Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek

Baklažán

thinkstockphotos.com

Baklažán je zdravá dobrota, ktorá váš stôl obohatí o netradičnosť a originalitu. Obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a je bohatý napríklad aj na železo. Je známy tým, že pôsobí močopudne, vhodný je teda pre všetkých, ktorí majú problémy s obličkami, močovými cestami, či zadržiavaním vody v tele. Je antioxidant a telo dokonca chráni aj pred rakovinou. Mimoriadne vhodný je pre ľudí s problémovým žlčníkom a pankreasom.

Plnený baklažán

Potrebujeme:

  • ½ kg kuracích pŕs
  • 2 baklažány
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky mletej červenej papriky
  • 2 mladé cibuľky
  • petržlenovú vňať
  • olej
  • sušený cesnak
  • soľ

Postup: Baklažány rozpolíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kúsky. Každú polovicu baklažánu posolíme a okoreníme sušeným cesnakom. Na oleji osmažíme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia, prelisovaný cesnak a soľ. Keď je mäso takmer hotové, pridáme k nemu ešte kocky baklažánu, mletú papriku a podusíme do zmäknutia. Nakoniec odstavíme a vmiešame ešte aj nasekanú petržlenovú vňať a na kolieska nakrájanú mladú cibuľku. Zmesou naplníme baklažány, ktoré dáme na plech piecť do rúry asi na 30 minút. Krátko pred dopečením posypeme každý baklažán strúhaným syrom a necháme ešte dopiecť.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Zapečený baklažán so smotanou

Potrebujeme:

  • 2 baklažány
  • 100 g parmezánu
  • 50 g masla
  • 3 lyžičky hladkej múky
  • 1 šálku kyslej smotany
  • ½ šálky sladkej smotany
  • korenie
  • soľ

Postup: Baklažány olúpeme a nakrájame na kolieska. Do maslom vymastenej misy poukladáme vrstvu baklažánu a posypeme vrstvou nastrúhaného parmezánu a osolíme. Pokračujeme vo vrstvení, až kým sa neminie baklažán a syr. Túto zmes dáme piecť na 10 minút do rúry pri teplote 200°C. Potom zalejeme smotanovou omáčkou, ktorú sme vytvorili zmiešaním obidvoch smotán s múkou a necháme zapiecť do ružova, t.j. ešte asi 5 – 10 minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Chcete schudnúť, ale trápi vás neustály hlad? Doprajte si tieto potraviny


Baklažánové placky

Potrebujeme:

  • 600 g baklažánu
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 2 vajcia
  • strúhanku
  • olej
  • soľ
  • korenie
  • petržlenovú vňať

Postup: Baklažány olúpeme, pokrájame na menšie kúsky a necháme z nich odtiecť vodu. Potom ich osušíme a pretlačíme na jemno. Pridáme ku nim cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, vajcia, nasekanú vňať, posolíme, okoreníme a zahustíme strúhankou podľa potreby. Všetko premiešame a dáme pražiť po kúskoch na rozpálený olej, podobne, ako zemiakové placky.


Máte radi baklažán? Aké ďalšie baklažánové recepty by ste odporučili ostatným čitateľom? Napíšte v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close