Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Aj sami si môžeme upiecť chutný domáci chlebík

Patrí medzi potraviny, bez ktorých si nevieme predstaviť život. Chlieb je každodennou súčasťou obživy domácností a kľúčovou potravinou slovanských dejín. Príliš sme však spohodlneli, zabudli na čaro vône a chuti doma upečeného chleba a radšej si ho ideme kúpiť do obchodu. S týmito receptami to však môžete ľahko napraviť.


Domáci celozrnný chlieb

Potrebujeme:

  • ½ kg polohrubej múky
  • 450 ml vlažnej vody
  • 75 g sušených pšeničných klíčkov
  • 75 g pšeničných otrúb
  • 50 g ľanových semien
  • droždie
  • soľ

Postup: V miske zmiešame múku, soľ, otruby, klíčky, ľanové semienka a dobre premiešame. V inej miske si vo vlažnej vode rozpustíme kocku droždia. Po chvíli vlejeme vodu s droždím do múky a vytvoríme cesto, ktoré miesime asi 10 minút. Vymiesené cesto dáme do misky, prikryjeme ho a necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Po vykysnutí z neho vyformujeme bochník a dáme piecť na plech vyložený papierom na pečenie do studenej rúry, asi na 30 minút, resp. až kým nezhnedne.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Domáci zemiakový chlieb

Potrebujeme:

  • 1kg hladkej múky 
  • droždie
  • vlažné mlieko
  • soľ
  • cukor
  • 3 nastrúhané varené zemiaky

Postup: Z mlieka, droždia, soli a cukru si pripravíme kvások. Prilejeme ho do múky so zemiakmi, všetko spolu zmiešame a necháme vykysnúť. Potom vyformujeme bochník a dáme piecť do rúry na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme asi 30 minút pri teplote 220 ˚C, kým kôrka chlebíka nezhnedne.


Mohlo by vás zaujímať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Domáci ražný chlieb

Potrebujeme:

  • 1 droždie
  • 300 g pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky
  • 1 lyžicu octu
  • soľ
  • olej
  • cukor
  • rascu

Postup: Z droždia, teplej vody a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme pár minút kysnúť. Potom ho pridáme do premiešanej múky, do ktorej pridáme aj soľ, ocot, olej, rascu a vymiesime husté cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Dáme piecť do rúry pri teplote 200 ˚C asi na 30 minút.


Pečiete si aspoň občas domáci chlieb, alebo máte viac v obľube ten z obchodu? Napíšte do diskusie svoje názory a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (32)

  • Damika 06.07.2015, 22:42

    No super, ja už pečiem chleba doma dlhšiu dobu a mám radosť. Chutí,vydrží dlho a určite je zdravší ako z obchodu. Posielam recept na dobrý chlebík http://www.pekarensana.sk/recepty

  • alžbeta 23.09.2014, 14:45

    áno aj ja pečiem doma jednoduchý bez miesenia chlebík je výborný

  • Ivan 22.06.2014, 19:55

    Nič lepšie nemôže byť,ako doma upečený chlieb. Pečieme si chlieb aspoň 2x za mesiac z hladkej múky T-650 vo viacerých variantách. To je obyčajný rascový,potom so zemiakmi,alebo pivný.Keď sa pečie chlebík,krajšiu vôňu nepoznám. A keď sa vytiahne z rúry,to je zákusok.Kúpený chlieb v tom momente mi pripadá ako vzdialený chudobný príbuzný.Naviac môžem si doň pridať trošku anízu,prípadne iné doplnky a vždy bude iný.

  • Ana 03.05.2014, 11:34

    Domáci chlieb pečiem asi rok. Dostala som recept od kamarátky a tak som ho vyskúšala. Ani nestihol poriadne vychladnúť a bol preč. teraz som tu objavila ešte jednoduchšie recepty, tak sa teším až ich vyskúšam. Domáci chclieb je oveľa chutnejší ako ked ho kúpim v obchode.

  • Anna Hiľovská 21.01.2014, 20:56

    Tiež pečiem občas doma chlieb, ale nie pravidelne. Sú také obdobia, že pečiem a potom nie, ale stále mám doma suroviny na chlebík, keby sme náhodou dostali naň chuť. Začala som pred rokmi z obyčajnej hladkej múky podľa receptu, ktorý som našla v jednej z kuchárskych kníh, čo sme mali doma, v rúre. Hneď na prvykrát sa mi podaril, každému veľmi chutil, tak som to niekoľkokrát zopakovala a stále sa mi podaril. Piekla som aj zo zmesí, ktoré som kúpila v Lídli, tiež to nebolo zlé. V poslednej dobe mám rôzne druhy múky, ktoré som kúpila v predajni pri Mlyne, a tie rôzne kombinujem, tak je to vždy trošku iné, ale stále výborné. Chcela by som vyskúšať upiecť kvaskový chlieb, ale zatiaľ pečiem iba s droždím a stále iba v rúre.

  • František 15.05.2013, 19:07

    Chlieb pečiem z 1dielu ražnej,1dielu pšeničnej,1 dielu jarčanej múky /celozrnná múka pripravená mletím na domácom mlynku-preosiata na site/ z nej pripravím redšie cesto a nechám kysnúť cca 24 hod.pri teplote 30 st,celsia.Po vykysnutí pridám štvrtinu droždia rozbehnutého vo vlažnej vode a spolu s 1dielom hladkej múky s prídavkom semien lanu ,slnečnice, rasce a soli , vymiesim cesto ktoré dám do masťou vymastenej formy /komisárek/.Cesto za cca 1 hod.vo forme pečiem v rúre cca 55 min. Je plnohodnotný a dobrý.Pekári so svojou chémiou ma už neoslovujú,som sebestačný.

  • Mária 13.04.2013, 17:32

    Odkedy mám domácu pekáreň, chlieb pečiem v nej. Recepty obmieňam, ale chlebík nám vždy chutí. Hlavne, že človek vie, čodo neho dáva a je aj lacnejší ako z obchodu.

  • Eva Lewandowská 16.11.2012, 09:59

    Ja doma veľmi často pečiem vlastný chlieb. Je veľmi dobrý a stále iný. A čo je úplne fantastické? To je tá vôňa ktorá sa šíri celým domom. Ešte aj susedia sa pýtajú čo to tak krásne vonia. Takže gazdinky do toho. Na internete je milión receptov, stačí si len vybrať ten svoj.

  • gerekov 15.11.2012, 10:47

    domaci chlieb peciem skoro pravidelne.ten z obchodu kupujeme uplne minimalne.domaci chlebik je predsa len najlepsi.a nie je s nim ani vela prace :D

  • Jano 14.11.2012, 21:58

    Uvažujeme o kúpe domacej pekárničke. Na čo treba dávať pozor ? Je toľko druhov a sú veľké cenové rozdiely.

1 2 3 4 >

Pridať komentár