Bylinková záhrada u vás doma: Čo pestovať a akých zásad sa držať?

Koriander

freedigitalphotos.net

Mali ste na obed skvelé domáce pirohy či halušky, a niečo tomu chýbalo? Čo takto čerstvá petržlenová vňať? Alebo ešte lepšie, pažítka? Tieto a mnohé ďalšie bylinky si môžete vypestovať aj sami doma. Ako na to a ktoré z nich budú pre vás najvhodnejšie?

Čo by ste mali pestovať?

Výber je skutočne široký. Na výber máte veľké množstvo byliniek, orientujte sa podľa svojej chuti. A samozrejme podľa toho, ktoré z nich používate v kuchyni najčastejšie.

Bazalka

Je jedna z najpopulárnejších byliniek používaných v kuchyni. Je teplomilná a výsev sa robí už v marci, je teda najvyšší čas. Používa sa do omáčok, polievok, alebo aj na pizzu. Je známa svojou výraznou arómou.

Šalvia lekárska

Možno ju poznáte skôr ako babské ucho. Je symbolom dlhého a zdravého života, ľudia už od nepamäti využívajú jej liečivé účinky. Údajne spomaľuje aj priebeh Alzheimerovej choroby, takže je skutočným elixírom života. Môžete ju pestovať doma, no vyžaduje viac miesta. Dorastá totiž do výšky až 60 cm. Najčastejšie sa používa pri korenení mäsa, kvôli výraznej chuti to s ňou ale nepreháňajte.


Mohlo by vás zaujať: Pomocníčka kapucínka: Pre vaše telo toho dokáže spraviť naozaj veľa


Trebuľka

Možno ste o nej ešte nepočuli, je ale mimoriadne obľúbenou hlavne v Anglicku a Francúzsku. Ľudový názov je svinská rasca. Veľmi rýchlo rastie, po výseve ju môžete zbierať už o necelé dva mesiace. Jej výška je až 50 cm, takže znova platí, že na parapetnú dosku si ju asi nedáte. Je však obľúbená aj do nátierok a využijete ju veľmi často.

Rukola siata

V poslednej dobe mimoriadne obľúbená bylinka, ktorej prišli na chuť aj Slováci. Často si ju objednávame napríklad na pizzu. Na pestovanie je veľmi nenáročná, vysieva sa v apríli a potom ešte 2-3 krát. Zbierať ju môžeme už po piatich týždňoch a čerstvú rukolu budete mať veľmi rýchlo. Okrem pizze je vhodná aj do šalátov, na ozdobu chlebíčkov, do paštét. Mimoriadne vhodná je v kombinácii so strukovinovými jedlami.


Mohlo by vás zaujať: Čerstvé bylinky u vás doma: Skrášlia okno či balkón a dodajú skvelú chuť


Žerucha siata

Je známa šalátová zelenina. Má veľa železa a čo je najlepšie, na pestovanie je až prekvapivo nenáročná. Dariť sa jej bude hoci v navlhčenej vate. Nepotrebujete ani zeminu. Žerucha sa využíva nielen na zdobenie jedál, ale aj na prípravu šalátov. A to takmer bez námahy, stačí ju len párkrát zaliať vodou.

Pažítka

Stále ide o pravdepodobne najobľúbenejšiu a najpoužívanejšiu bylinku, respektíve zeleninu. Je to viacročná rastlina, ktorá rastie v trsoch. Duté lístky pozná azda každý, sú mimoriadne obľúbené na nátierky, ale aj na klasické jedlá. Vysieva sa na jar, má rada vlhkú zeminu, obľubuje polotieň. Ideálna rastlinka do bytu.


Mohlo by vás zaujať: Jesenná bylinková záhradka: Vysaďte si ju, kým je čas!


Ako na to?

  • takmer každý človek má rád slnko a teplo, s bylinkami to však tak celkom nie je. Prílišné teplo a slnečné žiarenie ich listy ničí a neprospieva im. Preto pre ne nie je vhodná južná a juhovýchodná strana. Ideálne je umiestniť ich na parapetu do izieb, ktoré sú orientované na východ
  • prvoradá je funkčnosť, nie vzhľad. A to platí hlavne pri črepníkoch, v ktorých budú vaše bylinky rásť. Iste, pekné moderné a farbené vyzerajú dobre, najlepšou je však osvedčená klasika – obyčajný keramický kvetináč s dierkou na spodnej strane. Rastlinka tak dokáže viac dýchať a pôda sa prevzdušní
  • dôležitou je aj skladba obsahu kvetináča. Najideálnejšie je dať na dno 2 cm štrku, potom záhradný substrát zmiešaný s pieskom.
  • rovnako by ste si mali uvedomiť, ako budete bylinky pestovať. Pri bazalke a petržlenovej vňati sa viac oplatí pestovať zo semienok, ostatné bylinky si pokojné kúpte predsadené v kvetináčoch
  • používajte aj hnojivo, avšak s mierou
  • nebojte sa svoje bylinky obtrhať. Čím viac ich budete používať, tým hustejšie budú rásť nové lístky

Ktoré ďalšie bylinky si doma pestujete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: freedigitalphotos.net, freedigitalphotos.net, David
Odporúčame