POROVNANIE Kupujete sendvičovač? Vieme, s ktorým typom a značkou pripravíte ten najlepší toast

Kupujeme sendvičovač

Správny výber sendvičovača vám skráti nielen čas pečenia, ale aj uľahčí údržbu (Zdroj: GettyImages)

Sendvičovač nie je žiadnou novinkou na trhu. Na Slovenku ide o veľmi populárneho kuchynského pomocníka už desiatky rokov. Dokáže pripraviť raňajky či večeru za pár minút a za minimálneho použitia ingrediencií – v podstate vám na prípravu stačí chlieb, šunka, syr a podľa chuti kečup či zelenina. Spraviť takéto jedlo zvládnu aj deti.

Pokiaľ od sendvičovača očakávate len bežnú prípravu sendvičov, máte vyhraté. Na to vám stačí v podstate akýkoľvek prístroj, ktoré dnes kúpite už od 15 eur. Ak ste ale náročnejší a radi si pochutíte napríklad na talianskych panini, grilovanom mäse, wafliach či zapekaných tortillách, budete musieť siahnuť o niečo hlbšie do vrecka.

Pripravili sme si pre vás stručný návod, ako pristupovať pri výbere správneho sendvičovaču pre vašu domácnosť. Nejde len o príkon či dizajn samotného zariadenia. Dôležitý je aj počet platní, na ktorých môžete naraz piecť, výber správneho materiálu či rôznorodosť funkcií.

Nad čím uvažovať pred kúpou sendvičovača

Pred kúpou či dokonca samotným výberom správneho modelu je dôležité zamyslieť sa nad pár detailmi. Odpovedať by ste mali na tieto dve základné otázky.

1. Čo v ňom budete zapekať?

Od druhu potravín, ktoré chcete pripraviť v sendničovači, sa zvykne odvíjať najmä ich cena. Základné sendvičovače majú už štandardne dve platne so štvorcovým tvarom predeleným diagonálne. Čo však, ak chcete pripraviť spomínané panini či dokonca tortilly? Musíte sa poohliadnuť za modelom, ktorý ponúka multifunkčné riešenie na ich prípravu.

Zvyčajne tieto sendvičovače nájdete pod označením 3 v 1, alebo jednoducho ako multifunkčný sendvičovač. Ponúkajú na výber rôzne režimy prípravy, medzi ktorými nájdete aj grilovanie. Pokojne si v nich pripravíte domáci kebab či zapečiete bagetu.

2. Pre koľko ľudí budete jedlo pripravovať?

V prípade, že vašu domácnosť tvoria dvaja alebo traja členovia, nie je čo riešiť. Postačí vám prístroj s dvomi platňami. Kúpite si jeden toustový chlieb a okrem raňajok vám ostane polovica na večeru. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je veľkosť platne, aby sa vám nestalo, že kúpite príliš veľký chlieb, ktorý bude z prístroja vytŕčať a neprepečie sa.

Ak ste väčšia rodinka a radi raňajkujete či večeriate spolu, pouvažujte nad väčším prístrojom so štyrmi platňami. Oproti štandardnému dvojplatňovému sendvičovaču ušetríte na jednej strane čas na prípravu, ale pri kúpe zaplatíte o pár eur viac. Vybrať si väčší prístroj odporúčame aj rodine, ktorá si tousty alebo sendviče rada pripraví aj na cesty.

Štvorplatňový sednvičovač už roky využíva aj náš známy Michal: „Do rodiny je štvorplatňový optimálny. Večeru vieme pripraviť asi tak do 15 minút. Kým sa jedna várka pečie, pripravujem druhú. Za ten príplatok to určite stojí.“


Mohlo by vás zaujímať: Tieto jedlá patria medzi najzdravšie: Až o tretinu nižšie riziko úmrtia, budete žiť snáď až do stovky!


Dôležité údaje pri kúpe prístroja

Ak už viete, čo chcete pripravovať a pre koľko ľudí, môžete sa posunúť o krok ďalej. Zamerajte sa na štyri základné parametre, ktoré vám pri správnom výbere skrátia nielen čas na prípravu, ale aj skvalitnia samotné pečenie a uľahčia údržbu.

Príkon: Príkon sa udáva vo wattoch a sendvočovače sa pohybujú medzi 700 – 1 200 W. V praxi to znamená, že čím vyšší príkon, tým skôr sa jedlo pripraví, ale o to väčšiu spotrebu má prístroj. Nemusíte sa jej však báť. Sendvičovače bývajú v prevádzke len na pár minút a za energiu zaplatíte maximálne zopár centov navyše. Nechcete na jedlo dlho čakať? Potom určite voľte vyšší príkon. Aj tu však platí, že si zaň priplatíte pri samotnej kúpe.

Materiál: To, z akého materiálu je vyrobený samotný sendvičovač, je v podstate jedno. Väčšina z nich je plastová. Zamerajte sa skôr na materiál platní, bývajú prevažne potiahnuté nepriľnavým teflónom. Ten však dokážu poškriabať a znehodnotiť kovové vidličky či nožíky. Na trhu sa ale začali objavovať aj keramické sendvičovače, ktoré nepoškriabete tak ľahko ako teflón . Majte však na pamäti, že keramika sa zvykne odlupovať a preto hrozí, že sa jej jemné časti môžu dostať do samotného jedla.

Tvary platní: Tento výber necháme len a len na vás. Okrem tradičných štvorcových platní nájdete na trhu množstvo iných tvarov. Môžete si pripraviť jedlo v tvare lastúr či iných detských tvarov (napríklad aj Mickey Mouse), ktoré menší stravníci určite ocenia. Štvorce sa dajú vymeniť aj za obojstrannú grilovaciu plochu na prípravu panini či kebabu alebo za tvar waflí. Fantázii sa skutočne medzi nekladú a ak ste ochotní investovať do vymeniteľných platní, časom to určite neoľutujete.

Údržba: Sendvičovače nesmiete umývať po tečúcou vodou, pretože ide o elektroniku. Používajte radšej papierové utierky. Prípadne sa čisteniu vyhnite úplne a pripravujte jedlo na papieri na pečenie.


Mohli by vás zaujímať: Obed so sebou alebo chutná večera: Inšpirujte sa chuťou týchto troch sendvičov


Funkcie navyše, ktoré odporúčame

Na záver vám ostáva rozhodnúť sa, ktoré zaujímavé funkcie potrebujete, aby ste nekupovali zbytočne predražený prístroj.

Regulácia teploty: Táto funkcia udáva, na akú teplotu sa platne rozpália. Zvyčajne je očíslovaná od 1 do 5. Z vlastnej skúsenosti odporúčame zvoliť zlatý stred, pretože na rozpálených platniach sa môže stať, že budete mať spálenú tortillu, no surové mäso. S reguláciou teploty pracujte preto ako so sporákom.

Poistka proti prehriatiu: Túto funkciu neviete nastavovať a vlastne ani ovládať. Ak budú platne príliš rozpálené, prístroj sa vám vypne. Ide o dôležitú funkciu najmä vtedy, keď chcete zveriť prípravu jedla vašim deťom či vnukom.

Časovač: Časovať určite poznáte. Okrem teploty si nastavíte aj čas, počas ktorého sa bude jedlo piecť. Po jeho uplynutí sa prístroj sám vypne alebo vás upozorní na to, že je čas na ďalšiu dávku. Väčšina modelov ním však nedisponuje a na túto funkciu sa radšej spýtajte pred samotnou kúpou.

Vypínač: Lacné modely pečú v momente, keď ich zapojíte do zásuvky a prestanú, keď ich odpojíte. Funkcia vypínača vám umožní vypnúť sendvičovač aj v prípade, že je zapojený do siete. Oceníte ho, ak chcete mať prístroj neustále na kuchynskej linke.

Opýtali sme sa Michala, ktorú funkciu používa najčastejšie on: „Určite časovať. Za tie roky sme si už našli presnú teplotu a čas, ktorý nám pripraví jedlo podľa našej chuti. Nemusím neustále kontrolovať, ako je jedlo prepečené, jednoducho viem, že bude chutné. Časovač nám vypne platne.“


Mohlo by vás zaujímať: Výživné a chutné jedlá aj bez mäsa: Ochutnajte ich a neoľutujete!


Najlepšie modely za rok 2021

Medzi najlepšie sendvičovače podľa Spotrebiteľského testu za minulý rok sa dostal model Tefal SM 155233. Za 25 eur dostanete kompaktný prístroj s príkonom 700 W a s nepriľnavým povrchom. Má však miesto len na dva tousty zároveň a disponuje prívodnou šnúrou dlhou len pol metra. Na bežné pečenie však úplne postačí.

Ak chcete niečo multifunkčnejšie, vyskúšajte model ETA Sorento 3151. Síce má stále len dve väčšie platne, môžete ich ale meniť za waflové či tortillové. Sendvičovač disponuje teplotnou poistkou, protišmykovými nožičkami, LED indikátorom a príkonom až 900 W. Pripravte si naň však až 60 eur.

Nemáte taký vysoký rozpočet? V tom prípade zvoľte Sencor SSM 4300SS. Za cenu 15 eur dostanete ľahký prístroj so základným vybavením, LED indikátorom a jednoduchosťou ovládania.

Pre náročných odporúčame model Tefal SW854D16. Dostanete štyri plochy na pečenie, množstvo náhradných platní rôznych tvarov (vrátane lastúr) a dokážete s ním pripraviť aj wafle či grilovanú zeleninu a mäso. Zaplatíte zaň však až 100 eur.

Zdroj: plnielanu.sk, covybrat.sk, spotrebitelskytest.sk
Odporúčame