Tisícročný poklad menom droždie: Vyrieši problémy s pleťou aj s nadúvaním

Droždie

noelrt.com

Účinky droždia sa využívajú už tisíce rokov. Živé kvasinky, ktoré pôsobia blahodarne na pleť či trávenie, sú tiež cenným zdrojom vitamínov skupiny B, proteínov, či oligoelementov. Ľudskému zdraviu prospievajú v mnohých smeroch, avšak podmienkou je, aby sa konzumovali samostatne.

Už pred 5000 rokmi bol tento poklad ľudstvu známy. Podľa vedeckých výskumov ho používali už starí Egypťania, ktorí tak položili základy pečenia chleba.  Traduje sa, že na pečenie galského chleba bola dokonca použitá usadenina z piva. V tých dobách sa však procesu kvasenia nerozumelo. Až v roku 1857 prišiel Louis Pasteur na to, že za kvasením chleba stoja kvasinky, ktoré droždie obsahuje.

Najstaršia forma života v kocke

Droždie je jedným z najbohatších organických prameňov prirodzených vitamínov. Potravinárske droždie nie je nič iné, ako jedna z najstarších foriem života na tejto planéte. Tvoria ho živé zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, čo sú vlastne miniatúrne jednobunkové huby, tvaru vajíčka.


Mohlo by vás zaujímať: Geneticky upravené potraviny: Škodia nám alebo nie?


Jeden z najbohatších potravinových zdrojov

Droždie je vynikajúcim zdrojom mnohých pre telo potrebných látok:

  • vitamínov skupiny B
  • proteínov
  • sacharidov
  • lipidov
  • minerálnych solí
  • oligoelementov

Čerstvé, alebo sušené?

Ak si lámete hlavu nad tým, ktorý druh droždia vám pomôže lepšie, netrápte sa. Najčastejšie používané druhy – sušené a čerstvé droždie, sú kvalitatívne úplne rovnaké. Aj keď sa to možno nezdá, aj sušené droždie obsahuje živé kvasinky. Rozdiel je v podstate len v ich konzistencii a spôsobe skladovania. Zatiaľ čo sušené droždie vydrží neporušené aj mimo chladničky, pri teplote do 20 °C, čerstvé droždie treba skladovať pri teplote nižšej a to do 10 °C.

Ako ho správne konzumovať?

Spočiatku sa myslelo, že droždie sa má konzumovať s inými potravinami. Toto však už dávno neplatí a prišlo sa na to, že ak chcete, aby droždie malo požadované účinky, je potrebné ho konzumovať len v kombinácii buď s teplou vodou, alebo s mliekom. Jeho konzumácia je vhodná najmä ráno, alebo naopak večer pred spaním. Droždie neobsahuje lepok, a preto je vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. Nemalo by sa však dostať do kontaktu so soľou, ktorá kvasinky zabíja.


Mohlo by vás zaujímať: Chýba vám draslík, horčík alebo železo? Nájdete ho v týchto potravinách!


A na čo všetko vám môže droždie pomôcť?

  • účinné pri zvýšenej tvorbe žlče,
  • vhodné pri nadúvaní,
  • pri zápche,
  • neutralizuje a pohlcuje kyseliny,
  • zlepšuje trávenie cukrov,
  • odbúrava hromadenie kyseliny mliečnej a octovej,
  • pomáha pri problémoch s trávením,
  • neutralizuje pečeň,
  • pomáha pri žalúdočných vredoch,
  • zlepšuje stav pokožky, pomáha pri problematickej pleti

Ako pôsobí droždie na vás? Podeľte sa so svojimi skúsenosťami s otatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: noelrt.com, noelrt.com, Oliver
Odporúčame