Budú vám huby v zime chýbať? Vychutnajte si ich nakladané či nasolené

Zaváraniny

photl.com

Hubová sezóna je v plnom prúde, počasie jej praje a milovníci tejto pochúťky si domov nosia bohaté úlovky. Mnohí z nás by si však huby radi vychutnávali aj v zime – a vďaka sušeniu či iným spôsobom ich uchovávania je to možné. Zistite, ako vášmu úlovku predĺžiť život o pekných pár mesiacov!

Hneď na začiatok

Huby by ste mali čo najdôkladnejšie očistiť hneď po vybraní zo zeme. Po príchode domov je ich vhodné opatrne očistiť navlhčenou (poriadne vyžmýkanou) hubkou a  najneskôr do 24 hodín od nazbierania spotrebovať, alebo pripraviť na uskladnenie. Existuje viacero spôsobov ako huby spracovať tak, aby si udržali nielen tú správnu chuť a arómu, ale aj všetky priaznivé účinky.


 

Prevoňajte si domov vôňou sušených húb

Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervovania. Huby takto získavajú tú pravú jedinečnú, lahodnú vôňu a nezameniteľnú chuť. Na takýto spôsob spracovania sa najviac hodia pevné typy húb, ktoré neobsahujú toľko vody. Nakrájané na plátky hrubé 3 až 5 milimetrov sa dajú sušiť trojako:

  • huby môžete rozložiť vonku na sito (dokážete si ho zhotoviť aj doma, stačia vám drevené latky a sieťka na okno)
  • dať ich do rúry pri teplote 60 °C (najprv ich však musíte nechať na plechu odstáť aspoň zopár hodín, aby v nich nebolo príliš vody)
  • alebo si zadovážte elektrickú sušičku, ktorá za vás všetku prácu urobí, a to veľmi rýchlo.

Napriek tomu, že sa názory hubárov rozchádzajú v tom, ktorá metóda je lepšia, všetky tri sú efektívne. Podľa niektorých fanúšikov tejto dobroty sa máte vyvarovať sušeniu na priamom slnku, iní vám poradia, aby ste to urobili práve tak. Vysušené huby uskladnené v sklenenej vzduchotesnej nádobe vydržia aj niekoľko rokov (niektoré gazdinky ich zvyknú posypať čiernym korením, ktoré zaručí, že sa skladovaná pochúťka nepokazí). Pred použitím ich stačí namočiť do teplej vody (minimálne 30 minút) a budú vyzerať ako čerstvé.


Mohlo by vás zaujať: Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?


Mrazenie – rýchle a efektívne

Mrazenie húb je rýchle, efektívne a môžete takto konzervovať aj mäkšie typy. Nakrájané na kúsky (veľkosť zostáva na vašom uvážení) ich vložíme do vriacej osolenej vody, v ktorej ich krátko povaríme (1 až 4 minúty), scedíme ich a prepláchneme v studenej vode. Predvarené huby rovnomerne rozložíme na podložku a necháme ich predmraziť, aby nestratili tvar a až potom ich nakladáme do mikroténových vreciek či plastových nádob a odložíme do mrazničky. Pred použitím ich nerozmrazujte, ale pridajte ich priamo do varenia.

Soľ ako za starých čias

Huby sa dajú konzervovať aj soľou, ktorá zabráni množeniu baktérii a udržuje v nich vlhkosť. Táto metóda je v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu stále populárna. Na dno sklenenej nádoby nasypeme vrstvu soli, na ňu položíme vrstvu húb nakrájanú na väčšie časti a znova zasypeme soľou, takto pokračujeme kým nie je nádoba plná. Nasolené huby vydržia až rok, ale pred použitím je potrebné ich namočiť do veľkého množstva studenej vody, aby sa zbavili prebytočnej soli.


Mohlo by vás zaujať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Hriešne chutná kombinácia s maslom

Obzvlášť chutným i keď celkom kalorickým spôsobom spracovania húb je konzervácia maslom. Očistené huby posekáme nadrobno, na teflónovej panvici roztopíme malý kúsok masla, na ktorom ich podusíme a necháme zmäknúť. Zmiešame ich so zvyšným zmäknutým maslom a zmes rozotrieme na papier na pečenie, ktorý zrolujeme. Takto pripravené huby sa hodia do nátierok, polievok i omáčok a v chladničke vydržia až 10 dní, no môžete ich aj zmraziť.

Nakladané sú najlepšie

Nakladané huby sú veľkou pochúťkou a poslúžia ako príloha i prísada do šalátu. Huby, ktoré chcete spracovať takýmto spôsobom, musia byť mladé, pevné a zdravé. Očistené a umyté huby (väčšie pozdĺžne prekrojíme) povaríme vo vode s prídavkom soli a kyseliny citrónovej 5 až 7 minút, potom ich ochladíme studenou vodou a necháme poriadne odtiecť. Nakladáme do čistých a suchých zaváraninových pohárov a zalejeme ich horúcim nálevom (pripravíme si ho podľa návodu na obale, napr. Deko), tak aby boli ponorené. Poháre s naloženými hubami sterilizujeme približne 30 minút (v závislosti na veľkosti pohára). Nakladané huby si môžete ozvláštniť cibuľou, cesnakom, alebo iným prísadami, ktoré naložíte do pohárov spolu s nimi, výber zostáva už len na vašej fantázii.


Aké spôsoby na uchovanie húb najčastejšie používate vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Ľudmila

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close