Leto je obdobím, kedy môžete pre svoje zdravie urobiť dosť. Kilá čerstvej zeleniny priam lákajú k tomu, aby ste si z nich pripravili jedlá na tisíce spôsobov. Že neviete ako na to? Tu je pár dobrých, jednoduchých a rýchlych bezmäsitých jedál, ktoré okrem žalúdka ulahodia aj vášmu zdraviu.
Zeleninovo-hubové rizoto
Potrebujeme:
- čerstvé dubáky alebo šampiňóny
- 0,5 kg ryže
- olej
- cibuľu
- pór
- mrkvu
- hrášok
- ½ brokolice
- soľ, rascu, korenie
Postup: Ryžu uvaríme klasickým spôsobom. V panvici si na oleji speníme cibuľku spolu s pórom, pridáme hríby a dusíme. Pridáme ku nim hrášok, mrkvu a brokolicu a keď je zelenina a hríby mäkké, ochutíme koreninami, prípadne bylinkami podľa vlastnej chuti. Zmes zmiešame s ryžou. Na vrch môžeme nastrúhať tvrdý syr.
Tiež by vás mohlo zaujať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové!
Kalerábová polievka
Potrebujeme:
- 2 kaleráby
- 2 veľké zemiaky
- 1 sladkú smotanu
- 2 lyžičky hladkej múky
- soľ, vegetu
Postup: Kaleráby nastrúhame na hrubom strúhadle na syr do tvaru rezančekov. Dáme ich variť do vody. Do nej pridáme aj nakrájané zemiaky. Ochutíme koreninami a keď sú už zemiaky uvarené, zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku. Privedieme do varu a môžeme podávať.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zeleninové pochúťky: Pre horúce letné dni sú ako stvorené!
Zapekaná cuketa
Potrebujeme:
- 2 cukety
- čerstvé šampiňóny
- cesnak
- cibuľu
- 1 rožok
- 1 dcl mlieka
- tvrdý syr
- olej
- soľ, korenie
Postup: Cukety pozdĺžne nakrájame a vydlabeme. Na oleji opražíme cibuľu, ku ktorej pridáme šampiňóny. Podlejeme vodou a ochutíme koreninami. Do misky s mliekom si namočíme potrhaný rožok. Pridáme k nemu vychladnuté šampiňóny, prelisovaný cesnak a nastrúhaný syr. Všetko spolu premiešame a zmesou naplníme cukety. Posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry na asi 15 minút.
Máte dobrý recept na zeleninové jedlo? Poraďte ho aj ostatným čitateľom v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo inú z cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platnú emailovú adresu.
Zdieľať na