Banánové koláče: Pohladia chuťové bunky a upokoja podráždené nervy

Torta

Banány sú výživná pochúťka, ktorá žne úspechy najmä počas chladných mesiacov, kedy sú pulty predajní chudobné na zásoby chutného a čerstvého ovocia. Práve banány sú tými, ktoré doplnia chýbajúce živiny. A vďaka množstvu draslíka, dokážu ešte aj skvelo upokojiť. Pochutiť si na nich môžete aj v príjemnejšej ako surovej verzii, dajte si napríklad jeden z týchto koláčikov.

Banánový bochníček

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 4 banány
  • 100 ml vody
  • ½ kypriaceho prášku
  • orechy
  • hrozienka

Postup: Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme žĺtka a vyšľaháme šľahačom. Potom pridáme na drobno nakrájané kúsky banánov a už len ručne premiešame. Taktiež pridáme aj múku, prášok do pečiva, soľ a hrozienka s orechmi. Všetko už vmiešavame ručne. Z bielok ušľaháme sneh a pridáme hu ku tuhej zmesi. Hotové cesto vylejeme na maslom vymazaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí


Banánový zákusok

Potrebujeme:

  • 6 banánov
  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžicu kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • lekvár

Plnka:

  • 250 ml mlieka
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžicu kakaa

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom. Následne do nich pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút. Ešte teplý koláč natrieme po dopečení lekvárom. Po vychladnutí naukladáme na lekvár kolieska banánov. Počas pečenia si môžeme pripraviť plnku. Z mlieka a polohrubej múky uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vymiešame si zvlášť maslo a práškový cukor s vanilkovým cukrom a kakao. Do masla pridávame a vmiešavame vychladnutú kašu. Plnku roztrieme na korpus s banánmi a vrch môžeme na ozdobu poliať čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Banánová bábovka

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 2 banány
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované banány. Z bielkov si spravíme sneh, ktorý nakoniec zapracujeme do cesta. Bábovkové cesto vylejeme do maslom vymastenej formy na bábovky a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 60 minút.


Pripravujete si z banánov nejaké ďalšie chutné zákusky? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu/Nela, Nela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close