Ani veľa, ani málo: Koľko soli vaše telo naozaj potrebuje?

Solenie

thinkstockphotos.com

Kedysi bola soľ vzácnou látkou, využívala sa aj ako platidlo, no dnes sa jej vo svojej strave usilujeme skôr vyhnúť. Prijímať veľké množstvo sa nemá, avšak vylúčiť ju zo stravy úplne by narobilo v našom tele veľkú šarapatu. Viete, ako s ňou zaobchádzať, aby skutočne bola nad zlato?

Pre normálnu funkciu ľudského organizmu je soľ nevyhnutná. Má totiž vplyv na hospodárenie s vodou, potrebujeme ju pre správnu činnosť svalov a nervov, zúčastňuje sa na tvorbe žalúdočnej kyseliny a zapája sa do množstva ďalších telesných procesov. Nedostatok soli ohrozuje tráviace procesy a spôsobuje rapídne zníženie krvného tlaku. Nemenej častými sú aj mdloby, slabosť aj zvýšená ranná únava.

Nie viac ako lyžicu denne

Denne sa isté množstvo soli z nášho tela stráca, preto je potrebné ho v správnej miere dopĺňať. Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča, aby sme denne prijali päť gramov soli, čo je jedna polievková lyžica. U nás sa však podľa prieskumov solí trikrát viac. Keď to so solením takto preženieme, hrozia nám zdravotné problémy v podobe srdcovo-cievnych ochorení, vysokého tlaku rakoviny žalúdka či pažeráka. Taktiež sa pri nadmernom užívaní prejaví sodík zadržiavaním vody v tele a zaťažovaním krvného obehu, čoho výsledkom sú napríklad opuchnuté nohy.


Mohlo by vás zaujať: Vyhnite sa rakovine hrubého čreva: Dodržujte tieto tri jednoduché pravidlá


Pozor na skrytú soľ

Veľké množstvo soli dostávame do organizmu akoby nevedomky. Vo veľkej a nezdravej miere ju obsahujú viaceré bežne užívané potraviny. Polotovary, syry, konzervy, údeniny, bujóny, vreckové polievky, dochucovacie koreniny a omáčky, sójová omáčka, maggi, vegeta, glutaman sodný, čipsy, pražené solené oriešky či rôzne iné pochutiny. Práve kvôli konzumovaniu týchto výrobkov často prekračujeme skutočnú potrebu soli v organizme.

Nedostatok jódu spôsobuje zdravotné problémy

V domácnostiach najčastejšie využívame klasickú jedlú soľ, často ju nazývame aj kuchynská soľ, ktorá je jodidovaná. Jód potrebný pre správnu činnosť štítnej žľazy. Štítna žľaza ho z krvi odoberá a vytvára z neho hormóny, ktoré riadia všetky biochemické procesy v tele. Takže nedostatok jódu môže mať závažné dôsledky. Spôsobuje totiž počas tehotenstva nesprávny vývin plodu, vznik civilizačných chorôb, duševnú zaostalosť a narušenie funkcie činnosti štítnej žľazy, čoho znakom je oslabená imunita, únava či podráždenosť, spomalené reflexy, opuchnuté oči alebo priberanie. Vďaka pridávaniu jódu do kuchynskej soli sa ťažkosti zapríčinené nesprávnou činnosťou štítnej žľazy do veľkej miery obmedzili.


Mohlo by vás zaujať: Jesť zdravo a nezruinovať sa? Odborník radí, ako na to


Využite soľ inak ako len pri varení

Tak ako takmer každá surovina aj kuchynská soľ sa môže využiť aj netradičným spôsobom. Najmä, ak chcete menej prisáľať jedlá, vezmite do rúk soľničku a vyskúšajte ju radšej inak ako na kulinárske recepty.

  • očistenie žehličky – Určite sa vám už stalo, že počas žehlenia sa aj napriek ochrannej vrstve na žehličku hocičo pripečie. V tom prípade určite z jej povrchu nič nezoškrabúvajte, aby ste ju nepoškodili. Vypnite naparovanie a niekoľkokrát s ňou prejdite po papieri, na ktorom je nasypaná soľ.
  • odstráni škvrny od vína – Nehody spojené s červeným vínom sa stanú asi v každej domácnosti. Aj s nimi si však soľ poradí. Stačí ju na škvrnu nasypať a prípadne zaliať vlažnou vodou. Nechajte chvíľku pôsobiť a potom operte bežným programom. Túto radu však nevyužívajte pri jemných tkaninách. Červené víno z koberca zas dostanete v kombinácii s bielym vínom. To nalejte na škvrnu a poriadne posypte soľou. Hubkou namočenou v studenej vode potom jemne čistite.
  • navráti lesk prúteným kreslám – Prútený nábytok stačí vydrhnúť kefkou, ktorú namáčate v teplej vode so soľou. Potom už len nechajte vyschnúť na slniečku a o vynovený nábytok máte postarané.

Myslíte si, že telu doprajete vhodné množstvo soli? Zvyknete si jedlá dosáľať? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mária

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close