Leto je časom byliniek – môžete si ich nielen nazbierať a nasušiť do zásoby na liečivé čaje, ale aj si z nich pripraviť bylinkové sirupy. Využijete ich na doplnenie vitamínov a minerálov, pri liečbe prechladnutia, kašľa alebo tráviacich ťažkostiach. Poradíme vám, ktoré sa vám môžu na čo hodiť aj ako si ich pripraviť!
Na úvod malá rada – husté sirupy po nadávkovaní do malých fliaš obráťte viečkom nadol a po 15-20 minútach otočte, tie redšie je potrebné skladovať v chlade.
Medovkový sirup
Medovka upokojuje, preto sa sirup pije pred spaním. Sirup pomáha tiež pri tráviacich problémoch, nadúvaní a bolestivej menštruácii.
Potrebujeme:
- 200 g medovkovej vňate
- 4 litre vody
- 10 g kyseliny citrónovej
- cukrový sirup z 1 kg cukru a 1 l vody
Postup: Čerstvú vňať opláchneme v studenej vode a nasekáme na menšie kúsky, použijeme listy i stonky. Vo veľkej sklenenej fľaši zalejeme 4 l vriacej vody. Pridáme kyselinu citrónovú a necháme stáť do druhého dňa. Precedíme, pridáme sirup, ktorý sme pripravili povarením cukru vo vode, prelejeme do vyšších fliaš a uskladníme v chlade. Užívame 2 polievkové lyžice na dobrý spánok alebo do čaju.
Mohlo by vás zaujímať: Bylinkové čaje, všelieky starých materí: Ktorý na čo poslúži?
Sirup z materinej dúšky
Tento sirup pomáha pri nachladení, kašli a chorobách dýchacích ciest deťom i dospelým, výborne dochutí bylinkové čaje.
Potrebujeme:
- 2 hrste kvetov materinej dúšky
- 1/2 l vriacej vody
- 1/2 kg cukru
- citrónovú šťavu
Postup: Kvety zalejeme vodou, necháme vylúhovať cez noc. Precedíme cez plátno, pridáme cukor, citrónovú šťavu podľa chuti, uvaríme na hustejší sirup a nalejeme do malých sklenených pohárov. Užívame 1-2 lyžičky denne.
Mohlo by vás zaujímať: Bylinkami k duševnej pohode: Skoncujte s priveľkou nervozitou a napätím bez liekov!
Mätový sirup
Sirup z rôznych druhov mäty ochutí sladké jedlá, dezerty, ovocné šaláty a nápoje, je účinný proti kŕčom.
Potrebujeme:
- 70 g mäty – listy aj stonky
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- šťava z citróna alebo limetky
Postup: Vodu s cukrom krátko povaríme, pridáme umytú nasekanú mätu, ešte chvíľku povaríme a necháme odstáť 2-3 hodiny. Precedíme, znovu zahrejeme až k varu, pridáme šťavu z limetky alebo citróna a vlejeme do fliaš.
Mohlo by vás zaujímať: Bylinky vám vrátia silu a odoženú choroby: Nazbierajte si ich aj vy
Levanduľový sirup
Levanduľa nielen príjemne vonia, ale pôsobí aj protizápalovo a znižuje horúčku. Pripravuje sa z nej hustý sirup, ktorý sa užíva po lyžičkách.
Potrebujeme:
- 2 hrste čerstvých levanduľových kvetov
- 3 kúsky celej škorice
- 3 citróny
- 1 l vody
- 2 kg cukru
Postup: Levanduľové kvety opláchneme, vložíme do hrnca s vodou, pridáme nakrájané citróny a škoricu, varíme 20 minút. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín. Výluh precedíme, pridáme cukor a varíme do zhustnutia, aby mal konzistenciu podobnú medu. Naplníme do fliaš.
Mohlo by vás zaujímať: Čaj z medovky pre lepšiu náladu i pamäť: Vypestujte si ju na balkóne či v záhradke
Lipový sirup
Lipový kvet je osvedčeným liekom pri chrípke a nachladnutí, môžu ho užívať deti od 1 roka. Sirup sa užíva aj ako prevencia pred vírusovými nákazami po lyžičke, prípadne v teplom čaji.
Potrebujeme:
- 3 hrste čerstvých lipových kvetov
- liter vody
- lyžičky kyseliny citrónovej
- 1 kg cukru
Postup: Kvety prelejte horúcou (nie vriacou) vodou a nechajte postáť 24 hodín. Preceďte, pridajte cukor a kyselinu citrónovú a priveďte do varu a uvarte hustejší sirup. Ochutiť môžete pridaním klinčekov alebo škorice, ktoré však nevarte dlhšie ako 15 minút. Rozdeľte do malých fliaš.
Mohlo by vás zaujímať: Levanduľa má nielen čarovnú vôňu: Pomôže pri kožných problémoch či bolesti zubov
Skorocelový sirup
Skorocel pomáha pri kašli a ochoreniach priedušiek, na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek druh, najúčinnejší je však skorocel kopijovitý. Tento sirup sa nevarí a potrebuje čas, aby dozrel.
Postup: Do čistej sklenej fľaše ukladáte vrstvu umytých okvapkaných skorocelových listov, posypete cukrom, znovu navrstvíte listy a takto pokračujete, kým je nádoba plná a obsah dobre utlačený. Fľašu zatvorte, zabaľte do starej utierky a zakopte do zeme. Po mesiaci fľašu vyberte, obsah vylisujte a prevarte. Môže byť zakopaná aj dlhšie.
Pripravujete si doma niektoré zo spomínaných bylinkových sirupov? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.
Zdieľať na