Banánové koláče: Pohladia chuťové bunky a upokoja podráždené nervy

Torta

Banány sú výživná pochúťka, ktorá žne úspechy najmä počas chladných mesiacov, kedy sú pulty predajní chudobné na zásoby chutného a čerstvého ovocia. Práve banány sú tými, ktoré doplnia chýbajúce živiny. A vďaka množstvu draslíka, dokážu ešte aj skvelo upokojiť. Pochutiť si na nich môžete aj v príjemnejšej ako surovej verzii, dajte si napríklad jeden z týchto koláčikov.

Banánový bochníček

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 300 g polohrubej múky
  • 4 banány
  • 100 ml vody
  • ½ kypriaceho prášku
  • orechy
  • hrozienka

Postup: Maslo vymiešame s cukrom. Pridáme žĺtka a vyšľaháme šľahačom. Potom pridáme na drobno nakrájané kúsky banánov a už len ručne premiešame. Taktiež pridáme aj múku, prášok do pečiva, soľ a hrozienka s orechmi. Všetko už vmiešavame ručne. Z bielok ušľaháme sneh a pridáme hu ku tuhej zmesi. Hotové cesto vylejeme na maslom vymazaný plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Tiramisu na slovenský spôsob: Pochutia si na ňom všetci vo vašom okolí


Banánový zákusok

Potrebujeme:

  • 6 banánov
  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžicu kakaa
  • ½ prášku do pečiva
  • lekvár

Plnka:

  • 250 ml mlieka
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 lyžicu kakaa

Postup: Bielky vyšľaháme s cukrom. Následne do nich pridáme žĺtky, múku s práškom do pečiva a kakao. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 30 – 40 minút. Ešte teplý koláč natrieme po dopečení lekvárom. Po vychladnutí naukladáme na lekvár kolieska banánov. Počas pečenia si môžeme pripraviť plnku. Z mlieka a polohrubej múky uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vymiešame si zvlášť maslo a práškový cukor s vanilkovým cukrom a kakao. Do masla pridávame a vmiešavame vychladnutú kašu. Plnku roztrieme na korpus s banánmi a vrch môžeme na ozdobu poliať čokoládou. Dáme stuhnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáce „Rafaelo“ zachutí aj vám: A máte ho hotové za chvíľku


Banánová bábovka

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 2 banány
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Maslo s cukrom vymiešame, pridáme žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom a rozmixované banány. Z bielkov si spravíme sneh, ktorý nakoniec zapracujeme do cesta. Bábovkové cesto vylejeme do maslom vymastenej formy na bábovky a dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 180°C asi na 60 minút.


Pripravujete si z banánov nejaké ďalšie chutné zákusky? Napíšte recepty na ne ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: plnielanu/Nela, Nela
Odporúčame