Ani šalát nemusí byť vždy zdravý: Tieto veci doňho radšej nepridávajte

Šalát

pexels.com

Ak ste si doteraz mysleli, že každý šalát je zdravý, ste na omyle. To, či je šalát skutočne zdravý, záleží len a len od vás a od toho, čo doňho pridáte. Ak sa skladá zo zdravých ingrediencií, tak je ideálnym obedom, ktorý je plný vitamínov, minerálov, bielkovín a zdravých tukov. No ak ho polejete napríklad majonézou, v okamžiku sa z neho stane kalorická a nezdravá bomba.

Problém: Majonéza a dresingy

Dresingy, ktorými v reštauráciách polievajú šaláty sú často plné kalórií a škodlivých látok. Zvyknú obsahovať veľa soli, cukru či umelých prísad, ktoré majú dresingu dodať špecifickú chuť. Ešte horšie sú tie, ktorých základ tvorí majonéza a ktoré sa používajú najmä do vlašského alebo zemiakového šalátu. Majonéza sa neodporúča najmä kvôli vysokému obsahu soli, oleja, octu, umelých dochucovadiel či kukuričnému octu, ktorý je plný fruktózy.

Riešenie: Olivový olej alebo jablčný ocot

Skúste pripraviť zemiakový šalát bez majonézy, len s pridaním bieleho jogurtu a štipky soli. Tento variant je oveľa zdravší a vhodnejší. Rovnako by ste do zeleninových šalátov nemali pridávať dresingy, ale mali by ste ich len poliať olivovým olejom či jablčným octom, ktorý je veľmi zdravý. Výbornú chuť dodajú šalátu aj čerstvé bylinky, citrónová šťava či rozmixované avokádo.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Rýchly špenátový šalát nikdy nesklame: Ideálna príloha aj hlavný chod


Problém č. 2: Krutóny

Veľmi častou a takisto nezdravou prísadou do šalátov sú krutóny. Tie sa môžu zdať na prvý pohľad úplne neškodné. Pravda je však taká, že sú spracovanou potravinou, ktorá sa vyrába zo pšenice a ktorá väčšinou obsahuje veľa soli, rafinovaných olejov, dochucovadlá, umelé farbivá či sirupy. Neponúkajú tak žiadne vitamíny, minerály či iné dôležité látky, práve naopak, organizmus len zaťažujú.

Riešenie: Niečo chrumkavé a zdravé

Zdravých náhrad za krutóny je nespočetne veľa. Podľa odborníkov na zdravú výživu sú tou najideálnejšou semienka, orechy, z ktorých najzdravšie sú mandle, alebo si môžete skúsiť pripraviť kelové čipsy či nakrájať mrkvu.

Na kelové čipsy potrebujete:

  • 15 kelových listov
  • olivový olej
  • soľ

Postup: Umyté listy kelu si nakrájajte na väčšie kúsky, pretože pri pečení sa zmenšia. Potom ich rovnomerne rozložte na plech, posoľte, polejte olivovým olejom, premiešajte a opäť porozkladajte. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov zhruba 20 minút. Popri pečení ich dva- či trikrát premiešajte.


Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové šaláty pre krajšiu líniu: Ktorý ochutnáte ako prvý?


Problém č. 3: Syry, slanina, grilované mäso

Čisto zeleninový šalát má rád len málokto a muži majú navyše častokrát problém s tým, že ich poriadne nezasýti. Preto, aby lepšie chutil a aby bol objemnejší, sa doňho zvyknú pridávať rôzne druhy syra, slaninaa či grilované mäso. Pozor však na to, že všetky tieto prísady sú plné tuku, soli ale aj iných nezdravých prísad, ktoré šalát robia ťažko stráviteľným a vysoko kalorickým

Riešenie: Tuniak, hríby alebo kozí syr

Vhodnejším variantom, ako sú syry a mäso, je tuniak či hríby. Ak sa však syru vzdať nechcete, skúste pridávať kozí, ktorý je veľmi zdravý a navyše má najmenej kalórií zo všetkých druhov, ktoré sa predávajú.

Dobrá rada na záver

Najlepšie urobíte, ak si budete šalát pripravovať doma, pretože len vtedy si budete môcť byť stopercentne istí tým, čo obsahuje. Základnou podmienkou každého zdravého šalátu je, že by mal obsahovať len:

  • zeleninu
  • čerstvé ovocie (nie sušené)
  • olivový olej
  • jablčný ocot
  • citrónovú šťavu
  • hríby
  • kozí syr
  • orechy a semienka
  • avokádo
  • vajcia
  • tuniaka alebo chudé kuracie mäso

Aké zdravé šaláty si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Lenka
Odporúčame