Bylinkové sirupy liečia a skvele chutia: Pripravte si ich doma aj vy!

Homeopatia

thinkstockphotos.com

Leto je časom byliniek – môžete si ich nielen nazbierať a nasušiť do zásoby na liečivé čaje, ale aj si z nich pripraviť bylinkové sirupy. Využijete ich na doplnenie vitamínov a minerálov, pri liečbe prechladnutia, kašľa alebo tráviacich ťažkostiach. Poradíme vám, ktoré sa vám môžu na čo hodiť aj ako si ich pripraviť!

Na úvod malá rada – husté sirupy po nadávkovaní do malých fliaš obráťte viečkom nadol a po 15-20 minútach otočte, tie redšie je potrebné skladovať v chlade.

Medovkový sirup

Medovka upokojuje, preto sa sirup pije pred spaním. Sirup pomáha tiež pri tráviacich problémoch, nadúvaní a bolestivej menštruácii.

Potrebujeme:

  • 200 g medovkovej vňate
  • 4 litre vody
  • 10 g kyseliny citrónovej
  • cukrový sirup z 1 kg cukru a 1 l vody

Postup: Čerstvú vňať opláchneme v studenej vode a nasekáme na menšie kúsky, použijeme listy i stonky. Vo veľkej sklenenej fľaši zalejeme 4 l vriacej vody. Pridáme kyselinu citrónovú a necháme stáť do druhého dňa. Precedíme, pridáme sirup, ktorý sme pripravili povarením cukru vo vode, prelejeme do vyšších fliaš a uskladníme v chlade. Užívame 2 polievkové lyžice na dobrý spánok alebo do čaju.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinkové čaje, všelieky starých materí: Ktorý na čo poslúži?


Sirup z materinej dúšky

Tento sirup pomáha pri nachladení, kašli a chorobách dýchacích ciest deťom i dospelým, výborne dochutí bylinkové čaje.

Potrebujeme:

  • 2 hrste kvetov materinej dúšky
  • 1/2 l vriacej vody
  • 1/2 kg cukru
  • citrónovú šťavu

Postup: Kvety zalejeme vodou, necháme vylúhovať cez noc. Precedíme cez plátno, pridáme cukor, citrónovú šťavu podľa chuti, uvaríme na hustejší sirup a nalejeme do malých sklenených pohárov. Užívame 1-2 lyžičky denne.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinkami k duševnej pohode: Skoncujte s priveľkou nervozitou a napätím bez liekov!


Mätový sirup

Sirup z rôznych druhov mäty ochutí sladké jedlá, dezerty, ovocné šaláty a nápoje, je účinný proti kŕčom.

Potrebujeme:

  • 70 g mäty – listy aj stonky
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody
  • šťava z citróna alebo limetky

Postup: Vodu s cukrom krátko povaríme, pridáme umytú nasekanú mätu, ešte chvíľku povaríme a necháme odstáť 2-3 hodiny. Precedíme, znovu zahrejeme až k varu, pridáme šťavu z limetky alebo citróna a vlejeme do fliaš.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinky vám vrátia silu a odoženú choroby: Nazbierajte si ich aj vy


Levanduľový sirup

Levanduľa nielen príjemne vonia, ale pôsobí aj protizápalovo a znižuje horúčku. Pripravuje sa z nej hustý sirup, ktorý sa užíva po lyžičkách.

Potrebujeme:

  • 2 hrste čerstvých levanduľových kvetov
  • 3 kúsky celej škorice
  • 3 citróny
  • 1 l vody
  • 2 kg cukru

Postup: Levanduľové kvety opláchneme, vložíme do hrnca s vodou, pridáme nakrájané citróny a škoricu, varíme 20 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín. Výluh precedíme, pridáme cukor a varíme do zhustnutia, aby mal konzistenciu podobnú medu. Naplníme do fliaš.


Mohlo by vás zaujímať: Čaj z medovky pre lepšiu náladu i pamäť: Vypestujte si ju na balkóne či v záhradke


Lipový sirup

Lipový kvet je osvedčeným liekom pri chrípke a nachladnutí, môžu ho užívať deti od 1 roka. Sirup sa užíva aj ako prevencia pred vírusovými nákazami po lyžičke, prípadne v teplom čaji.

Potrebujeme:

  • 3 hrste čerstvých lipových kvetov
  • liter vody
  • lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 kg cukru

Postup: Kvety prelejte horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte postáť 24 hodín. Preceďte, pridajte cukor a kyselinu citrónovú a priveďte do varu a uvarte hustejší sirup. Ochutiť môžete pridaním klinčekov alebo škorice, ktoré však nevarte dlhšie ako 15 minút. Rozdeľte do malých fliaš.


Mohlo by vás zaujímať: Levanduľa má nielen čarovnú vôňu: Pomôže pri kožných problémoch či bolesti zubov


Skorocelový sirup

Skorocel pomáha pri kašli a ochoreniach priedušiek, na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek druh, najúčinnejší je však skorocel kopijovitý. Tento sirup sa nevarí a potrebuje čas, aby dozrel.

Postup: Do čistej sklenej fľaše ukladáte vrstvu umytých okvapkaných skorocelových listov, posypete cukrom, znovu navrstvíte listy a takto pokračujete, kým je nádoba plná a obsah dobre utlačený. Fľašu zatvorte, zabaľte do starej utierky a zakopte do zeme. Po mesiaci fľašu vyberte, obsah vylisujte a prevarte. Môže byť zakopaná aj dlhšie.


Pripravujete si doma niektoré zo spomínaných bylinkových sirupov? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame