Kapusta. Jedna z najtradičnejších surovín na prípravu jedál v našej krajine a to najmä v tomto období. Pripraviť sa z nej dá naozaj všeličo, od hlavných jedál, cez prílohy, až po polievky. A práve tie môžu byť vašou dnešnou inšpiráciou. Dnes vám poslúžia recepty na klasickú kapustnicu, rýchlu červenú kapustovú polievku a smotanovú vianočnú kapustnicu.
Rýchla červená kapustová polievka
Potrebujeme:
- 1 menšiu bielu kapustu
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 malý paradajkový pretlak
- 1 dcl mlieka
- 2 bobkové listy
- rascu
- soľ
- ocot
- olej
Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody s rascou, bobkovým listom a soľou. Keď je kapusta mäkká pridáme do nej paradajkový pretlak. Z oleja a múky urobíme zápražku, ktorú rozriedime mliekom a vlejeme ju do polievky. Necháme ešte chvíľu povariť a dochutíme octom.
Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená
Smotanová vianočná kapustnica
Potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- 0,5 kg zemiakov
- 1 hrsť sušených hríbov
- 2 lyžice hladkej múky
- 0,5 l mlieka
- 1 cibuľu
- 1 šľahačku
- bobkový list
- nové korenie
- čierne korenie
- soľ
Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody spolu s bobkovým listom, celým a novým korením, celou ošúpanou cibuľou a hríbmi, ktoré sme predtým na chvíľu namočili do pohára s vodou. Zemiaky nakrájame na malé kocky a dáme variť do druhého hrnca. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme ich k uvarenej kapuste a polievku zahustíme múkou, ktorú sme rozmiešali v mlieku. Neskôr pridáme aj šľahačku a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!
Klasická kapustnica
Potrebujeme:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 klobásy
- 2 cibule
- 300 g údených rebierok
- 6 zemiakov
- 3 PL polohrubej múky
- 1 PL mletej papriky
- mleté čierne korenie
- soľ
- olej
Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, údené rebro, zalejeme vodou a varíme do mäkka približne 30 minút. Potom rebro vyberieme, oberieme od mäsa, to nakrájame a vložíme späť do polievky. Následne do nej pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu. Z múky, oleja, mletej papriky a mletého čierneho korenia urobíme zápražku, ktorou polievku zahustíme. Dovaríme a podľa chuti dokoreníme. Môžeme dochutiť a ozdobiť lyžičkou kyslej smotany. Dobrú chuť.
Poznáte dobrý recept na kapustovú polievku? Napíšte ho do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.
Zdieľať na