Biela reďkovka z Japonska: Detoxikuje a pomáha aj tráveniu

Biela reďkovka z Japonska

distincionbohemia.com

V Japonsku je zeleninou číslo jeden. Detoxikuje organizmus a v chladničke vám vydrží aj niekoľko týždňov. Reč je o japonskej bielej reďkovke Daikon. Okrem toho je veľmi diétna a napomáha správnemu tráveniu. Ak ste ju ešte nevyskúšali, napravte to, možno si ju zamilujete. Jej skvelej chuti už podľahli mnohí.

Nájdete ju v každom väčšom supermarkete

Veľa ľudí sa bojí skúšať nové veci, no pri Daikone by ste mali strach zahodiť za hlavu. Je dlhá 20-40 cm a jej priemer môže dosahovať až 10 cm. Jej chuť je oproti klasickej guľatej červenej reďkovke omnoho jemnejšia a lahodnejšia. Každý kto má rád klasickú reďkovku, bude dozaista s jej kúpou spokojný. Navyše vyzerá veľmi efektne aj na tanieri. Veľké biele kolieska určite zaujmú každého hosťa.

Doprajte si aj vtedy, ak držíte diétu

Ak patríte medzi ľudí, ktorí držia diétu a dávate si pozor na každú zložku vašej stravy, nemusíte sa báť pridať si ju na tanier. Daikon je totiž známa svojou mimoriadnou diétnosťou a menej ako 100 gramov tejto zeleniny vám dodá energiu okolo 80 kJ. Nemusíte sa teda báť, že sa na vás po jej konzumácii nalepia nejaké tukové vankúšiky. Pri diéte je táto zelenina dokonca odporúčaná.


Mohlo by vás zaujať: Chrumkavá reďkovka pre zdravie: Čo všetko sa v nej skrýva?


Obsahuje veľa vitamínu C

Okrem toho, že je diétna, je aj veľmi zdravá. Obsahuje veľa vitamínu C, ktorý pomáha zlepšovať vašu imunitu a má antioxidačné účinky. V dôsledku toho dokáže biela reďkovka váš organizmus skvele detoxikovať. Taktiež obsahuje veľa aktívnych enzýmov, ktoré pomáhajú vášmu tráviacemu ústrojenstvu správne fungovať. Dokonca by nemala chýbať ako príloha ku ťažkým a mastným jedlám.

Chráni pre srdcovo-cievnymi ochoreniami

Nakoľko je veľkým detoxikátorom a čističom organizmu, veľmi dobre vplýva na naše cievy a srdce. Je vhodným prostriedkom na prevenciu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Okrem toho pôsobí priaznivo aj na:

  • zlepšuje imunitu organizmu, vďaka vitamínu C
  • pomáha pri nachladnutí
  • rozpúšťa hlieny
  • odstraňuje tuky a hlieny z organizmu
  • je jednotkou v rozpúšťaní žlčníkových, alebo obličkových kameňov a prevencii pred ich tvorbou
  • odstraňuje zápchu
  • pôsobí protizápalovo, ničí plesne a baktérie
  • znižuje hladinu cholesterolu, chráni srdce
  • odstraňuje opuchy na nohách a edémy
  • pôsobí dezinfekčne
  • je kráľovnou zeleniny pri žlčníkovej diéte

Mohlo by vás zaujať: Skvelá pochúťka plná zdravia: Vyskúšajte topinambur v kuchyni aj vy


Ako si ju pripraviť?

Daikon kúpite v surovom stave, ale aj v rôznych variáciách, ako napríklad nakladaný, či sladený, alebo dokonca farbený výrobok. Používa sa ako pikantná príloha ku sushi. Doma si ju môžete pripraviť úplne jednoducho. Stačí ak si ju nastrúhate a ochutíte sójovou omáčkou, alebo len nakrájate na kolieska a pokvapkáte olivovým olejom. Jesť ju môžete ku chlebu s maslom, ale aj ku vareným jedlám, ako prílohu. Taktiež si ju môžete uvariť, upiecť, či vypražiť, všetko závisí od vašej fantázie.

Zdroj: distincionbohemia.com, distincionbohemia.com, Oliver
Odporúčame