Množstvo bielkovín, vlákniny aj vitamínu B: To všetko nájdete vo fazuli!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Fazuľa obsahuje množstvo bielkovín, vlákniny aj vitamínu B

Fazuľa bola objavená v Mexiku a dodnes tam tvorí základnú zložku potravy. Keď bola po objavení Ameriky dovezená do Európy, stala sa vďaka svojej nenáročnosti súčasťou jedálnička stredovekých ľudí. Ako prví ju jedli Španieli a Portugalci.


Bojujte proti chorobám dostatkom vitamínov

Fazuľa je strukovina a ako každá iná strukovina je v našej potrave cenným zdrojom rastlinných bielkovín, čím vám pomôže zlepšovať náladu. Čo im chýba sú vitamíny A a C, ale tie sa dajú pomerne jednoducho vykompenzovať pridaním masla, smotany alebo prílohou z čerstvej zeleniny. Zato je bohatá na vitamíny skupiny B.

Riboflavín (B2) je dôležitý pre dobrý stav kože, oči, funkcie srdca a celkovo ovplyvňuje látkovú výmenu v tele. Zvýšenú potrebu tohto vitamínu majú ľudia, liečení antibiotikami, ľudia s ochoreniami štítnej žľazy, cukrovkou, aj novorodenci s novorodeneckou žltačkou. Ďalším vitamínom zo skupiny B je kyselina listová. Tento vitamín je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy, kvôli správnemu vývoju plodu. Obsahujú tiež veľké množstvo zinku a ten je nutný pre správny vývoj rozmnožovacích orgánov v puberte a v neskoršom veku i pre tvorbu spermií. Prítomnosť železa z nej robí dobrého pomocníka pri tvorbe červených krviniek. Mangán vás chráni pred duševnými chorobami, svalovými kŕčmi aj osteoporózou. Nezanedbateľné sú látky ako je draslík, molybdén a kobalt dôležité k fungovaniu tela.


Mohlo by vás zaujať: Bielkovinová diéta: Aj pre stále hladných chlapov!


Fazuľa a trávenie

Šupky fazule sú v črevách ako upratovacia čata a preventívne bránia vzniku hemoroidov. Vláknina upravuje trávenie, povzbudzuje činnosť čriev, viaže a odvádza z tela jedovaté látky a tuky. Pre zdravie nervov a mozgu človek potrebuje meď, ktorá je vo fazuli významne zastúpená. Podporuje tvorbu bielych krviniek, čím posilňuje imunitu organizmu.

Pred varením je nutné fazuľu dopredu namočiť do vody, pred varením ju zliať a uvariť v čerstvej vode. Zníži sa tak množstvo oligosacharidov, ktoré bývajú dôvodom nepríjemnej plynatosti. Z toho dôvodu nie je vhodná pre ľudí s tráviacimi problémami. Dobrá správa je, že čím častejšie fazuľu konzumujete, tým lepšie organizmus spracováva jej zložky, čím sa odstraňuje nafukovanie.

Majte na pamäti, že surová fazuľa sa nedá jesť. Obsahuje jedovatý phasin, ktorý môže citlivejším ľuďom spôsobiť črevné problémy, či dokonca ťažkú otravu. Platí to aj o nedovarených fazuliach. Dôkladnou tepelnou úpravou sa však jed zlikviduje.

Keď zhadzujete kilogramy

Fazule sa osvedčujú i pri znižovaní nadváhy. Sú veľmi bohatým zdrojom vlákniny. A čo to znamená pri ceste za krajšou postavou? Vláknina naplní žalúdok, takže sa vám rýchle dostaví pocit sýtosti a celkovo zjete menšie množstvo potravy. Majú tiež minimum tuku zloženého hlavne z nenasýtených mastných kyselín. A ako bonus dodávajú organizmu dostatok bielkovín. Na 100 g uvarenej fazule pripadá približne 397 kJ. Podľa druhu odrody za nich v obchode zaplatíte od 0,5 – 1,25 €.


Mohlo by vás zaujať: Účinné, ale nebezpečné: Ktoré bielkovinové diéty vás môžu aj zabiť?


Proti melanchólii aj vysokému tlaku

Zo strukov bez fazuliek pripravovali Španieli a Portugalci v minulých storočiach nápoj proti melanchólii a na upokojenie žalúdka. Tento odvar priaznivo pôsobil aj proti zadržovaniu prebytočných tekutín v tele. Na jeho prípravu sa používajú štyri hrsti rozdrvených sušených strukov, ktoré sa nechajú napučať v dvoch litroch vody. Zmes sa potom varí na miernom ohni do doby než sa odparí približne 0,5 litra vody. Vývar sa scedí a pije vlažný 3 až 5x denne.

Pri liečbe ľahších foriem cukrovky, vysokého krvného tlaku, opuchov a močových kameňov sa v ľudovom liečiteľstve využíva studený čaj z fazuľových strukov. Stačí 20-30 g sušených fazuľových strukov nechať vylúhovať 6-8 hodín v dvoch pohároch vody. Potom scediť a užívať 2-3x denne.

Potešenie pre oči i pleť

Táto rastlina nie je nejako zvlášť aromatická ani populárna, ale aj napriek tomu si pomaličky šliape svoj chodníček v kozmetickom priemysle. Dnes už nájdete na trhu prípravky s extraktom z fazuľových klíčkov „mungo“. Potrebujete nutne pleťovú masku na znečistenú pleť a žiadnu doma nemáte? Nevadí, i z domácich surovín pripravíte účinný kozmetický prípravok a navyše bez chémie.

Maska na prečistenie pleti

Uvarte a prepasírujte šálku bielej fazule, pridajte lyžicu olivového oleja, dve lyžice citrónovej šťavy a lyžicu medu. Premiešajte a naneste na očistenú pleť. Nechajte pôsobiť 15 minút, potom tvár umyte vlažnou vodou a ošetrite používanou kozmetikou. A najlepšie je relaxovať s maskou na tvári  na terase obrastenej fazuľou. Verte alebo nie, ale fazuľa nie je len zelenina. Niektoré odrody sú okrasné. Ich pestovanie sa hodí tam, kde chcete alebo potrebujete vytvoriť zelenú clonu, napríklad k mriežkovaným plotom či k zábradliu na balkóne. Tiež ich môžete vysadiť do závesných kvetináčov, výhony budú padať dole a budú tvoriť krásne girlandy. Fazuľa je nádherná vďaka svojím listom i kvetom, ktorými sa bude pýšiť až do polovice septembra.

Fazuľa sa okrem varenia polievky dá uvariť a použiť do šalátov, zapekať, nakladať aj sterilizovať. Máte chuť pripraviť si z nej nejakú dobrotu? Vyskúšajte jeden z našich receptov!


Mohlo by vás zaujať: Lahodný hrášok: Bomba pre vaše zdravie aj chuťové bunky!


Fazuľa po sečuánsky

Na troške oleja speníte jednu nakrájanú cibuľu, pridáte 10 strúčikov cesnaku nakrájaného na plátky, mrkvu nakrájanú na rezance a dva póry nakrájané na kolieska. Zalejte 2 dcl vývaru (prípadne bujónu), vložte asi hrsť namočených sušených húb, okoreňte čiernym korením, soľou a sójovou omáčkou a poduste. Nakoniec primiešajte 250 g uvarenej bielej fazule a môžete servírovať. Podávajte s ryžou.

Netradičná fazuľová nátierka s orechmi

V hrnci uvarte 40 g fazule so štyrmi bobkovými listami, vychlaďte a rozmixujte. Na panvici opražte 60 g mletých vlašských orechov. Nechajte v nich rozpustiť 125 g masla, vmiešajte  polievkových lyžíc lahôdkového droždia (Tebi) a trošku soli. Premiešajte a odstavte. Vychladnutú zmes rozmixujte s uvarenými fazuľami. Podávame s pečivom. Dobrú chuť!

 

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár