Arašidové maslo je nezvyčajnou pochúťkou, na ktorú čoraz častejšie narážame aj v našich obchodoch. Nie všetci však jedia maslo priamo z pohára lyžicou, ako to majú vo zvyku jeho najväčší fanúšikovia. Dá sa totiž využiť v kuchyni ako prísada. Jeho výrazná sladko-slaná chuť umožňuje upiecť skvelé koláče či sušienky, ale tiež ho využiť napríklad v ázijskej kuchyni.
Pražená ryža s arašidovou omáčkou
Potrebujeme:
- 5 PL arašidového masla
- 2 PL sójovej omáčky
- 1 ČL cukru
- štipku soli
- štipku čili
- vodu
- ryžu
- 1 mrkvu
- 1 paradajku
- ½ cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- citrón
- 1 balenie tofu
Postup: Uvaríme ryžu. Medzitým vytvoríme omáčku kombináciou arašidového masla, sójovej omáčky, cukru, soli a čili. Všetko dôkladne premiešame a rozriedime vodou. Následne na rozpálenom oleji osmažíme na jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, pridáme tenké prúžky mrkvy a potom aj na kocky nakrájané tofu. Dochutíme sójovou omáčkou a pár kvapkami citrónu. Pridáme na kocky nakrájanú paradajku, uvarenú ryžu a dôkladne miešame. Po chvíli zalejeme pripravenou omáčkou a necháme ešte pár minút smažiť na miernom ohni.
Mohlo by vás zaujímať: Ovsené vločky zdravo a chutne: Týchto 11 skvelých tipov sa oplatí vyskúšať
Ultrarýchle arašidové sušienky
Potrebujeme:
- ½ šálky masla
- ½ šálky chrumkavého arašidového masla
- ½ šálky hnedého cukru
- 1 šálku hladkej múky
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 vajce
- 1 ČL soli
Postup: Premiešajte maslo, arašidové maslo a cukor v miske. Pridajte vajíčko. V druhej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ. Následne spojte s masou a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu. Z cesta urobte malé guľôčky, ktoré roztlačíte vidličkou na tvar sušienok. Pečte na 180°C asi 15 minút.
Čokoládovo-arašidové brownie
Potrebujeme:
- 200 g chrumkavého arašidového masla
- 200 g horkej čokolády
- 120 g hnedého cukru
- 3 vajíčka
- ½ balenia prášku do pečiva
- 100 g hladkej múky
Postup: Polámte na malé kúsky čokoládu. Odložte si bokom jednu pätinu balíka a tiež približne rovnaké množstvo arašidového masla. Na panvici pomaličky nechajte roztopiť kombináciu arašidového masla, čokolády a cukru. Keď masa mierne vychladne, pridajte do nej vajíčka (pozor, aby zmes nebola priveľmi teplá a nezrazili sa) a múku s práškom do pečiva. Pečte cca 35 minút na 180°C. Na záver na panvici roztopte najskôr zvyšok arašidového masla a nepravidelné pokvapkajte vrch pečúceho sa brownie. To isté zopakujte s čokoládou.
Mohlo by vás zaujímať: Megarýchly a jednoduchý dezert: 4 ingrediencie, 15 minút a maškrta je na svete
Legendárny arašidovo-džemový sendvič
Potrebujeme:
- toastový chlieb
- arašidové maslo
- čučoriedkový, brusnicový alebo ríbezľový džem
Postup: Typická americká pochúťka. Krajec toastového chleba natrite arašidovým maslom, druhý džemom a následne spojte. Sendvič môžete tiež jemne opiecť. Jeho svojskú úpravu preslávil aj Elvis Presley, ten si do pečiva pridával ešte slaninu.
Aké chutné dobroty si s pomocou arašidového masla pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na