Baklažán je zdravá dobrota, ktorá váš stôl obohatí o netradičnosť a originalitu. Obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a je bohatý napríklad aj na železo. Je známy tým, že pôsobí močopudne, vhodný je teda pre všetkých, ktorí majú problémy s obličkami, močovými cestami, či zadržiavaním vody v tele. Je antioxidant a telo dokonca chráni aj pred rakovinou. Mimoriadne vhodný je pre ľudí s problémovým žlčníkom a pankreasom.
Plnený baklažán
Potrebujeme:
- ½ kg kuracích pŕs
- 2 baklažány
- 100 g strúhaného syra
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletej červenej papriky
- 2 mladé cibuľky
- petržlenovú vňať
- olej
- sušený cesnak
- soľ
Postup: Baklažány rozpolíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kúsky. Každú polovicu baklažánu posolíme a okoreníme sušeným cesnakom. Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia, prelisovaný cesnak a soľ. Keď je mäso takmer hotové, pridáme k nemu ešte kocky baklažánu, mletú papriku a podusíme do zmäknutia. Nakoniec odstavíme a vmiešame ešte aj nasekanú petržlenovú vňať a na kolieska nakrájanú mladú cibuľku. Zmesou naplníme baklažány, ktoré dáme na plech piecť do rúry asi na 30 minút. Krátko pred dopečením posypeme každý baklažán strúhaným syrom a necháme ešte dopiecť.
Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty
Zapečený baklažán so smotanou
Potrebujeme:
- 2 baklažány
- 100 g parmezánu
- 50 g masla
- 3 lyžičky hladkej múky
- 1 šálku kyslej smotany
- ½ šálky sladkej smotany
- korenie
- soľ
Postup: Baklažány olúpeme a nakrájame na kolieska. Do maslom vymastenej misy poukladáme vrstvu baklažánu a posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu a osolíme. Pokračujeme vo vrstvení, až kým sa neminie baklažán a syr. Túto zmes dáme piecť na 10 minút do rúry pri teplote 200°C. Potom zalejeme smotanovou omáčkou, ktorú sme vytvorili zmiešaním obidvoch smotán s múkou a necháme zapiecť do ružova, t.j. ešte asi 5 – 10 minút.
Tiež by vás mohlo zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny
Baklažánové placky
Potrebujeme:
- 600 g baklažánu
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľu
- 2 vajcia
- strúhanku
- olej
- soľ
- korenie
- petržlenovú vňať
Postup: Baklažány olúpeme, pokrájame na menšie kúsky a necháme z nich odtiecť vodu. Potom ich osušíme a pretlačíme na jemno. Pridáme ku nim cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, vajcia, nasekanú vňať, posolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou podľa potreby. Všetko premiešame a dáme pražiť po kúskoch na rozpálený olej, podobne, ako zemiakové placky.
Máte radi baklažán? Aké ďalšie baklažánové recepty by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.