Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!

Kalerábové palacinky

yippielivin.com

Chutná a čerstvá zeleninka na vás počas teplých letných dní čaká v záhrade, na trhoviskách, či na pultoch obchodov. Nemusíte ju jesť vždy len surovú. Pripraviť sa z nej dajú aj skvelé a sýte hlavné jedlá. Vyskúšajte pár, nami overených tipov a určite si výborne pochutíte.

Baklažánová lahôdka

Potrebujeme:

  • 1 baklažán
  • 1 cibuľu
  • 150 g drvených lúpaných paradajok
  • 100 g zelených olív
  • olivový olej
  • cukor, soľ, mleté čierne korenie
  • citrónovú šťavu
  • petržlenovú vňať

Postup: Baklažán zbavíme kože a pokrájame na kocky. Nasolíme ho, počkáme 20 minút kým pustí vodu, jemne „vyžmýkame“ a opražíme ho na olivovom oleji do zlatista. V druhej panvici opražíme cibuľku, do ktorej pridáme paradajky, olivy, cukor, citrónovú šťavu a dochutíme koreninami. Nakoniec pridáme aj baklažán, ktorý s celou zmesou necháme ešte chvíľku variť. Podávame s opečenými toastami, alebo varenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujať: Chcete zhodiť pár kíl? Pomôže vám v tom baklažán!


Karfiol s brokolicou

Potrebujeme:

  • 1 karfiol
  • 1 brokolicu
  • 2 veľké zemiaky
  • maslo
  • 1 syrokrém
  • tvrdý syr
  • 1 smotanu na varenie
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup: Karfiol aj brokolicu rozoberieme na ružičky a dáme uvariť do osolenej vody na 10 minút. Zemiaky nakrájame na kolieska a uložíme ich na dno zapekacej misy vymastenej maslom. Na zemiaky poukladáme brokolicu a karfiol. V hrnci, do ktorého sme naliali smotanu, roztopíme syrokrém a dochutíme soľou a mletým čiernym korením (kto chce, môže aj vegetou). Zmes vylejeme na brokolicu a karfiol dáme do zapekacej misy. Na vrch postrúhame tvrdý syr. Dáme zapiecť do rúry asi na 30 minút.


Mohlo by vás zaujať: Palacinkové orgie: Slané či sladké, na týchto príchutiach si pochutíte


Kalerábové placky

Potrebujeme:

  • 3 väčšie kaleráby
  • polohrubú múku
  • 1 vajce
  • soľ, korenie
  • kyslú smotanu
  • olej

Postup: Kaleráby ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle na syr. Do nastrúhaného karfiolu pridáme vajce, koreniny a múku tak, aby nám vznikla hmota, ktorá sa bude dať vyprážať podobne ako zemiakové placky. Podávame čerstvé, s kyslou smotanou. Ak chcete, pred podávaním môžete ozdobiť nastrúhaným syrom.


Máte dobrý recept na zeleninové jedlo? Poraďte ho aj ostatným čitateľom v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: yippielivin.com, yippielivin.com, Oliver
Odporúčame