Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená

Kapusta

SITA

Starí Rimania na ňu nedali dopustiť a kapustu považovali za všeliek. Dokonca verili, že jej šťava zmierňuje príznaky opitosti. Kapusta má však aj mnohé iné klady, o ktorých ste možno ešte nepočuli. Vedeli ste napríkald, že pomáha proti demencii a má dvakrát viac vitamínu C ako citróny?

Pestovali ju i Kelti a od nich sa to naučili Slovania, ktorí zistili, že kapusta sa dá nakladať a tým jej dali nový rozmer. Pre jednoduchú úpravu a dlhú skladovateľnosť sa veľmi rýchlo stala jednou z hlavných zložiek potravy. Kapusta sa postupne šľachtila a dnes si môžeme pochutnávať na mnohých odrodách bielej a červenej kapusty. Medzi najbežnejšie druhy patrí hlávková kapusta, potom je to čínska a pekingská kapusta.

Kapustou proti Alzheimerovi

Už Hippokrates poznal účinky tejto zeleniny a strúhanú kapustu so soľou predpisoval svojim pacientom pri problémoch s cystami a bolestivom močení. Obsahuje obrovské množstvo vitamínu C. V kapuste je ho dvakrát viac ako v citrónoch, preto je odporúčaná ako prevencia proti nachladeniam a chrípke. Obsahuje toľko odnoží vitamínu B, že hovoríme o B komplexe. Látka inositol, sa radí k „béčku“, je dôležitá pre tvorbu bunečných membrán, má pozitívne účinky na svaly a mozog. Pôsobí aj ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe. Stará sa o správny metabolizmus a bráni ukladaniu tukov na vnútorných orgánoch.


Mohlo by vás zaujať: Máte časté zdravotné problémy? Príčinou môže byť prekyslenie organizmu!


Spomaľovač starnutia

Skupinu vitamínu A zastupuje beta-karotén, ktorý hrá významnú rolu pri ochrane pokožky pred poškodením pri nadmernom opaľovaní. Vitamín E patrí medzi najvýznamnejšie antioxidanty v tele. Chráni bunky pred oxidačným stresom, pomáha spomaľovať starnutie a pôsobí ako prevencia proti nádorovému bujneniu. V kapuste konzumujete i vitamín K, starajúci sa o správnu zrážanlivosť krvi. Vďaka obsiahnutému selénu pomáha pri znižovaní krvného tlaku.

Samozrejme, kapuste nechýbajú ani ďalšie stopové prvky a minerálne látky ako je draslík, železo, vápnik a zinok, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť, ale nevyhnutne ich potrebuje pre správne fungovanie.

Kapusta na žalúdočné vredy a hemeroidy

Vysoké množstvo vlákniny pomáha udržovať črevnú mikroflóru, zlepšuje zápchu a tým napomáha liečbe hemoroidov. Kapusta obsahuje látku, ktorá urýchľuje hojenie žalúdočných vredov. Pri liečbe pomáha čerstvá šťava zo surovej kapusty, ktorú využijete i pri pálení záhy, ale s objemom požitej šťavy to nepreháňajte. Veľké množstvo tejto šťavy každý deň by mohlo znemožniť vstrebávanie železa a vyvolať málokrvnosť.

Červená alebo biela?

Zloženie červenej a bielej kapusty je približne rovnaké. Akurát v červenej kapuste je navyše pigment anthokyan chrániaci mozgové bunky. V súčasnej dobe sa skúma využitie tohto antioxidantu pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby.

Kvasená kapusta

Najlepšie využijete všetky účinné látky obsiahnuté v kapuste, keď budete jesť „surovú“ kyslú kapustu. Kyslá kapusta navyše obsahuje vitamín B12 – kobalamín, ktorý vzniká až kvasením. Tento protistresový vitamín blahodarne pôsobí na nervovú sústavu a mozog.

Kyslá kapusta potláča rast polypov v hrubom čreve, čo je vlastne predrakovinový stav, ženám zase zvyšuje odolnosť proti rakovine pŕs a vaječníkov. Výskumy odborníkov na výživu z londýnskej univerzity ukázali, že kyslá kapusta je účinné afrodiziakum.

Čerstvá i kyslá kapusta však spôsobujú plynatosť, preto si jej konzumáciu neplánujte pred rôznymi dôležitými spoločenskými udalosťami.


Mohlo by vás zaujať: Zázrak pre vaše zdravie: Spravte si kvasenú kapustu aj sami doma!


Cesta za štíhlejšou líniou

Hlavnou výhodou kapusty je, že obsahuje veľa vlákniny, ktorá rýchle zaplní žalúdok, čím skonzumujete menej potravín v rámci jedného jedla. Ďalším plusom pre ňu je to, že podporuje trávenie. Keďže má kapusta v surovom stave len 105 kJ na 100 g  je výborným pomocníkom pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Väčšine dietárov sa teraz určite spravili hviezdičky pred očami, pretože si predstavili najznámejšiu kapustovú diétu schovanú pod názvom tukožravá polievka. Pri tejto diéte sa konzumuje len polievka z kapusty a iných druhov zeleniny po dobu 7 dní. Týmto sa vám určite podarí nejaké tie kilá zhodiť, ale je veľké riziko, že po návrate ku klasickej strave sa váha vráti na vyššie čísla. A pravdepodobne vám to sprotiví kapustu na veľmi dlhú dobu. Účinným chutným pomocníkom a požieračom tuku je odvar z kapusty zmiešaný s grepovou šťavou.

Prečistí vám telo

Známe sú aj očistné účinky tejto skvelej zeleniny. Stačí ráno alebo 3 hodiny po hlavnom jedle vypiť 20 ml čistej šťavy z kyslej kapusty. Prečistíte si tým organizmus a podporíte imunitu. Po vypití šťavy je lepšie zdržiavať sa doma, inak sa môže stať, že zažijete krušné chvíle pri hľadaní toalety.

Čože? Kapusta na pleť? Áno, je to pravda!

Kapustu je možné použiť aj ako domáci kozmetický prípravok. Rozmeľte 70 g kapusty na mlynčeku na mäso, pridajte jeden žĺtok, 5 kvapiek vitamínu E a 2 lyžice otrúb. Všetky tieto prísady zamiešajte a naneste na čistú pleť. Nechajte pôsobiť 20 minút a umyte teplou vodou. Potom ešte tvár striedavo opláchnite teplou a studenou vodou a natrite ju ricínovým olejom. Táto maska je účinná pri kožných alergiách, ekzémoch a odstraňovaní vrások.

Chutná na stovky spôsobov

Čerstvú kapustu môžete nakrájať do šalátu, prípadne z nej uvariť polievku, ďalšou úpravou sú čalamády. Najobľúbenejšia je však kyslá kapusta, na ktorú má každý svoj rodinný recept. Je vhodná ako príloha k mäsu, alebo ako samostatné jedlo s knedlíkom alebo zemiakmi. Dá sa kombinovať s veľkým množstvom pokrmov, preto sa bez nej nezaobíde ani nemecká, poľská, či ruská kuchyňa.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo slovíčka makrobiotika: Lepšou stravou k zdravšiemu telu


Jednoduchý kapustový šalát

Asi 1 kg hlávkovej kapusty nakrájajte na jemno, zalejte octom a kvalitným olejom, jemne ocukrite, okoreňte soľou a čiernym korením. Pre výraznú chuť šalátu nešetrite použitými surovinami. Okorenenú kapustu silno premiešajte rukami (môžete zapojiť aj silnejšiu polovičku), aby pekne skrehla a nebola suchá. Pridajte nakrájanú červenú papriku, trochu kôpru a znova zamiešajte. Podávajte ako hlavný chod alebo prílohu ku grilovanému mäsu.

Kapustová polievka so slivkami

Zlejte 0,5 kg kyslej kapusty od šťavy (časť si nechajte pre prípadné dochutenie polievky) a dajte do 1,5 litra vody, pridajte trochu rasce a povarte približne 10 minút. Potom pridajte sušené hrozienka a nakrájané sušené slivky a povarte ešte 20 minút. Polievku ochuťte soľou a prípadne troškou kyslej kapustovej šťavy. Dobrú chuť!


Poznáte ďalší zaujímavý recept na chutné jedlo s použitím kapusty? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: SITA, SITA, Marianna
Odporúčame