Bylinné tinktúry a likéry na rôzne neduhy: Pripravte si ich doma aj vy!

Tinktúra

thinkstockphotos.com

Uchovávanie liečivých rastlín extrahovaním v alkohole je jednoduchou metódou, tinktúry a likéry si ľahko vyrobíte aj podomácky. Keďže alkohol zároveň konzervuje, nie je na tom čo pokaziť a je úspech zaručený. Osladené likéry zároveň zahrejú, majú príjemnú farbu a vôňu, užívanie za kalíšok pôsobí ako liek.

Základný recept – tinktúra

Na prípravu tinktúr používame čerstvé alebo sušené kvety, listy a plody a aspoň 40% alkohol. Použiť môžete zriedený konzumný lieh, vodku alebo domácu pálenku. V žiadnom prípade nepoužívajte priemyselný alkohol, denaturovaný alebo masážny lieh, pretože sú jedovaté a nevhodné na vnútorné užívanie.

Do čistého skleneného zaváracieho pohára so závitom navrstvite bylinné časti, jemne utlačte rukou a naukladajte až povrch. Zalejte alkoholom, uzavrite viečkom a nechajte stáť pri izbovej teplote. Do alkoholu sa vyluhujú účinné látky, alkohol pôsobí zároveň ako konzervačné činidlo. Nechajte stáť 2-3 týždne, občas pretrepte a potom preceďte do čistej nádoby cez gázu. Uchovávajte v chlade a tme, prípadne vo fľaši z tmavého skla.


Tiež by vás mohlo zaujať: Prírodná pomoc pre zlepšenie ciev: Ktoré potraviny a bylinky si treba dopriať?


Vhodné byliny na prípravu tinktúr

  • nechtík lekársky – za slnečných dní zbierame až do príchodu prvých mrazov rozkvitnuté kvety, najviac liečivých látok majú jednofarebné sýtožlté a oranžové druhy, tinktúra pomáha pri liečbe kŕčových žíl, čistí pleť, zmierňuje kožné zápaly, lieči rany
  • kapucínka väčšia – používajú sa kvety, mladé listy, puky i semená, je zdrojom prírodných antibiotík, účinkuje na mnohé baktérie, hlavne na streptokokové infekcie, je nápomocná  pri liečbe chronických ochorení – angíny, zápaly močového traktu, prostaty a vaječníkov
  • hrdobarka obyčajná – kvitnúca vňať obsahuje horké látky pôsobiace priaznivo na žalúdok a trávenie
  • klinčeky – korenie používané v kuchyni v podobe tinktúry pomáha pri bolestiach zubov a zápaloch ďasien, zmierňuje kožné zápaly, bolesti pri dne a reume

Užívanie

Tinktúry aplikujeme zriedené na pokožku podľa zdravotných ťažkostí. Vnútorne sa tinktúry užívajú zvyčajne 3x denne 5ml, zriedené vodou alebo ochutené medom či ovocnou šťavou. Ak tinktúru užívajú deti alebo tehotné ženy, je potrebné nechať alkohol vyprchať. Stačí vliať do malej šálky 25-50ml horúcej vody, pridať dávku tinktúry, premiešať, nechať vychladnúť a potom užiť. Väčšina alkoholu sa odparí a účinné látky prejdú do vodného roztoku.


Tiež by vás mohlo zaujať: Kostné výrastky alebo reuma? Urobte si tinktúru či obklady z kostihoja lekárskeho


Základný recept – likér

Skaramelizujeme cukor, zalejeme alkoholom, pridáme byliny alebo bobuľové plody, koreniny a necháme stáť v sklenenej uzavretej fľaši alebo pohári 4 týždne. Scedíme, podľa chuti dosladíme a skladujeme na chladnom tmavom mieste. Na ½ litra alkoholu dávkujeme 200g cukru. Alkohol môžeme riediť v pomere 1:1 s vodou, použiť môžeme vodku, rum alebo domácu pálenku.

Byliny na likéry

  • mäta pieporná – 2 hrste čerstvých listov na ½ litra alkoholu
  • žalúdočné byliny – koreň angeliky lekárskej, 10g zemežlče a 10g medovky na liter alkoholu
  • arónia (čierna jarabina) – plodmi naplníme fľašu a zalejeme alkoholom, je bohatá na vitamíny a antioxidanty
  • čierna baza – 500-600g zrelých bobúľ a vanilkový struk na liter alkoholu
  • jarabina vtáčia – plody sa oberajú po prvých mrazoch, na liter alkoholu potrebujeme 1kg plodov, 15ks klinčekov a 1 kúsok celej škorice, pôsobí pri nevoľnostiach a problémoch s obličkami
  • trnky – plody sa zberajú po prvých mrazoch, 1/2kg plodov sa zaleje 7dl neriedeného alkoholu, ochutí muškátovým orechom, vanilkou a kôrou z citróna, užíva sa pri nachladnutí, chrípke a reume
  • šípky – tiež sa zberajú po prvých mrazoch, zbavia stopiek a rozmixujú, 1/2kg plodov dávkujeme na liter neriedeného alkoholu

Pripravujete si doma nejaké bylinné tinktúry? Aké? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mm
Odporúčame