Biely jogurt má veľa pozitív: Vyberte si ten správny alebo si spravte vlastný

Jogurt

thinkstockphotos.com

Chcete sa tešiť dobrému zdraviu, hladkému tráveniu či silnej imunite? To sú dôvody, pre ktorý mnohí siahajú po bielom jogurte. Tento obľúbený kyslomliečny výrobok vznikol v podstate náhodou, predpokladá sa, že na území dnešného Bulharska. Čerstvo nadojené mlieko vo vysokých teplotách vydržalo len chvíľu a veľmi rýchlo skyslo. Keďže v tom čase ešte neexistovali chladničky, ľudia sa postupne prispôsobili a pili ho aj v takej podobe. Boli zdraví a dožívali sa vysokého veku. Neskôr sa tejto téme venovali aj vedci, ktorí prišli na to, že živé mliečne kultúry nachádzajúce sa v jogurtoch majú na náš organizmus blahodarný vplyv.

Ako si vybrať ten správny?

Obchodné reťazce ponúkajú spotrebiteľom obrovské množstvo druhov bielych jogurtov, v ktorom sa zorientovať je naozaj náročné. Potravinový kódex o výrobkoch z mlieka označuje jogurt ako kyslomliečny výrobok z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka, fermentovaný určenými mikroorganizmami. V prípade, že výrobok nespĺňa kritéria na prítomnosť živých kultúr, množstvo beztukovej sušiny a prídavných zložiek, výrobcovia používajú len prívlastok jogurtový. A môže to byť krém, dezert, želé, koktail. To by vám malo dosť napovedať. Biely jogurt teda nemá obsahovať nič iné ako mlieko, smotanu a živé jogurtové baktérie. Nemali by v ňom byť žiadne iné zložky – škroby, stabilizátory, želatína a pod. Až potom by mali prísť na rad kritériá ako obsah tuku (smotanový ho má viac), hustota či krajina pôvodu.


Mohlo by vás zaujať: Milujete jogurty? Takto si doma vyrobíte svoj vlastný!


Zlepšuje metabolizmus aj imunitný systém

Najvýznamnejšími zložkami bieleho jogurtu sú živé kultúry, konkrétne Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, ktoré blahodarne vplývajú na naše trávenie. Preto sa konzumácia jogurtu odporúča pri viacerých ochoreniach, predovšetkým pri zápche, hnačke či bolestiach brucha. Je pomerne ľahko stráviteľný a vďaka jeho zloženiu budete dlhšie sýti. Tiež pomáha telu lepšie prijímať minerálne látky a je zdrojom vitamínu A,B a D, vápnika a bielkovín. Keďže sa až 80% nášho imunitného systému nachádza v črevách, posilňovaním trávenia zároveň zlepšujeme aj odolnosť organizmu pred vonkajšími vplyvmi.

Poradí si s vysokým tlakom, zlým cholesterolom aj kvasinkovým ochorením

Jogurt do istej miery zmierňuje problémy s vysokým krvným tlakom v prípade, že jeho príčinou je nadmerná konzumácia soli. Draslík, ktorý jogurt obsahuje, pomáha obličkám dostať soľ z tela von.  Živé jogurtové baktérie majú vplyv aj na hladiny zlého LDL cholesterolu. Ak si budete pravidelne dopriavať kvalitný biely jogurt, znížite riziko vzniku kvasinkových vaginálnych ochorení. Ako probiotikum sa totiž v značnej miere podieľa na ničení kvasinkových infekcií a udržuje vaginálne pH v norme.


Mohlo by vás zaujať: Dôležité probiotiká: Takto pôsobia na vaše telo a tu ich nájdete


Na krajšiu pleť, zdravé vlasy aj ako prvá pomoc

Účinky bieleho jogurtu môžete využiť aj na skrášlenie. Jogurtová maska má totiž bieliace účinky. Ak sa aplikuje na pleť pravidelne,  dochádza k vyrovnaniu tónu pleti, čo sa využíva najmä pri problémoch s pigmentovými škvrnami. Jogurtová maska s pridaním citrónovej šťavy sa odporúča aplikovať trikrát týždenne na pol hodiny. Ak sa vám podarilo na slnku spáliť pokožku, čo najskôr postihnuté piesta potrite bielym jogurtom. Pokožku upokojí a popálenie zredukuje. Pri konzumácii jogurtu dodávate vlasom výživu zvnútra, takže jeho pravidelným jedením získate lesklejšie, hustejšie aj pevnejšie vlasy.

Spravte si svoj vlastný

Ak neveríte kupovaným výrobkom, môžete si doma skúsiť spraviť vlastný jogurt. Liter mlieka Zohrejte v hrnci na 80-90°C (aby sa na ňom vytvorila „koža). Následne ho nechajte vychladnúť na cca 40 °C. V mlieku rozmiešajte jeden kvalitný kupovaný biely jogurt (stačí malé balenie, ani to nemusí byť celé). Rozmiešanú zmes rozdeľte do menších nádob a prikryte nahriatou utierkou. Dajte do vypnutej rúry predhriatej na 50 °C a nechajte tam celú noc (cca 6-8 hodín). V zime môžeze položiť na teplý (nie vrlý) radiátor. Že je jogurt hotový zistíte podľa vône a konzistencie.


Konzujmujete biele jogurty? Pripravujete si aj domáci? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close