Bylinka proti chorobám, ktorá sa zíde aj v kuchyni: Vypestujte si plektrant

Coleus

gettyimages

Počuli ste už o rastline proti nádche, ktorú môžete pestovať doma? Najmä astmatici by si ju mali zasadiť čo najskôr. Nemala by chýbať ani ľuďom so slabšou imunitou a fajčiarom. Účinne pomáha pri bolestiach hlavy a tráviacich problémoch, no jej chuť oceníte aj v mäsových pokrmoch. Reč je o voňavej rastline s názvom plektrant.

Aromatická zeleň

Z Austrálie pochádza druh Plectranthus argentatus, ktorý má striebristo ochlpené stonky s nahusto rastúcimi listami. Prezradí ich sivozelené sfarbenie a výrazne vykrajované okraje. V domovine rastie plektrant ako večne zelený ker, u nás sa pestuje skôr ako izbová rastlina.

Prenikavá vôňa pripomína zmes mäty, medovky, gáfru a mentolu. Podľa nej sa rastlina označuje ako mexický eukalyptus alebo kubánske oregano. V Čechách ju bežne nazývajú rýmovník, pretože účinne zaženie nádchu.

Náš tip: Rozmrvte medzi prstami zopár lístkov a zhlboka vdýchnite ich vôňu. Inhalácia uvoľňuje dutiny. Alebo si z lístkov pripravte čaj.

Proti nádche i parazitom

Keď cítite, že na vás niečo lezie, uvarte si čaj z čerstvých lístkov. Zalejte 1 – 2 lístky rastliny horúcou vodou s teplotou asi 80 ºC. Nechajte lúhovať 10 minút a pite trikrát denne pri prechladnutí či nádche. Čaj pomáha uľaviť od škriabania v krku, kýchania, opuchu slizníc i bolestí hlavy.

Prospieva však aj tráveniu. Môžete ho piť pri hnačke a črevných parazitoch. Dokonca, pomôže vyplaviť obličkové a žlčníkové kamene. Zvonka sa používa výluh na omývanie rán na pokožke, pričom podporuje ich rýchle hojenie. Modrín a menších popálenín sa tiež zbavíte skôr, ak si na ne priložíte obklad. Dezinfekčné vlastnosti rastliny ocení aj ústna dutina, najmä pri aftách a problémoch so zlým dychom. Stačí chvíľu požuť lístok a vypľuť.


Mohlo by vás zaujímať: Lopúch pomáha na mastné vlasy aj mykózu: Spravte si z neho domáci liek!


Hustejšia konzistencia

Ak vás škriabe v krku, máte kašeľ a nádchu, môžete si pripraviť plektrantový sirup. Nedráždi žalúdok, pomáha uvoľniť dutiny a prinesie úľavu od bolesti hrdla.

Potrebujeme:

  • 30 – 40 lístkov plektrantu
  • 1 kg trstinového cukru
  • 1 pomaranč
  • 1 citrón
  • vodu

Postup: Citrusové plody dôkladne umyte a aj s kôrou nakrájajte na plátky. Očistené lístky nasypte do hrnca, pridajte plátky citrusov a zalejte horúcou vodou tak, aby boli všetky suroviny ponorené. Prikryte pokrievkou a nechajte aspoň 24 hodín odstáť pri izbovej teplote.

Hotový výluh preceďte a priveďte k varu. Znížte teplotu, prisypte cukor a za občasného miešania varte na miernom ohni. Nechajte redukovať, kým nedostane výluh medený odtieň a nezačne hustnúť. Konzistenciu sirupu otestujte pomocou lyžičky. Odkvapkajte trochu na tanierik a ak drží tvar, sirup hneď odstavte. Po vychladnutí totiž ešte zhustne. Teplý sirup nalejte do pohárov, pevne uzavrite a otočte dnom nahor. Uchovávajte v tme a na chladnom mieste.

Všetkými masťami mazaný

Ak si z plektrantu vyrobíte masť, poradí si šikovne s nachladnutím i poranenou pokožkou.

Potrebujeme:

  • 20 – 30 lístkov rastliny
  • 200 g tuku (najlepšie bravčovú masť alebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozohrejte a pridajte čerstvé lístky. Udržujte stálu teplotu a nechajte asi 2 hodiny lúhovať. Občas premiešajte a potom odstavte. Nechajte vychladnúť a na 24 hodín dajte do chladničky.  Na druhý deň znovu zohrejte a postup opakujte. Nechajte chvíľu odstáť a mierne teplé preceďte. Masť zlejte do pohárikov a skladujte v chlade. Používajte na natieranie hrudníka pri ťažkostiach s prieduškami alebo na masáž chodidiel pri nachladnutí. Masť je užitočná aj na vysušenú pokožku, poranenia kože a ľahké popáleniny.


Mohlo by vás zaujímať: Magická bylina čistec: Zbaví urieknutia i napraví tráviaci trakt


Hodí sa aj do kuchyne

Jedinečné spojenie zdraviu prospešných účinkov a nezameniteľnej arómy môžete využiť aj v kuchyni. Voňavé lístky skvele ochutia divinu, hovädzie a jahňacie mäso. Vhodné sú do marinád na grilované jedlá a do pikantných paštét. Zároveň pomáhajú znížiť vysoký krvný tlak a hladinu cholesterolu, čo sa pri konzumácii tučnejších druhov mäsa môže hodiť.

Menej vody a viac tepla

Rastlina nie je príliš náročná na pestovanie. Rastie rýchlo a možno ju rozmnožiť z vrcholových odrezkov. Dajte ich do vody a počkajte, kým pustia korene. Alebo ich zasaďte priamo do substrátu.

V marci sadeničky kúpite už aj na trhoch a v obchodoch. Doma ju však treba čo najskôr presadiť. Pozor, plektrant je citlivý na preliatie! Zalievajte ho až vtedy, keď je povrch zeminy suchý. Má rád svetlo a teplo, no priame slnko a prievan mu neprospievajú. V izbe sa mu bude dariť na východnom alebo západnom okne.

Náš tip: Pri pravidelnom zaštipovaní sa pekne rozrastie. Sušiť výhonky sa ale radšej nepokúšajte. Listy vydržia dlho svieže a šťavnaté, preto ich používajte vždy čerstvé.


Máte vlastné skúsenosti s plektrantom? Napíšte ich ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages, Vlaďa

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close