Brusketa kontra brusčeta: Zistite, ako sa talianske pokrmy vyslovujú správne!

Bruschetta

freedigitalphotos.net

Pizza či cestoviny patria medzi obľúbené dobroty mnohých Slovákov. Naše ústa ich chuť vedia oceniť, s výslovnosťou je to však neraz o niečo horšie. Predsa len, taliančinu ovláda u nás podstatne menej ľudí ako napríklad angličtinu či nemčinu, a tak je prirodzené, že nám niektoré komplikovanejšie slovíčka robia pri objednávaní si problémy. Ak sa chcete vyhnúť pobaveným úsmevom obsluhy, zistite, ako sa aspoň tie najčastejšie či najzákernejšie talianske pokrmy vyslovujú.

„Dž“ alebo „č“ počuť v taliančine naozaj často, občas to však s ich používaním preháňame. Napríklad „ch“ v slove bruschetta rozhodne neznie ako „č“ (hoci výslovnosť „brusčeta“ neraz počuť aj od čašníka). Takisto „g“ neznamená automaticky „dž“, naopak, v niektorých prípadoch sa dokonca nevyslovuje vôbec. Dve opakujúce sa písmená ako tt alebo cc sa nečítajú doslovne, ich výslovnosť sa len pred nimi zdôrazní pauzou.


Mohlo by vás zaujať: Taliansko môže byť gurmánskym zážitkom: Ktoré dobroty tam určite treba vyskúšať?


Často podávané talianske jedlá

  • Alla griglia – alla grilia (grilované)
  • Bruschetta – bruske_ta (opečený chlieb podávaný najčastejšie s toppingom z čerstvých paradajok)
  • Calzone – kalcone (preložená pizza)
  • Carpaccio – karpa_čo (jedlo nakrájané na tenučké plátky – napr. červená repa či hovädzia sviečková)
  • Focaccia – foka_ča (taliansky chlieb)
  • Gnocchi – ňo_ki (cestoviny – niečo ako talianske halušky)
  • Insalata caprese – insalata kapréze (šalát z mozzarelly a paradajky)
  • Panna cotta – panna ko_ta (taliansky vanilkový dezert)
  • Pizza Margherita – pica Margerita (pizza s paradajkovým základom a mozzarellou)
  • Pizza capricciosa – pica kapričóza (rajčinový základ, mozarella, premiešané šunka, šampiňóny, artyčoky, olivy)
  • Pizza quatro stagioni – pica quatro stadžoni (ronaké suroviny ako capricciosa, ale oddelené)
  • Pizza ai quatro formaggi – pica aj quatro formádži (so štyrmi druhmi syra)
  • Risotto – rizo_to (rizoto)
  • Spaghetti – spage_ty (špagety)
  • Zuppa – cupa (polievka)
  • Pinot grigio – pino gridžo (biele víno zo severozápadného Talianska)

Mohlo by vás zaujať: Naučiť sa cudzí jazyk môžete aj dnes: Ako a kde sa vám to podarí najlepšie?


Často používané suroviny

  • Acciughe – ačuge (ančovičky)
  • Aglio – alio (cesnak)
  • Asparagi – aspáradži (asparágus)
  • Cipolla – čipo_la (cibuľa)
  • Funghi – fungi (hríby)
  • Gorgonzola – gorgondzola (taliansky syr s modrou plesňou)
  • Mozzarella – mocare_la (taliansky syr)
  • Olio – olio (olej)
  • Pancetta – panče_ta (talianska slanina)
  • Parmiggiano – parmidžáno (parmezán)
  • Peperoncino – peperončíno (paprika)
  • Prosciutto – prošu_to (talianska šunka)
  • Salsiccia – salsiča (talianska klobása)
  • Spinaci – spinači (špenát)

Niektoré ďalšie výrazy si môžete nacvičiť aj podľa záznamu výslovnosti na rôznych webových stránkach. Treba však byť opatrný – v niektorých prípadoch ich čítajú napríklad Američania, ktorí sami majú od pôvodnej talianskej výslovnosti dosť ďaleko. Určité rozdiely tiež možno vnímať aj podľa regiónu, z ktorého Talian pochádza.


Ovládate taliančinu? Ako dlho ste sa tento jazyk učili? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, Zora
Odporúčame