Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Zapečené zemiaky

Slováci zemiaky milujú a niet sa čo čudovať. Túto zeleninu je škoda používať iba ako prílohu. Skúste z nej preto vykúzliť chutné hlavné jedlá, ktoré spestria váš jedálny lístok a dokážu vás tiež skvelo zasýtiť. Prinášame vám tipy na pár overených zemiakových lahôdok.


Galská dobrota

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • cibuľu
  • klobásu
  • 1 vajce
  • 1 dcl mlieka
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olej
  • maslo
  • (syr)

Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, rovnako aj klobásu a cibuľu. Pekáč, alebo sklenú misu vymastíme olejom a na spodok naukladáme prvú vrstvu zemiakov. Na zemiaky poukladáme vrstvu cibule a na ňu vrstvu klobásy. Pridáme koreniny a pokračujeme vo vrstvení, pokým neminieme všetky suroviny. Na poslednú vrstvu položíme pre lepšiu chuť ešte plátok masla. Dáme zapiecť do rúry asi na hodinu. Krátko pred dopečením prelejeme celú zmes vajíčkom zmiešaným s mliekom, premiešame, môžeme posypať aj nastrúhaným syrom a dáme ešte na päť minút zapiecť.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


Zemiakové posúšiky od babičky

Potrebujeme:

  • 1 kg uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • soľ
  • celú rascu
  • hrubú múku
  • olej

Postup: Uvarené zemiaky popučíme a pridáme do nich soľ a celú rascu, s ktorou nešetríme. Prisypeme hrubú múku a vajce, aby nám vzniklo zemiakové cesto. Na pomúčnenej doske vytvarujeme z cesta valec, ktorý pokrájame na asi centimetrové krúžky, tie obalíme z obidvoch strán jemne v múke a vypražíme na oleji. Skvelá a sýta pochúťka pre hladných chlapov, ku ktorej sa hodí napríklad opečená slaninka.


Mohlo by vás zaujímať: Zemiaky ako príloha aj samostatne: Tieto pochúťky vás dostanú!


Rýchle paprikové zemiaky

Potrebujeme:

  • ½ kg zemiakov
  • 1 menšiu cibuľu
  • olej
  • soľ
  • vegetu
  • červenú mletú sladkú papriku
  • majoránku
  • vodu

Postup: Zemiaky si pokrájame na malé kúsky. Cibuľu pokrájame na drobno a dáme upražiť do hrnca na oleji. Keď je takmer hotová, pridáme do nej všetky koreniny (soľ, vegetu, papriku, majoránku), chvíľu popražíme a pridáme zemiaky. Dolejeme vodou tak, aby boli všetky zemiaky zaliate vodou až po vrch. Za častého miešania varíme, kým sa zemiaky neuvaria. Vznikne nám zemiakové jedlo s hustou paprikovou omáčkou, podobné gulášu bez mäsa, ktoré je veľmi chutné.


Máte nejaké osvedčené tipy na dobré zemiakové jedlo? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • vanilla 16.01.2014, 22:34

    ...Cathy,ty si riadna truba,ty nevies,kedy sa vykopavaju nove zemiaky?Nieco take ako zemiakove brigady ti zjavne nic nevravi.Ani pole,ci zahradu nemas..

  • Pre cathy 03.09.2013, 22:16

    Zas som natrafila na múdru Cathy!Kde ty bývaš? už veľa rokov sú ľudia radi,že si v apríli ,alebo v máji zasadia zemiaky. Ak máš na jar "nové zemiaky tak niesu zo Slovenska a tým pádom ,niesu nové. Vieš ako vyzerajú nové zemiaky? Ak šúpeš nové,čerstvé zemiaky ,tak ti šupka ide ľahko dole.Také zemiaky je hriech nejesť so šupkou. Tá má veľa vitamínov.

  • Zlata 16.02.2013, 00:13

    Mám jednoduchý recept pre tých čo milujú zemiaky, kyslú kapustu a cibuľu. Moja mamina toto jedlo volala ,,zemiaky opantané kyslou kapustou". Očistené, pokrájané zemiaky klasicky uvaríme do čo najmäkšia v trochu osolenej vode. Uvarené scedíme a poriadne ich popučíme do hladka. Dve cibule pokrájame na pásiky a opražíme na oleji do zlatista, pridáme červenú mletú papriku asi celú malú lyžičku a hneď pridáme do zemiakov a zamiešame. Nakoniec za hrsť trochu premytej kyslej kapusty a poriadne premiešame. Podávame so sladkým mliekom, kyslím alebo kyslou smotanou, podľa toho čo máme a čo má kto rád. Mňam.

  • Maťko 17.10.2012, 19:44

    Tak už aj v receptoch sa začínajú objavovať výhody socializmu? Všetky uvedené zemiakové recepty varím dlhodobo, akurát ich poznám pod iným názvom...Klasika je klasika. Všetko veľká mňamka!

  • juli 17.10.2012, 14:16

    včera som robila

  • Cathy 17.10.2012, 13:39

    Sudruhovia - mate nejaky casovy posun :-)..."Cerstve nove zemiacky"... pokial viem tak vzdy byvali a snad aj su "lakadlom" na jar a nie v polovici oktobra :-)))

1

Pridať komentár