Baklažán na 4 spôsoby: Pečený, grilovaný či na sladko – nasledovné recepty sú iný level!

baklažánová nátierka

Vyskúšajte baklažán 4-krát inak! (Zdroj: GettyImages)

Fialový plod, ktorý tvarom pripomína hrušku, poskytuje mnoho zdravotných benefitov. Navyše je dobrým pomocníkom pri chudnutí. Nebojte sa experimentovať! Pripravte baklažán jednoducho a chutne.

Zdravie ho ocení

Baklažán obsahuje silné prírodné antioxidanty, fenolové flavonoidy a vitamíny B. Okrem toho tiež minerálne látky, železo, draslík, mangán a meď. Má veľa vlákniny a málo kalórií. Reguluje hladinu glukózy v krvi, je vhodný aj pre cukrovkárov. Je skvelou potravinou pre srdce i mozog.

Má protizápalové účinky, pomáha pri problémoch s močením a odbúravaní obličkových kameňov. Niektoré štúdie preukázali priaznivý vplyv proti rakovine, neurologickým ochoreniam a starnutiu. Pozor by si však mali dať ľudia trpiaci ekzémami. Po konzumácii tohto plodu sa môže stav ich pokožky zhoršiť.

Šetrná príprava je najlepšia

Hoci je baklažán blízky príbuzný paradajke a zemiaku, botanicky sa radí medzi ovocie. Horkej chuti, za ktorú môžu obsiahnuté alkaloidy, ho zbavíte ľahko. Plod nakrájajte na kolieska, posoľte z oboch strán a nechajte poriadne „vypotiť“. Osušte papierovou utierkou a môžete veselo pripravovať – grilovať, restovať či inak spracovať. Nesprávna tepelná úprava, privysoká teplota alebo dlhý čas varenia, spôsobuje, že jeho výživová hodnota prudko klesá. Pri vyprážaní nasáva veľa tuku, čím sa z neho stáva vysoko kalorické jedlo. Neodporúča sa ani príprava v pare, absorbuje tak veľa vody. Vhodné je najmä krátke restovanie a pečenie.


Mohlo by vás zaujať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek


Baklažánové mini pizze

Zapečené kolieska v podobe pizze sú ideálnym rýchlym občerstvením pre hostí aj zdravou maškrtou k filmu.

Suroviny (2 porcie):

  • 1 veľký baklažán
  • 100 g paradajkového pretlaku (pyré)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g šunkovej salámy
  • 80 g strúhaného syra
  • pizza korenie
  • olivy
  • soľ

Postup:

Baklažán umyte a pokrájajte na kolieska s hrúbkou asi 1 cm. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Zľahka osoľte a pečte asi 15 minút pri 210 °C. Potom ich vyberte z rúry. Každé koliesko potrite paradajkovým pretlakom, v ktorom ste rozmiešali pretlačený cesnak. Poukladajte na ne kúsky šunky, syra, olivy alebo iné suroviny podľa chuti a posypte korením na pizzu. Zapečte ešte 5-10 minút pri 250 °C, kým nechytia zlatistú kôrku.


Grilovaný baklažán

Je ideálny ku grilovanému mäsu, syru, pečeným zemiakom, do šalátu, na hrianku s volským okom alebo ako samostatná pochúťka. Baklažán je vynikajúci v kombinácii s cesnakom, ale na marinovanie postačí aj zmes oleja a byliniek.

Suroviny (2 porcie):

  • 1 baklažán
  • olivový olej
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • soľ
  • bylinky podľa chuti: bazalka, oregano, koriander, majorán

Postup:

Do sklenenej misky nalejte olej, pridajte cesnak, soľ a bylinky. Premiešajte a nechajte odstáť aj niekoľko dní. Baklažán nakrájajte asi na 1 cm hrubé kolieska a dobre posoľte. Nechajte odtiecť vodu, a potom vysušte. Natrite po oboch stranách pripravenou bylinkovou zmesou, uložte na papier a nechajte odstáť 15 minút. Potom ich položte na rozpálený gril. Keď začnú mäknúť a chytia zlatistú šupku, sú hotové.


Mohlo by vás zaujať: Zaujímavá chuť, jednoduchá príprava: Skúste baklažán na rôzne spôsoby


Baklažánová nátierka

Suroviny:

  • 2 ks baklažánu
  • 2 ks červenej papriky
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie

Postup:

Baklažán prekrojte na polovicu, osoľte a nechajte „vypotiť“. Potom rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, nožom urobte zárezy v podobe mriežky a potrite roztlačeným cesnakom. Osoľte a okoreňte. Papriky prekrojte rovnako a zbavte ich jadierok. Rozložte na plech, všetko pokvapkajte olivovým olejom a pečte pri 200 °C asi 35 minút. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Z papriky stiahnite kožu, baklažány vydlabte a spolu rozmixujte na kašu. Pridajte pár kvapiek citrónu, olivový olej a podľa potreby soľ alebo nakrájanú cibuľku.


Čokoládovo-baklažánové brownies

Suroviny:

  • 1 kg baklažánu (2-3 ks)
  • 200 g horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
  • 80 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 150 g mletých mandlí (hladkej múky)
  • ¼ ČL soli.

Postup:

Baklažány umyte, osušte utierkou a vidličkou na viacerých miestach popichajte. Uložte ich na papier na pečenie a pečte asi 45 minút pri teplote 200 °C. Povrch baklažánov bude hnedý a scvrknutý. Nechajte chvíľu vychladnúť, potom ich prerežte na polovicu a lyžicou vyberte vnútro. Vložte do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať. Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu. Dužinu rozmixujte na kašu.

Čokoládu polámanú na kúsky vložte do hrnca, pridajte pokrájané maslo a rozpustite vo vodnom kúpeli. Po miernom vychladnutí pridajte do čokoládovej hmoty baklažánovú kašu. Vajcia s cukrom vyšľahajte na hustú hmotu. Jemne vmiešajte mandle so soľou a nakoniec čokoládovú zmes, aby zostalo cesto nadýchané.

Vylejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte asi 45 minút pri 160 °C. Správne upečené brownies budú vo vnútri trochu vlhké. Po upečení nechajte mierne vychladnúť. Koláč môžete jesť sám, s džemom alebo s lesným ovocím. Vynikajúci je s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou. Rovnako chutný je aj z cukety, cvikly alebo mrkvy.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame