Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!

Chlieb

wikipedia.org

Patrí medzi potraviny, bez ktorých si nevieme predstaviť život. Chlieb je každodennou súčasťou obživy domácností a kľúčovou potravinou slovanských dejín. Príliš sme však spohodlneli, zabudli na čaro vône a chuti doma upečeného chleba a radšej si ho ideme kúpiť do obchodu. S týmito receptami to však môžete ľahko napraviť.

Domáci celozrnný chlieb

Potrebujeme:

  • ½ kg polohrubej múky
  • 450 ml vlažnej vody
  • 75 g sušených pšeničných klíčkov
  • 75 g pšeničných otrúb
  • 50 g ľanových semien
  • droždie
  • soľ

Postup: V miske zmiešame múku, soľ, otruby, klíčky, ľanové semienka a dobre premiešame. V inej miske si vo vlažnej vode rozpustíme kocku droždia. Po chvíli vlejeme vodu s droždím do múky a vytvoríme cesto, ktoré miesime asi 10 minút. Vymiesené cesto dáme do misky, prikryjeme ho a necháme vykysnúť asi 1 hodinu. Po vykysnutí z neho vyformujeme bochník a dáme piecť na plech vyložený papierom na pečenie do studenej rúry, asi na 30 minút, resp. až kým nezhnedne.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Domáci zemiakový chlieb

Potrebujeme:

  • 1kg hladkej múky 
  • droždie
  • vlažné mlieko
  • soľ
  • cukor
  • 3 nastrúhané varené zemiaky

Postup: Z mlieka, droždia, soli a cukru si pripravíme kvások. Prilejeme ho do múky so zemiakmi, všetko spolu zmiešame a necháme vykysnúť. Potom vyformujeme bochník a dáme piecť do rúry na vymastený, alebo papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme asi 30 minút pri teplote 220 ˚C, kým kôrka chlebíka nezhnedne.


Mohlo by vás zaujímať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


Domáci ražný chlieb

Potrebujeme:

  • 1 droždie
  • 300 g pšeničnej múky
  • 100 g ražnej múky
  • 1 lyžicu octu
  • soľ
  • olej
  • cukor
  • rascu

Postup: Z droždia, teplej vody a cukru si pripravíme kvások, ktorý necháme pár minút kysnúť. Potom ho pridáme do premiešanej múky, do ktorej pridáme aj soľ, ocot, olej, rascu a vymiesime husté cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť. Dáme piecť do rúry pri teplote 200 ˚C asi na 30 minút.


Pečiete si aspoň občas domáci chlieb, alebo máte viac v obľube ten z obchodu? Napíšte do diskusie svoje názory a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Nela
Odporúčame