Bezlepková horúčka zachvátila Európu: Ide o zdravie alebo skvelý marketingový ťah?

Bezgluténová strava

thinkstockphotos.com

Ešte pred pár rokmi mnoho ľudí ani netušilo, čo to lepok vlastne je. V súčasnosti ich čím ďalej tým viac rieši, či ho potravina obsahuje alebo nie. Podľa niektorých ide len o snahu propagátorov tohto druhu výživy zarobiť na potravinách viac, podľa iných sú priaznivé zdravotné účinky nesporné. Ako vyzerajú ďalšie trendy stravovania v Európe?

Vegánske croissanty, bezlepkové cestoviny či bezmäsité steaky: dokonca aj v takých rajoch tradičnej gastronómie, ako je Francúzsko a Taliansko, začínajú spotrebitelia nachádzať zaľúbenie v zdravej výžive, či už zo zdravotných alebo environmentálnych dôvodov. Potraviny bez lepku, bez mäsa a bez alergénov boli tiež jedným z hlavných trendov na Medzinárodnom potravinárskom salóne, na ktorom sa koncom októbra v Paríži zišlo 105 vystavovateľov.

Ľudia sa menia

,,Spotrebitelia sa zmenili, hovorí Elisabeth Leitnerová, ktorá má na starosti export u talianskej spoločnosti Probios. sa špecializuje na organické produkty a začala uvádzať na trh vegánske croissanty. ,,Stále viac ľudí sa rozhoduje pre alternatívny životný štýl, sú stále viac znepokojení možnosťami vzniku alergií a dopadom spotreby mäsa na zdravie a životné prostredie,cituje ju agentúra AFP.


Mohlo by vás zaujať: Konkurentka pšenice: Špalda vám pomôže k dobrému tlaku aj proti migréne


Nielen pre celiatikov

Podľa marketingovej spoločnosti Mintel so sídlom v Londýne drží štyri percentá francúzskej populácie bezlepkovú diétu, v Taliansku to je osem percent, v Nemecku sedem a v Španielsku šesť percent. Lepok je obsiahnutý v niektorých obilninách, predovšetkým v pšenici, raži a jačmeni.

Bezlepkové potraviny sú nevyhnutné pre osoby s neznášanlivosťou lepku, celiakiou, ktorá sa prejavuje hnačkami, zvracaním a brušnou plynatosťou. Mnohí spotrebitelia ale kupujú tieto výrobky jednoducho z toho dôvodu, že ich považujú za zdravšie. Túto tendenciu spopularizoval slávny srbský tenista Novak Djokovič.

„Bezlepkové“ – synonymum pre drahšie?

Bezlepková horúčka zachvátila Spojené štáty. Jej kritici v tom ale vidia len spôsob, ako prinútiť spotrebiteľov, aby nakupovali drahšie potraviny. ,,Lepok je v tomto desaťročí tým, čím boli sacharidy v prvom desaťročí nášho storočia a tuky v 80. a 90. rokoch minulého storočia: zdrojom všetkého zlého, nepriateľom, ktorého musíte vykoreniť, aby ste boli zdraví,napísal nedávno časopis Time.

Podľa štúdie spoločnosti Mintel zachvacuje tento trend teraz Európu, kde rastie spotreba bezlepkových potravín. V Taliansku tvorili bezlepkové potraviny a nápoje vlani desatinu celkovej produkcie; išlo o 66-percentný nárast oproti predchádzajúcemu roku. Vo Francúzsku zaznamenali v rovnakom období produkcie bezlepkových potravín 28-percentný nárast.


Mohlo by vás zaujať: Neviete si rady so zdravotnými problémami? Možno je za všetkým jedlo!


Pred pár rokmi prepadák, dnes hit

Záujem je taký, že sa spoločnosti, ktoré ešte pred niekoľkými rokmi prichádzali so zdravými“ produktami úplne bezúspešne, teraz rozhodli znovu ich na európsky trh uviesť. ,,Pred piatimi rokmi nešli obchody práve dobre,priznáva Marcantonio Varinelli, výrobca cestovín Firma, ktorý začiatkom tisícročia uviedol na trh bezlepkové cestoviny. Ich popularita rastie ako v Európe, tak aj v Spojených štátoch.

Potravinárski giganti, ako je talianska Barilla, prichádzajú tiež s produktmi bez alergénov v krajinách, kde sú obilniny po stáročia základnou potravinou. Voľba bezlepkovej diéty nie je iba módnym trendom, ale trh je oveľa širší, než sa predpokladalo, vyhlasuje francúzsky konzultant Yannick Troalen. Na Medzinárodnom potravinárskom salóne sa medzi novými výrobkami francúzskych vystavovateľov objavovali bezlepkové pečivo či bezlepkové cestoviny bio.

Bezlepkové neznamená automaticky zdravé

Mnoho lekárov sa zhoduje, že bezlepková diéta je vhodná pre celiatikov, bežným ľuďom však skôr uškodí, ako prospeje. Ochudobňujú sa ňou totiž o pre telo dôležité látky, najmä vitamíny skupiny B. Preto treba klásť dôraz na ich príjem z inych zdrojov. Okrem toho, lepok vlastnosti, ktoré bezlepkovým výrobkom chýbajú napríklad dodáva cestu vláčnosť. Namiesto neho do cesta môže výrobca dodať aditíva, ktoré síce zaručia bezlepkovosť, ale pre telo rozhodne nie su prínosom.


Mohlo by vás zaujať: Exotická čierna ryža: Je plná antioxidantov a bojujete ňou proti rakovine


Ubúda aj „mäsožrútov“  

Našli by sme tam aj bezmäsité alternatívy takých pokrmov, ako hamburgery alebo steaky, kde základ tvorí sója. Spotrebitelia začínajú byť znepokojení negatívnymi dôsledkami konzumácie mäsa na životné prostredie, najmä z toho dôvodu, že chovné zvieratá vypúšťajú do vzduchu skleníkové plyny. Dokonca aj vo Francúzsku, kde si vegetariáni z jedálnička reštaurácií často ťažko niečo vyberajú, podľa spoločnosti Nutrikeo klesol v rokoch 1998 a 2012 predaj mäsa o sedem percent.


Patríte tiež medzi ľudí, ktorí zo svojej stravy vylúčili lepok? Ako sa to prejavilo na vašom zdraví? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Zora, ČTK, AFP
Odporúčame