Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!

Fazuľový šalát

Jaroslav Novota

So stúpajúcim priemerným vekom, ktorého sa ľudia dožívajú, tiež stúpa snaha zachovať si zdravie čo najdlhšie. Veď nikto nechce dožívať dvadsať rokov telesne či duševne „mimo“. Zdravému telu a mysli treba podriadiť aj jedálniček. Ktoré potraviny si dopriať pravidelne?

I keď dôraz by mal byť kladený na celok, nie iba na nejakú jednu „zázračnú“ potravinu, tu je zopár typov od Jaromíra Novotu z OZ Zdravie a život, ktoré stojí za to zaradiť do jedálnička:

  • avokádo – má vysoký podiel mononenasýteného tuku (druh tuku prevažujúci v olivovom oleji), ktorý prispieva k znižovaniu „zlého“ cholesterolu. Správne zrelé by malo byť trochu mäkké, ale nie čierne. Výborne chutí natreté na celozrnných hriankach, pokvapkané citrónovou šťavou a dochutené trochou soli.
  • strukoviny – patria medzi najzdravšie potraviny. Obsahujú vlákninu, málo polynenasýtených tukov, sú dobrým zdrojom kyseliny listovej. Môžu znižovať riziko nielen infarktu a aterosklerózy, ale i rakoviny hrubého čreva.
  • sója – je medzi strukovinami výnimočná najvyšším obsahom polynenasýtených tukov, bielkovín, vápnika, železa i rôznych špecifických ochranných látok. Je predmetom širokého výskumu, v ktorom prevládajú dôkazy o jej prospešnosti pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení i niektorých druhov rakoviny. Veľmi praktická a obľúbená forma sóje je tofu. Je ľahšie stráviteľné a v kuchyni má mnohoraké využitie. Tofu je tiež pravidelnou súčasťou stravy obyvateľov dvoch miest dlhovekosti – Okinawa (Japonsko) a Loma Linda (USA).
  • ovos – najčastejšou formou využitia sú ovsené vločky. Vďaka betaglukánu (druh vlákniny) redukujú hladinu cholesterolu. Pôsobia preventívne proti ateroskleróze a hypertenzii.
  • vlašské orechy – pri štúdiách o vplyve orechov na zdravie panuje obzvlášť veľká zhoda výsledkov v ich prospech. Jedenie za hrsť orechov 1 až 4-krát týždenne môže znížiť riziko infarktu u mužov i u žien, u vegetariánov i ľudí konzumujúcich mäso, u štíhlych aj tých, čo majú nadváhu a dokonca i u starších nad 80 rokov. Riziko infarktu je ešte menšie pri konzumácii orechov 5 a viackrát do týždňa. Aj iné druhy orechov (mandle, lieskovce…) môžu byť prospešné.

To sú len niektoré zdraviu prospešné potraviny. Nezabudnite však, že sila je v komplexe vyváženej, zdravej stravy spolu s ostatnými faktormi zdravého životného štýlu,“ zdôraznil J. Novota a pridal zopár receptov, ktoré si môžete pripraviť aj vy doma.


Mohlo by vás zaujímať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!


Fazuľový šalát Ironia 

Potrebujeme:

  • 2 šálky varenej fazule (400 g)
  • 1 papriku
  • 1 cibuľu
  • citrónovú šťavu (1/2 až 1 citrón)
  • petržlenovú vňať
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • slnečnicové semená na posypanie (asi 40 g)

Postup: Uvarenú fazuľu zamiešame s olejom, citrónovou šťavou, nakrájanou petržlenovou vňaťou, cibuľou a paprikou. Dochutíme soľou. Pri podávaní posypeme krátko opraženou slnečnicou.

Obmeny: Namiesto citrónovej šťavy môžeme použiť malé množstvo balzamikového octu, slnečnicu môžeme nahradiť sekanými orechmi (mandle, vlašské…).


Mohlo by vás zaujímať: Pochúťka zo sóje: Syr tofu je skvelý nielen pri diétach


Tofu v šampiňónovej omáčke (3 – 4 porcie)

Potrebujeme:

  • 2 biele tofu (asi 400 g)
  • 300 g šampiňónov
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 cibuľa
  • 350 – 400 ml sójového nápoja
  • 2 lyžice hladkej múky
  • ½ lyžičky mletej červenej papriky
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 strúčik cesnaku
  • olej
  • Solčanka
  • citrón

Postup: Tofu nakrájame na kocky a chvíľu opečieme na oleji, pridáme nakrájanú cibuľu, ešte chvíľu pražíme, potom pridáme nakrájané šampiňóny a mrkvu, podlejeme vodou a dusíme do zmäknutia. Pridáme červenú papriku, rascu a Solčanku podľa chuti. Pridáme sójový nápoj rozmiešaný s múkou a chvíľu povaríme. Odstavíme z ohňa a dochutíme pretlačeným cesnakom a citrónovou šťavou.

Podávame s celozrnnou knedľou, cestovinami alebo haluškami. Môžeme tiež pridať kôpor, petržlenovú vňať a pod.

Zdravá a výborná zmrzlina        

Potrebujeme:

  • mrazené banány
  • teplý med alebo iné sladidlo

Postup: Základ zmrzliny tvoria mrazené banány. Na mrazenie sú vhodné dobre zrelé a sladké (ale nie už takmer „hnilé“) banány, ktoré mrazíme olúpané v mikroténových vrecúškach. Zmrazené banány s medom rozmixujeme na konzistenciu zmrzliny. Ihneď podávame. Ak použijeme na dochutenie napr. stéviu (prášok), necháme najskôr banány chvíľku zmäknúť (iba aby sa dali pokrájať).

Podobným spôsobom si môžeme vyrobiť rôzne iné zdravé a chutné varianty. Banány tvoria vždy základ a ostatné suroviny rôzne obmieňame. Napr. kombinujeme s iným mrazeným ovocím (čierne ríbezle, jahody, čučoriedky…).


Mohlo by vás zaujímať: Bojujte proti chorobám srdca a ciev či cukrovke: Pomôžu vám tieto potraviny


Kluby zdravia

Ide o jednu z aktivít Občianskeho združenia Život a zdravie, ktoré spolupracuje aj s profesorom Scharffenbergom. Ponúkajú priestor pre prednášky vyškolených lektorov a pozvaných našich i zahraničných odborníkov, minikurzy prípravy zdravých jedál a stretnutia s cieľom poskytnúť nielen kvalitné informácie, ale i motivovať a povzbudiť k osvojeniu si zásad zdravého životného štýlu (program NEW START).

Kluby zdravia fungujú v rôznych mestách SR predovšetkým v jesennom, zimnom a jarnom období. Program ako aj ďalšie zdravé recepty nájdete na http://www.zivotazdravie.sk/kluby-zdravia/


Ktoré ďalšie chutné jedlá obsahujúce zázračné potraviny si pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: Jaroslav Novota, Jaroslav Novota, Viola
Odporúčame