Višne proti nespavosti a škodlivým látkam: Zaraďte ich do svojho jedálnička!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Zaraďte višne do svojho jedálnička aj vy

Plody višne sú od jasne červených až po tmavočervené. Nepatria medzi najpopulárnejšie ovocie, pretože nie sú také sladké ako napríklad čerešne. Rovnako ako väčšina kôstkového ovocia pochádzajú z Ázie. Na naše územie ich doviezli Rimania v 12. storočí. V súčasnej dobe sú tieto ovocné stromy a kríky pestované po celom svete.


Višne obsahujú len málo vitamínov. Najvýraznejší je podiel vitamínov B a C, ale aj ten je len priemerný. Sú skôr zdrojom minerálnych a stopových látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Pre vysoký obsah jódu sú vhodné pre ľudí s ochoreniami štítnej žľazy a s bolesťami chrbtice. Veľké množstvo vápnika je potrebné pre zdravé kosti a zuby a správnu funkciu nervov. Nezanedbateľné množstvo železa je dôležité pre tvorbu červených krviniek. Draslík kontroluje funkciu svalov a obsah tekutín v tele. Prispieva k znižovaniu krvného tlaku a prejavov alergií. Pomáha pri ochoreniach srdca a ľadvín a pri únave. Reguláciu cukru v krvi riadi mangán. Okrem toho znižuje cholesterol, chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, podporuje rast kostí a chrupaviek. Dôležitý je aj pre dojčiace ženy, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Zinok obsiahnutý vo višniach chráni pečeň, neutralizuje škodlivé účinky alkoholu a upokojuje nervy. Má vplyv i na rozmnožovanie – rozhoduje totiž o tvorbe spermií, podporuje počatie a správny priebeh tehotenstva. Nevyhnutný pre fungovanie organizmu je bór a fosfor.

Čističky tela

Višne dokážu na seba viazať škodlivé látky, ktoré sa tak môžu z tela vylúčiť. Pomáhajú čistiť krv, pečeň a ľadviny. Najnovšie štúdie naznačujú, že ich konzumácia ma blahodarný vplyv na liečenie cukrovky. Farbivo antokyanín totiž podporuje tvorbu inzulínu. Britský výskum zase dokazuje, že 300 g ovocia alebo šťavy denne, vás môžu zbaviť nespavosti.

I keď po konzumácii višní často nastúpi pocit smädu, radšej ich nezapíjajte. Môžu sa totiž dostaviť problémy s trávením sprevádzané silnými kŕčmi v bruchu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Čerešničky, čerešne: Užite si sezónu tejto sladkej pochúťky plnej zdravia


Preč s nadváhou

Višne pomáhajú pri znižovaní nadváhy tým, že neutralizujú tuky, ktoré sa potom nedostanú do krvi. Stonky višní sa pridávajú do podporných prostriedkov na redukciu hmotnosti. Navyše pomáhajú z tela odstraňovať škodlivé látky, takže sa hodia i na očistné kúry. Je veľká škoda, že ich bežne v obchode nekúpite, zato v lekárni máte široký výber prípravkov s výťažkami višní.

Čaj z višňových stoniek

Čaj z višňových stoniek sa varí už od pradávna ako liek na bronchitídu. Stonky sa zbierajú od júna do konca augusta a sušia sa pri izbovej teplote. Sušené stonky zalejte šálkou vriacej vody a nechajte 5 minút lúhovať. Odvar sceďte a pri chorobe pite dvakrát denne. Stonky sa používajú aj proti hnačkám, pri chronických a akútnych problémoch s močovými cestami a pri liečení miestnych opuchov. Odvary z listov sa pijú pri málokrvnosti a nadmernej plynatosti.

Z kôry stromu často vyteká višňová živica. Tá sa v ľudovej liečbe používala proti kožným vyrážkam. Krásne višňové drevo sa používa v rezbárstve a na výrobu nábytku.

Výťažky z ovocia sa využívajú v kozmetike. Majú schopnosť vyživovať bunky a spomaľovať starnutie pokožky.

Z ovocia sa vyrába višňový sirup, ktorý sa používa na zlepšenie chuti liekov a na prípravu osviežujúcich nápojov pre chorých. Navyše obsahuje látky, ktoré umožňujú ľahšie vstrebávanie účinných zložiek liekov.

Ako upraviť višne?

V kuchyni sa najčastejšie uplatňujú pri výrobe kompótov, džemov, štiav a zákuskov. Dajú sa kandizovať aj sušiť. Pokiaľ nespotrebované čerstvé ovocie skladujete v chladničke, nemali by ste ho dávať blízko aromatických potravín. Majú totiž tendenciu preberať ich vôňu. Višne našli uplatnenie i v likérnictve – vyrába sa z nich griotka a maraschino.


Tiež by vás mohlo zaujať: Sezóna čerešní vrcholí: Tieto koláče si získajú aj vás!


Bublanina zo zemiakového cesta

Višňovou bublaninou zo zemiakového cesta nepohrdnú deti ani dospelí. Príprava je jednoduchá. Zmiešajte 4 žĺtky s 200 g práškového cukru. Pridajte 250 g uvarených na jemno nastrúhaných zemiakov a 100 g detskej krupice. Zo 4 bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý zapracujete do cesta. Cesto nalejte na vymazaný a múkou vysypaný plech a obložte 400 g višní. Dajte do trúby a pečte pri 180 °C približne pol hodiny. Jednotlivé porcie môžete ozdobiť šľahačkou a lístkom mäty.

Medová zmrzlina s višňami

Poteší vás nie len v lete. Do peny si vyšľahajte 3 vaječné žĺtky s vanilkovým cukrom. Pridajte 2 lyžice medu, 1 lyžičku mletej škorice a dôkladne premiešajte. Jednu smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuhej šľahačky a vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Z dvoch bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý jemne vmiešate do pripravenej hmoty. Hotový krém dajte do mrazničky, do doby než stuhne. K zmrzline si pripravte višňovú omáčku. Umyte a vykôstkujte 300 g višní, dajte do hrnca s 2 lyžicami cukru a zahrievajte tak dlho až sa cukor rozpustí. Nakoniec pridajte 2 lyžice rumu a nechajte zovrieť. Zmrzlinu dajte do misiek, polejte omáčkou s višňami a servírujte.
 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár