Bataty alebo sladké zemiaky sú rovnako univerzálne využiteľné, ako aj bežné zemiaky. Uvarené, zapečené, grilované, popučené na kašu, pripravené ako hranolky alebo krokety – existuje množstvo spôsobov ako ich spracovať. Na náš stôl však prinášajú viac ako bežné zemiaky. Ich nutričné výhody sa líšia a aj preto patria k ingredienciám, ktoré odporúčajú aj dietológovia.
Bataty sú koreňové hľuzy rastliny známej ako povojník batatový. V porovnaní s klasickými zemiakmi obsahujú viac vitamínov a živín, ale aj viac sacharidov. Aby sme z batatov získali, čo najviac prospešných látok, ich najvhodnejšia príprava je použitie aj spolu so šupkou.
Bataty alebo sladké zemiaky pomáhajú zlepšovať zdravie
Vynikajú najmä obsahom vlákniny, v prípade, že sa konzumujú aj so šupkou. Jeden sladký zemiak obsahuje približne 15 % dennej hodnoty vlákniny, vďaka čomu je výnimočne prospešný pre zdravie črevného systému. Jeho vláknina podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche.

Bataty obsahujú komplexné sacharidy, ktoré potrebujú na trávenie viac času ako jednoduché sacharidy (nachádzajúce sa napríklad v ultra spracovaných potravinách s nízkou nutričnou hodnotou). To znamená, že sladký zemiak nezvýši hladiny cukru v krvi tak rýchlo, čo pomôže udržať náladu aj hladinu energie stabilnú. Naviac, sladké zemiaky zasýtia na dlhšie ako iné sacharidy.
K prospešným vlastnostiam sladkých zemiakov môžeme pridať aj vysoký obsah antioxidantov, konkrétne vitamínu C, karotenoidov a fenylpropanoidov. Tie zmierňujú zápaly v tele a chránia ho pred chronickými ochoreniami, ako aj pred určitými typmi rakoviny.
Obsah karoténu a vitamínu A robí sladké zemiaky vynikajúcim pokrmom aj pre zdravý zrak. Vitamín C a mangán zas pomáhajú imunitnému systému a mangán tiež udržiava kosti silné. Pravidelná konzumácie je vhodná aj pre pokožku. „Betakarotén je antioxidant, ktorý pomáha zvrátiť škody spôsobené slnkom. Bojuje proti vráskam a ochabnutiu pokožky“, hovorí Jessica Lehmann – registrovaná dietologička a docentka na Arizona State University.

Jedlo dokáže upokojiť úzkosť a sladké zemiaky majú vysoký obsah vitamínu B6, ktorý je potrebný na syntézu serotonínu a neurotransmiteru, ktorý pomáha regulovať náladu. Konzumácia sladkých zemiakov môže byť založená na dennej báze, ale stačí jeden menší zemiak, ktorý by mal byť doplnený aj inou pestrou zeleninou a ovocím.
A čo sa týka spôsobu prípravy, odborníci odporúčajú predovšetkým varenie a pečenie. Vyhýbať sa smaženiu, ktoré pridáva tuk naviac. Zlatým pravidlom pri varení a pečení je striedmosť v množstve soli alebo cukru a prípadne použiť aj menej smotany alebo masla s vysokým podielom nasýtených tukov. Len tak nám bataty alebo sladké zemiaky doprajú to najlepšie, čo majú.
Zdieľať na