Prívrženci zdravého životného štýlu považujú bravčové mäso za tučné a nezdravé. Snažia sa o minimálne zastúpenie tohto druhu mäsa vo svojom jedálničku. Naopak, producenti sa urputne bránia a vyvracajú všeobecne pretrvávajúce mýty o bravčovine. Zdá sa,že Slovákom bravčovina chutí – veď jej za rok zjedia priemerne 30 kilogramov. To je oviac ako tretinu viac ako je odporúčaná ročná konzumácia.
Úsilie chovateľov a predajcov bravčoviny spočíva v snahe poukázať na zmeny v chove ošípaných, výrazne znižujúce podiel celkového tuku, ktorý je jedným z hlavných problémov. Zároveň zdôrazňujú, že konzumácia bravčoviny je v mnohých ohľadoch pre človeka prospešná. Aká je teda skutočná pravda?
Kalorický obsah sa značne líši
Pri určovaní počtu kalórií treba vychádzať najmä zo skutočnosti, z ktorej časti ošípanej mäso pochádza. Energetická hodnota jednotlivých druhov bravčoviny je výrazne odlišná. Počet kalórií samozrejme závisí aj od celkových podmienok a techniky chovu. 100 gramov bravčového pliecka však obsahuje asi 240 kalórií, v krkovičke je obsiahnutých 310 kalórií, v stehne približne 390 a v bravčovom bôčiku 365 kalórií. Energetickou bombou je bravčová slanina s počtom kalórií 820.
Mohlo by vás zaujímať: Kontroverzné kuracie mäso: Viete, čo všetko sa v ňom skrýva?
Koľko tuku sa v ňom skrýva?
Producenti ošípaných sa snažia prispôsobovať ponuku požiadavkám zákazníkov, ktorí chcú zdravé a chudé bravčové mäso. Zaujímavosťou je, že podľa The National Pork Board so sídlom v Iowe, je možné prostredníctvom zmien v kŕmení a technike chovu dosiahnuť výrazne znížený podiel tuku. Podľa tejto organizácie má bravčové z takéhoto chovu o 16 % tuku a 27 % nasýtených mastných kyselín menej v porovnaní s rokom 1991.
Podľa Výskumného ústavu potravinárskeho je z hľadiska obsahu nasýtených tukov a cholesterolu na tom najlepšie bravčové stehno (14,1 g tukov a 0,07 g cholesterolu na 100 g mäsa). Odborníci pritom odporúčajú 0,2 – 0,3 gramu cholesterolu v strave denne. Netreba azda zdôrazňovať, že tukové väzivo obsahuje viac cholesterolu a najmä množstvo tuku – na 100 gramov až 91 gramov. Slaninu a podobné pochúťky si teda ozaj doprajte len výnimočne a v striedmom množstve.
Koľko tukov a cholesterolu sa teda v bravčovom mäse a výrobkoch z neho nachádza? (Pre porovnanie uvádzame aj kuracie a hovädzie mäso)
100 gramov jedlého podielu | tuky (g) | cholesterol (g) |
Bravčové chudé | 17,7 | 0.071 |
Bravčové stredne tučné | 32,0 | 0,083 |
Bravčové stehno | 14,1 | 0,070 |
Bravčové tukové väzivo | 91.0 | 0,085 |
Bravčové výsekové | 32,0 | 0,062 |
Bravčová klobása | 25,9 | 0,060 |
Bravčové domáce klobásy | 32.8 | 0,066 |
Kuracie mäso – biele | 3.2 | 0.043 |
Hovädzie chudé | 5.9 | 0.080 |
Mohlo by vás zaujímať: Bravčová masť či mäso bez škodlivého cholesterolu: Podľahnete mangalici aj vy?
Bielkoviny a bravčové mäso
Bravčovina je bohatá na bielkoviny, ktoré sú jednou z najdôležitejších živín pre správne fungovanie organizmu. 100 gramov bravčového mäsa pokryje približne polovičnú dennú potrebu proteínov. V chudom bravčovom mäse je zastúpených všetkých 9 esenciálnych aminokyselín.
Aké prospešné látky v ňom nájdete?
- Vitamíny skupiny B pre nervy i svaly – Bravčové mäso sa celkom slušne podieľa na pokrytí dennej dávky vitamínov skupiny B. Béčka zohrávajú dôležité úlohy v metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Podieľajú sa na raste a obnove nervov a svalov. Majú zásluhu na zdravej pokožke a správnom fungovaní centrálneho nervového systému.
- Železom proti anémii – Železo, ktoré sa nachádza v živočíšnej potrave, dokáže ľudské telo rýchlejšie absorbovať. Je dôležité pre tvorbu červených krviniek a výrobu energie. Zvýšená potreba sa prejavuje najmä v tehotenstve a u detí.
- Magnézium drží na uzde krvný tlak, je dôležité pre zuby i kosti – Horčík je jedným z najdôležitejších minerálov, ktorý vykonáva desiatky úloh v organizme človeka. Aj vďaka pôsobeniu tohto prvku sú kosti, zuby, svaly i nervy v dobrej kondícii. Magnézium znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
- Zinkom k lepšej imunite a proti infekciám – Tento stopový prvok zohráva kľúčovú úlohu pri správnom vývoji detí, znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti depresiám, má zásluhu na rýchlejšom raste vlasov a nechtov. Zinok je aj bojovníkom proti infekciám a prostriedkom získania silnej obranyschopnosti.
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Nebezpečenstvo ukryté v bravčovine
Odporcovia bravčového mäsa tvrdia, že rizikový je nielen vysoký obsah tuku a cholesterolu, ktoré sú, mimochodom, príčinami obezity a srdcovo-cievnych ochorení. Zhodujú sa, že častá konzumácia bravčového vedie ku vzniku artritídy, reumatizmu a osteoporózy. Histamín je zas zodpovedný za vznik kožných ochorení a zhoršuje alergie.
Jesť alebo nejesť?
Aj pri posudzovaní bravčoviny treba brať do úvahy viacero faktorov. Dôležité je, v akých podmienkach ošípané žijú a čím sú kŕmené. Od toho sa odvíja kvalita i výživová hodnota bravčového mäsa. V prípade bravčového mäsa platí viac ako inokedy pravidlo zlatej strednej cesty – konzumovať chudé časti bravčového mäsa a samozrejme s mierou.
Máte radi bravčové mäso? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na