V posledných rokoch si u nás čoraz väčšiu obľubu získava oranžová tekvica hokaido, ktorá pochádza z Ďalekého východu. Mnohí si ju pestujú vo vlastnej záhradke, ale pravidelne sa objavuje aj na zeleninárskych pultoch v obchodoch, a tak môže túto skvelú tekvicu vyskúšať každý. Od klasických tekvíc sa líši tým, že má pevnú dužinu a možno ju spracovať rozmanitejším spôsobom ako na prívarok či kompóty.
Tekvica hokaido má sýtooranžovú farbu, guľatý tvar, priemer 10-30 cm, váhu 1-2 kg. Netreba ju šúpať, stačí ju dobre očistiť a umyť, odstrániť prípadné kazy a vybrať stred s jadrami. Tenká šupka pri varení alebo pečení zmäkne. Dužina je pomerne tvrdá a po tepelnej úprave má konzistenciu podobnú zemiakom, preto môže slúžiť aj na zahustenie omáčok a prívarkov. Mladé plody žltej farby, ktoré nestihli dozrieť, môžete konzumovať surové podobne ako kaleráb, alebo použiť do šalátov, či polievky. Nedajú sa dlho skladovať. Zrelé oranžové plody naopak vydržia v chladnej suchej miestnosti až do jari a prinesú na váš tanier počas zimy vitamíny A, C, B, vápnik, horčík, fosfor a draslík. Oranžové karotenoidy prospievajú slezine a pankreasu. Tekvica hokaido je bohatá na vlákninu a živiny, ktoré harmonizujú trávenie, pomáhajú pri chorobách obličiek a srdca. Je vhodná aj pre diabetikov a má detoxikačné účinky.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii
Krémová hokaido polievka s karí
Potrebujeme:
- 1 tekvicu hokaido strednej veľkosti
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- maslo
- lyžicu cukru
- soľ, karí korenie, mletý zázvor
- sladkú smotanu
Postup: Vo väčšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme ho roztopiť. Na masle opražíme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno, do hrnca vložíme na kocky pokrájanú tekvicu a chvíľu orestujeme. Zalejeme horúcou vodu, osolíme, pridáme ½ lyžičky karí a štipku zázvoru. Varíme, kým tekvica nezmäkne, potom rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Vlejeme sladkú smotanu a necháme prevrieť. Polievka má byť hustá, peknej žltooranžovej farby. Podávame s opečeným chlebom na kocky, opraženými orechmi a tekvicovými semienkami. Na tanieri môžeme ozdobiť lyžicou kyslej smotany.
Tiež by vás mohlo zaujať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy
Hrnčekový koláč z tekvice hokaido
Potrebujeme:
- 400 g tekvice hokaido
- šťavu z ½ citróna
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček pohánkovej múky
- 1 hrnček hladkej špaldovej múky
- ½ hrnčeka špaldovej krupice
- 100 g tvarohu
- vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- podľa chuti hrozienka, orechy, sušené slivky
Postup: Umytú tekvicu nastrúhame nahrubo a pokvapkáme citrónovou šťavou. Vymiešame celé vajcia s cukrom, pridáme olej a ostatné suroviny, tekvicu vmiešame nakoniec. Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu vo vyhriatej rúre 20-25 minút pri teplote 200ºC. Ešte horúce potrieme lekvárom a posypeme mletými orechmi, alebo pokvapkáme čokoládovou polevou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Trikrát skvelá tekvica: Poradí si s tukmi, zlepší náladu a dodá mladistvý vzhľad
Pečená tekvica hokaido
Hokaido sa dá piecť a jesť nasladko i naslano, podávať ako ľahké jedlo na večeru, ako dezert i príloha k mäsu. Tekvicu stačí dobre umyť a zbaviť jadier, potom ju pokrájame na mesiačiky hrubé asi 2 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie, poukladáme podkovičky z tekvice, pokvapkáme olejom. Pečieme 20-25 minút pri teplote 200ºC do zlatohneda.
Sladká verzia: Pri sladkej úprave môžeme tekvicu posypať pred pečením sekanými orechmi. Hotové potrieme medom alebo polejeme javorovým sirupom a teplé podávame.
Slaná verzia: Tekvicové podkovičky potrieme prelisovaným cesnakom a olejom, po upečení posolíme. Môžeme dochutiť aj sójovou omáčkou.
Slaná verzia so zemiakmi: Nakrájanú tekvicu a zemiaky zmiešame, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme tymiánom, rozmarínom alebo bazalkou, osolíme. Po upečení posypeme čerstvou vňaťou a podávame s kyslou smotanou.
Ktoré ďalšie recepty na chutné jedlá s použitím tekvice poznáte vy? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na