Anémia straší každého štvrtého Slováka: Viete, ako sa jej vyhnúť?

Ovocie

sxc.hu

Chudokrvnosť je pomerne časté ochorenie, ktorým trpí 25 – 30 % populácie. Mnohí z nás si však jej prítomnosť ani neuvedomujú, pretože jej symptómy pripisujú dôsledkom náročnej práce a životného štýlu. Anémia síce nie je životu nebezpečná, no dokáže ho značne komplikovať. Dobrou správou však je, že jej možno predísť, resp. sa z nej dostať pomocou konzumácie vhodnej stravy. Akej?

Prečo ňou trpí tak veľa ľudí?

Ide o ochorenie, kedy dochádza ku poruche tvorby a následnému nedostatku červených krviniek. Väčšina ľudí sa s pojmom anémia, resp. chudokrvnosť už určite stretla. Najčastejšie sa jej vznik dáva do súvislosti s nedostatkom železa. No nie len ono môže byť jej príčinou. Existuje viacero druhov anémií, pričom vzniknúť môžu aj v dôsledku nedostatku iných pre telo potrebných látok. Jedná sa pritom o najčastejšie krvné ochorenie, ktoré môže byť aj dedičné.

Príčiny vzniku sú rôzne

Anémia môže byť zapríčinená nedostatkom prijímaného železa, kyseliny listovej, či vitamínu B12, alebo aj v dôsledku dlhodobej straty krvi. Ohrozenejšie sú preto ženy, kvôli každomesačnej menštruácii. Taktiež by sa mali mať na pozore aj osoby s vredmi, hemoroidmi, alebo napríklad ľudia trpiaci Crohnovou chorobou, hnačkami, či doposiaľ nezistenou celiakiou. Problémom je tiež nedostatočné vstrebávanie železa v čreve. Nadmerne ohrozenými skupinami sú však aj tehotné a dojčiace ženy, alkoholici, fajčiari, starší ľudia, či vegetariáni a vegáni.


Mohlo by vás zaujímať: Trápia vás neustále studené ruky aj nohy? Takto rozprúdite krv v žilách


Aké má anémia príznaky?

Anémiou môžete trpieť, ak ste:

  • často a bezdôvodne uťahaný a unavený
  • nemáte silu, ste stále slabý
  • často máte bezdôvodne vyšší tep
  • pociťujete búšenie srdca
  • ste veľmi bledý (bledé môžu byť aj ďasná, či nechtové lôžka)
  • mávate opakované infekcie, afty, či popraskané kútiky úst
  • trpíte bolesťami hlavy
  • nechutí vám jesť
  • ste podráždený, nesústredený, alebo apatický

Koľko železa by ste mali prijímať?

Prirodzená dávka železa, ktoré by sme mali denne prijímať do organizmu stravou, je zhruba 12 mg u mužov a 15 mg u žien (20 – 30 mg v tehotenstve a počas dojčenia). Celkový obsah železa vo vašom tele by sa mal pohybovať na úrovni 6 gramov. Problém však nenastáva len vtedy keď ho je menej, ale aj vtedy, keď je ho naopak nadbytok. Železo totiž pri vysokých dávkach pôsobí ako oxidant a vytvára v tele voľné radikály. Tie môžu mať za následok vznik kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny, upchávanie ciev, či zvyšovanie hladiny cholesterolu.


Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


Akou stravou si zabezpečíme dostatok železa?

Pri chudokrvnosti je vhodné prijímať stravu bohatú na:

  • vitamíny, najmä vitamín C, ktorý dokázateľne podporuje vstrebávanie železa
  • hovädzie, jahňacie mäso, pečeň, kuracie mäso
  • dary mora – ustrice, mušle
  • vajcia
  • strukoviny – najmä hrach, šošovicu, sóju a fazuľu
  • zeleninu a ovocie – najmä sušené ovocie (marhule, slivky, hrozienka), červenú repu, papriku, paradajky, cibuľu, pór, špenát, kapustu, brokolicu, jahody, jablká, broskyne, čerešne, hrušky, ostružiny, pomaranče, kivi, čierne ríbezle
  • orechy
  • tekvicu a sezam
  • hnedé morské riasy
  • pivovarské kvasnice
  • pšeničné otruby, pšeno, pohánku, ovsené vločky
  • kokos, mak
  • niektoré bylinky a koreniny – hlavne echinaceu, šípky, žihľavu, púpavu, pažítku, petržlenovú vňať, kari korenie, či horec.

Trpíte vy alebo ľudia vo vašom okolí chudokrvnosťou? Podeľte sa o svoje názory s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Nela
Odporúčame