Banán a vaša diéta: Ideálna kombinácia alebo presný opak?

Banány

sxc.hu

Pre niekoho je slnkom v šupke a pre niekoho je zase pokušiteľom, ktorý našu štíhlu líniu raz-dva zláka na krivé chodníčky. Ako to s ním vlastne je? Je na čase nazrieť banánu pod šupku.

V skutočnosti je banán balzamom nielen pre naše chuťové bunky, ale aj na naše srdce a nervy. V 100g banánu je totiž 20g sacharidov, 1,2g bielkovín a až 1,8g minerálnych látok. Z nich sú najpočetnejšie zastúpené kálium a magnézium, vďaka ktorým má banán blahodarné účinky na naše srdce a upokojuje naše nervy. A to všetko len za cca 88 kcal na 100 gramov.

Kde sa vzal?

Banán patrí k najstaršiemu ovociu na svete. Podľa historikov ho ľudia objavili pred viac ako 2000 rokmi. Názov mu vymysleli arabskí obchodníci, ktorý ho na základe podoby medzi sebou začali nazývať „prst“ – po arabsky teda „banan“. Dnes sa pestuje viac ako 100 druhov, ktoré sa rozlišujú prevažne na základe farby – od žltých cez biele až po červené.


Mohlo by vás zaujať: Doprajte si citrusové ovocie: Skvele chutí a chráni vás pred rakovinou


Návod na jedenie

Poklad v šupke možno jesť prakticky kedykoľvek. Záleží len na tom, či si strážite váhu alebo potrebujete rýchlo dobiť energiu. Obsah cukru sa totiž zvyšuje ruka v ruke s dozrievaním. Zatiaľ čo zelený banán má cukor v porovnaní so zvyšnými živinami v pomere 1:20, so žltnutím sa pomer postupne mení až dosahuje presný opak. Takže ak si chcete upokojiť nervy, no zároveň sa vyhnúť vysokému cukru, mali by ste siahnuť skôr po zelenšom banáne. Pokiaľ vám na váhe nezáleží a hľadáte spôsob, ako rýchlo dobiť baterky, majte po ruke vždy prezreté žlté banány. Vďaka vysokému podielu cukru vás naštartujú takmer ako káva.

Dobré raňajky, riskantná večera

Práve kvôli tomu, že banán každým dňom mení svoje zloženie sa treba mať pred ním na pozore – najmä keď si strážite líniu. Ak sa snažíte schudnúť, rozhodne s ním nečakajte do večera a zaraďte si ho do jedálnička najlepšie už na raňajky alebo na desiatu. Ak sa chcete po práci upokojiť a kalórie nepočítate až tak úzkostlivo, pokojne si ho doprajte aj pred spaním.

Pozor na zimu

Banán ju naozaj nemá prečo mať rád. Ide o teplomilnú jednoročnú rastlinu. Tak prečo by sa jej plodom malo páčiť v chladničke? Akékoľvek pôsobenie chladu pod 13,2 stupňov si odnáša nielen jeho chuť, ale aj farba. Ak teda vidíte, že už v obchode sú banány v chladničke, ani ich nekupujte. Rovnako ich neuskladňujte ani doma. Radšej im doprajte izbovú teplotu.


Mohlo by vás zaujať: Nebezpečné ovocie: Zabijak vašej diéty?


Radšej na tanieri ako na tričku

Z taniera môže zmiznúť za pár sekúnd, z trička ho dostať naozaj ťažko. Banánové flaky svojou vernosťou predbehnú aj trávu a jablko. Ak stihnete na fľak zaútočiť hneď, teda ho okamžite namočíte do vody s mydlom či práškom, máte ešte aspoň nejakú šancu. Inak vám nepomôže naozaj nič. V tomto smere je  banán naozaj trvalé ovocie.

Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Pippa
Odporúčame