Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri

Tekvicová polievka

thinkstockphotos.com

V posledných rokoch si u nás čoraz väčšiu obľubu získava oranžová tekvica hokaido, ktorá pochádza z Ďalekého východu. Mnohí si ju pestujú vo vlastnej záhradke, ale pravidelne sa objavuje aj na zeleninárskych pultoch v obchodoch, a tak môže túto skvelú tekvicu vyskúšať každý. Od klasických tekvíc sa líši tým, že má pevnú dužinu a možno ju spracovať rozmanitejším spôsobom ako na prívarok či kompóty.

Tekvica hokaido má sýtooranžovú farbu, guľatý tvar, priemer 10-30 cm, váhu 1-2 kg. Netreba ju šúpať, stačí ju dobre očistiť a umyť, odstrániť prípadné kazy a vybrať stred s jadrami. Tenká šupka pri varení alebo pečení zmäkne. Dužina je pomerne tvrdá a po tepelnej úprave má konzistenciu podobnú zemiakom, preto môže slúžiť aj na zahustenie omáčok a prívarkov. Mladé plody žltej farby, ktoré nestihli dozrieť, môžete konzumovať surové podobne ako kaleráb, alebo použiť do šalátov, či polievky. Nedajú sa dlho skladovať. Zrelé oranžové plody naopak vydržia v chladnej suchej miestnosti až do jari a prinesú na váš tanier počas zimy vitamíny A, C, B, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Oranžové karotenoidy prospievajú slezine a pankreasu. Tekvica hokaido je bohatá na vlákninu a živiny, ktoré harmonizujú trávenie, pomáhajú pri chorobách obličiek a srdca. Je vhodná aj pre diabetikov a má detoxikačné účinky.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Krémová hokaido polievka s karí

Potrebujeme:

  • 1 tekvicu hokaido strednej veľkosti
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • maslo
  • lyžicu cukru
  • soľ, karí korenie, mletý zázvor
  • sladkú smotanu

Postup: Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme ho roztopiť. Na masle opražíme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno, do hrnca vložíme na kocky pokrájanú tekvicu a chvíľu orestujeme. Zalejeme horúcou vodu, osolíme, pridáme ½ lyžičky karí a štipku zázvoru. Varíme, kým tekvica nezmäkne, potom rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Vlejeme sladkú smotanu a necháme prevrieť. Polievka má byť hustá, peknej žltooranžovej farby. Podávame s opečeným chlebom na kocky, opraženými orechmi a tekvicovými semienkami. Na tanieri môžeme ozdobiť lyžicou kyslej smotany.


Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy


Hrnčekový koláč z tekvice hokaido

Potrebujeme:

  • 400 g tekvice hokaido
  • šťavu z ½ citróna
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček pohánkovej múky
  • 1 hrnček hladkej špaldovej múky
  • ½ hrnčeka špaldovej krupice
  • 100 g tvarohu
  • vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • podľa chuti hrozienka, orechy, sušené slivky

Postup: Umytú tekvicu nastrúhame nahrubo a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vymiešame celé vajcia s cukrom, pridáme olej a ostatné suroviny, tekvicu vmiešame nakoniec. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 200ºC. Ešte horúce potrieme lekvárom a posypeme mletými orechmi, alebo pokvapkáme čokoládovou polevou.


Tiež by vás mohlo zaujať: Trikrát skvelá tekvica: Poradí si s tukmi, zlepší náladu a dodá mladistvý vzhľad


Pečená tekvica hokaido

Hokaido sa dá piecť a jesť nasladko i naslano, podávať ako ľahké jedlo na večeru, ako dezert i príloha k mäsu. Tekvicu stačí dobre umyť a zbaviť jadier, potom ju pokrájame na mesiačiky hrubé asi 2 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme podkovičky z tekvice, pokvapkáme olejom. Pečieme 20-25 minút pri teplote 200ºC do zlatohneda.

Sladká verzia: Pri sladkej úprave môžeme tekvicu posypať pred pečením sekanými orechmi. Hotové potrieme medom alebo polejeme javorovým sirupom a teplé podávame.

Slaná verzia: Tekvicové podkovičky potrieme prelisovaným cesnakom a olejom, po upečení posolíme. Môžeme dochutiť aj sójovou omáčkou.

Slaná verzia so zemiakmi: Nakrájanú tekvicu a zemiaky zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymiánom, rozmarínom alebo bazalkou, osolíme. Po upečení posypeme čerstvou vňaťou a podávame s kyslou smotanou.


Ktoré ďalšie recepty na chutné jedlá s použitím tekvice poznáte vy? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close