaváraním – ako samostatnú pikantnú cuketu v slanom náleve, alebo v podobe čalamády.
Budeme potrebovať:
- 4 – 5 cukiet (môžu byť aj so žltou a bielou šupkou)
- pikantné papričky
- cesnak
Na nálev:
- 2 l vody
- 0,5 kg cukru
- 0,5 octu
- 1 nakladač (uhoriek a zeleniny)
Plody vyberáme s takým priemerom, aby sa zmestili do zaváracieho 7 dcl pohára. Zelenú a ak máme, tak aj žltú a bielu cuketu nakrájame na tenké 3mm kolieska. Na dno pohára dáme niekoľko plátkov cesnaku a papriky. Do polovice pohára potom ukladáme kolieska, pričom striedame farby. V strede opäť prichádza pikantná vrstva s paprikou a cesnakom. Kolieskami doplníme zvyšok pohára a zalejeme pripraveným sladko-kyslým nálevom. Sterilizujeme 10 minút pri teplote 85 – 90 °C.
Cuketová čalamáda
Budeme potrebovať:
- 3 kg očistenej cukety (dužina bez jadierok a šupy)
- 1 kg cibule
- 2 šalátové uhorky
- 3 ks hrubostennej kápie
- 6 ks bielej papriky
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l octu
- 1 Deko (sypký koreniaci prípravok na uhorky a zeleninu)
Očistené cukety nakrájame na rezance, cibuľu na polmesiačiky, uhorky na kolieska a papriky na tenké rezance. Všetko spolu zmiešame vo väčšej nádobe, pridáme cukor, ocot a deko. Necháme na chladnom mieste postáť 12 hodín. Husto naložíme do pohárov a sterilizujeme 20 minút na 80 °C. Nepridávame vodu!
Mohlo by vás zaujať: Cuketa a baklažán: Zdravé pochúťky, ktoré vo vašej kuchyni v lete nesmú chýbať
Odložiť do pivnice? Áno!
Dospelé, zrelé cukety sa dajú v pivnici uskladniť až do Vianoc. Ako? Na rastline necháme plody dorásť až do plnej veľkosti. Majú hrubšiu šupu s výraznejšími pásmi a po zaklepaní znejú duto. Opatrne ich vylomíme aj spolu so stopkou a odložíme do debničky na suché miesto v studenej pivnici. Do pivnice uskladňujeme iba zdravé plody, bez prasklín či znakov po napadnutí škodcami. Hoci v zime nebudú mať sviežosť mladej tekvice a šúpanie bude skúškou odhodlania, výborne poslúžia do polievky alebo prívarku.
Zdieľať na
Zdieľaní