Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!

kapustnica

plnielanu.sk

Kapusta. Jedna z najtradičnejších surovín na prípravu jedál v našej krajine a to najmä v tomto období. Pripraviť sa z nej dá naozaj všeličo, od hlavných jedál, cez prílohy, až po polievky. A práve tie môžu byť vašou dnešnou inšpiráciou. Dnes vám poslúžia recepty na klasickú kapustnicu, rýchlu červenú kapustovú polievku a smotanovú vianočnú kapustnicu.

Rýchla červená kapustová polievka

Potrebujeme:

  • 1 menšiu bielu kapustu
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 1 malý paradajkový pretlak
  • 1 dcl mlieka
  • 2 bobkové listy
  • rascu
  • soľ
  • ocot
  • olej

Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody s rascou, bobkovým listom a soľou. Keď je kapusta mäkká pridáme do nej paradajkový pretlak. Z oleja a múky urobíme zápražku, ktorú rozriedime mliekom a vlejeme ju do polievky. Necháme ešte chvíľu povariť a dochutíme octom.


Mohlo by vás zaujímať: Skvelá kapusta: Surová či kvasená, pre zdravie ako stvorená


Smotanová vianočná kapustnica

Potrebujeme:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 0,5 kg zemiakov
  • 1 hrsť sušených hríbov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 0,5 l mlieka
  • 1 cibuľu
  • 1 šľahačku
  • bobkový list
  • nové korenie
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Kapustu nakrájame na pásiky a dáme ju variť do vody spolu s bobkovým listom, celým a novým korením, celou ošúpanou cibuľou a hríbmi, ktoré sme predtým na chvíľu namočili do pohára s vodou. Zemiaky nakrájame na malé kocky a dáme variť do druhého hrnca. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme ich k uvarenej kapuste a polievku zahustíme múkou, ktorú sme rozmiešali v mlieku. Neskôr pridáme aj šľahačku a podľa chuti osolíme a okoreníme.


Mohlo by vás zaujímať: Dobroty z kvasenej kapusty: Pochuťte si a doplňte vitamíny aj v zime!


Klasická kapustnica

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 klobásy
  • 2 cibule
  • 300 g údených rebierok
  • 6 zemiakov
  • 3 PL polohrubej múky
  • 1 PL mletej papriky
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme kyslú kapustu, údené rebro, zalejeme vodou a varíme do mäkka približne 30 minút. Potom rebro vyberieme, oberieme od mäsa, to nakrájame a vložíme späť do polievky. Následne do nej pridáme aj na kocky nakrájané zemiaky a na kolieska nakrájanú klobásu. Z múky, oleja, mletej papriky a mletého čierneho korenia urobíme zápražku, ktorou polievku zahustíme. Dovaríme a podľa chuti dokoreníme. Môžeme dochutiť a ozdobiť lyžičkou kyslej smotany. Dobrú chuť.


Poznáte dobrý recept na kapustovú polievku? Napíšte ho do diskusie a vyhrajte víkendový pobyt alebo niektorú z ďalších cien v našej súťaži. Nezabudnite uviesť platný email.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, Oliver
Odporúčame