Ako udržať pečivo čerstvé? Držte sa týchto overených tipov

Chlieb

thinkstockphotos.com

Na chuť čerstvého chleba, prineseného z pekárne či obchodu, mnohí nedajú dopustiť. Čo však robiť, aby zostal bochník najdlhšie pekne chrumkavý a mäkký vo vnútri? Existuje niekoľko šikovných rád, ktoré vám isto pomôžu.

Pri uskladnení pečiva v podstate bojujeme s časom a sú dve možnosti, akými sa môže chlieb pokaziť. V prvom rade, môže vyschnúť. Tiež sa však musíme vyhýbať vlhkosti, ktorá môže priniesť plesnenie chleba.

Kde skladovať pečivo?

Najlepšie je mať pečivo na suchom mieste, pri bytovej teplote. Rozhodne chlieb či rožky neodkladajte do chladničky, vlhkosť a chlad akurát skrátia ich trvanlivosť. Výnimkou je v tomto prípade len toastový chlieb, ktorý je na to určený.

Rovnako by sme sa mali vyvarovať plastových vreciek, keďže pečivo potrebuje dýchať. Pokiaľ kupujete pečivo v papierových vreckách, nevyužívajte ani tie. Pečivo v nich stvrdne. Mimochodom, po načatí by sme ho mali uložiť odkrojenou časťou nadol, aby sme spomalili schnutie. Na to je striedka bez kôrky mimoriadne citlivá.


Mohlo by vás zaujímať: Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?


Ľanové vrecúška

Hoci je celkom iná doba, recept našich starých mám je stále osvedčený. Najlepšie plusy a mínusy odkladania pečiva vyvážite klasickým ľanovým vrecúškom. Takéto vrecko “dýcha”, chlieb však schne pomalšie a nehrozí mu napadnutie plesňou. Ak vám podobné vrecko v domácnosti chýba, môžete ho tiež nahradiť klasickou kuchynskou utierkou.

Chlebník

Ďalším dobrým a časom overeným krokom je zaobstaranie si chlebníka. Ak v ňom uložíte pečivo v ľanovom vrecúšku, spomalíte jeho starnutie. Najlepšie sú v tomto prípade drevené a slamené chlebníky, ktoré tiež dobre vyzerajú v domácnosti. Nezabúdajte ich však pravidelne čistiť, ideálne raz týždenne a to vodou s octom. Odstránite tak zárodky plesní. Pokiaľ v ňom skladujete rôzne druhy pečivo, dajte pozor, aby ste nemali v jednom vrecúšku žitno-pšeničné a tmavé pečivo. Keď sú pri sebe, kazia sa omnoho rýchlejšie.


Mohlo by vás zaujímať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Alobal

Ak nie ste fanúšikmi ľanových vreciek či utierok, odporúča sa pečivo skladovať v hliníkovej fólii. Tá ho udrží čerstvé dlhšiu dobu. Nepotrebujete dokonca ani chlebník. Dajte však pozor, aby ste takto zabalený chlieb neodložili do vlhkého prostredia, prípadne ho do fólie nevložili ešte teplý.

Pečivo a mraznička

Samozrejme, zvyšky pečiva sa dajú aj zamraziť. Sú ideálnou záchranou, keď sa vám nechce na nákup, prípadne sú obchody už zavreté. Chlieb stráca trochu zo svojej chuti a tak sa na to najviac hodia žemle a rožky, keďže sú menšie a rýchlo sa rozmrazia. Pre najrýchlejšie rozmrazovanie odporúčame pečivo po vybratí z mrazničky pokvapkať vodou, prípadne mliekom a vložiť do rozohriatej rúry. Podobne môžete oživiť aj tvrdšie, nemrazené pečivo.


Ako sa snažíte udržať pečivo čerstvé čo najdlhšie vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame