Bylinku so zvláštnym menom oceníte najmä pri prechladnutí: Nadchovník je skvelý do čaju, uľaví aj žalúdku

Foto: Gettyimages

Foto: Gettyimages

Keď útočí choroba, mnohí z nás dávajú prednosť bylinkám než horúcim nápojom z lekárne. Ich účinok sa síce nedostaví okamžite, no už po pár dňoch sa cítime oveľa lepšie. Ich výhodou je čisto prírodné zloženie a takmer žiadne vedľajšie účinky. Tie sa prejavia len vtedy, keď to s množstvom preženieme. Veď nenadarmo sa vraví, že všetko môže byť liek alebo jed. Dnes sa spoločne pozrieme na nádchovník, nenápadnú bylinku, ktorá si vynikajúco poradí s nachladnutím.

Rozvonia celú kuchyňu

Túto rastlinku poznáme pod rôznymi menami. Označuje sa ako kubánske oregano, nádchovník či rýmovník citrónový. Jej odborné meno je však Plectranthus amboinicus. Vzhľadovo sa podobá na hluchavku. Keď jej jemne pošúchate listy, prejaví sa jej jedinečná vôňa, ktorá pomáha uvoľňovať upchatý nos. Pripomína zmes eukalyptu, mäty a medovky, a preto ulahodí takmer každému.

Uľaví dutinám aj žalúdku

Ako vraví už samotný názov, nádchovník najlepšie využijete práve v období prvých príznakov prechladnutia. Jeho vynikajúca vôňa vám zároveň pomôže uvoľniť upchaté nosové dutiny, je vhodný aj na naparovanie. Aby sa vám ľahšie dýchalo aj počas dňa, môžete si jeho lístok zabaliť do vreckovky a nosiť ho tak všade so sebou. Občas si k nemu privoňajte a uvidíte, ako sa vám uľaví.

Kubánske oregano obsahuje nielen silice, ale aj vitamín A či C. V ľudovom liečiteľstve sa okrem liečby skorých príznakov prechladnutia používa aj pri žalúdočných problémoch, astme či vysokom krvnom tlaku. Počas leta zas určite oceníte jeho repelentné schopnosti. Svojou výraznou vôňou odpudzuje komáre.


Mohlo by vás zaujať: Čaj pri dýchacích ťažkostiach či obklad na svaly: Podbeľ lieči v rôznych podobách


Skvelý do čaju

Nielenže príjemne vonia, ale aj čaj pripravený z jeho lístkov prekvapí lahodnou chuťou. Pripravíte ho veľmi jednoducho: Jeden lístok stačí zaliať horúcou vodou a nechať pár minút vylúhovať. Čaj môžete klasicky dochutiť medom či citrónom. Bylinku však radšej neskúšajte sušiť, tajomstvo jej sily spočíva práve v čerstvosti. V kuchyni sa u nás nádchovník až tak často nepoužíva, avšak v karibskej a juhovýchodnej Ázii ho s obľubou využívajú na dochucovanie pokrmov z mäsa a rýb, omáčok či šalátov. V Indii jeho hrubé listy dokonca vyprážajú.

Nenáročný na pestovanie

Jedinou nevýhodou nádchovníka je, že ho u nás voľne v prírode nenájdeme, pretože pochádza z východnej Afriky, kde prirodzene rastie na svahoch a v skalnatých oblastiach. Ak ho vidíte u priateľky v kuchyni, určite si vypýtajte jeden výhonok. Že ho nikto z vašich známych nemá? Poobzerajte sa po záhradníctvach vo vašom okolí.

– Výhonok stačí len vložiť do pohára s vodou a počkať, kým približne do dvoch týždňov pustí korene.
– Zhruba po mesiaci ho môžete presadiť do kvetináča so vzdušným substrátom a položiť na okenný parapet.
– Rastlinka nemá rada chlad a príliš tmavé miesta, tak jej nezabudnite dopriať dostatok slnka.
– Stačí, ak ju budete polievať vtedy, keď je suchá.


Mohlo by vás zaujať: Bazové kvety rozvoniavajú: Pripravte si z nich čaj na nachladnutie alebo sirup


Vhodný aj do záhrady

Kubánske oregano síce nemá rado chlad, pretože toleruje teploty do výšky 10 °C, avšak na jar ho môžete pokojne presunúť do záhrady. Najlepšie sa mu bude dariť v polotieni, ktorý mu zabezpečí košatý strom. Časom z neho môže vyrásť ker, ktorý môže dosahovať až 1 meter, no všetko záleží na podmienkach. Ak ho pestujete v kvetináči, nezabudnite ho na jeseň presunúť do interiéru na teplé miesto s dostatkom svetla. V prípade, že ste ho zasadili do zeme, na jeseň ho môžete zostrihať a na jar sa môžete tešiť z nových výhonkov.

Ľudia, ktorí podľahli čaru tejto rastlinky na ňu nedajú dopustiť. Nádchovník sa pomerne rýchlo rozmnožuje a tak si ju vďaka odrezkom môže vypestovať celá rodina. Možno aj vo vašej domácnosti bude mať svoje čestné miesto.


Ktoré bylinky pri prechladnutí najviac pomohli vám? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.





Zdroj: Michaela

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close