Trápi vás nadúvanie? Takto sa mu vyhnete!

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Brucho vie potrápiť nejedného z nás

Niekto je zeleninu a ovocie kvôli chuti a iný aby ušetril kalórie. Veď takéhoto menu sa môžeme bez výčitiek svedomia najesť až do „prasknutia“. Jediné, čo nás môže odradiť, je vypuklé bruško. Zistite, ako túto nepríjemnosť vyriešiť!


Nadúvanie znamená, že nám v črevách zostalo z potravy príliš veľa vzduchu. Na svedomí to môžu mať strukoviny, zelenina, ale aj niektoré druhy ovocia (slivky, marhule). Každého „zavzdušní“ niečo iné. Čo robí zle práve vám preto najjednoduchšie zistíte sebapozorovaním. Nebojte sa, nemusíte sa obľúbených pochúťok vzdať. Stačí, ak pri ich konzumácii použijete zopár fígľov a nafúknuté, tvrdé bruško nebude mať šancu.

Spestrite si pitný režim feniklom a mätou

Pravidelné pitie čaju z týchto byliniek po každom jedle, ktoré vám zvyčajne vyduje bruško, pomôže vašim črevám popasovať sa s prebytočným vzduchom. Tento recept našich prastarých mám má odskúšaný hádam každá druhá mamička, ktorej ratolesť trpí kolikami. Navyše, obe bylinky majú veľmi príjemnú chuť a čaje z nich sú dobré aj chladené. Ak máte radšej sladkú chuť malinovky, pokojne si namiešajte strek v pomere 1 : 1 s feniklovým alebo mätovým odvarom. Takýto zázrak vo fľaši vám pomôže vychutnávať si zeleninu a ovocie bez vedľajších účinkov.

Netradične dochutené cestoviny a strukoviny

Hrášok, šošovica, kapusta, kel či fazuľka nafúknu brucho hádam každému. Trávenie strukovín však má pre nás hneď viacero výhod. Okrem toho, že obsahujú veľa vlákniny, ktorá nám prečistí črevá, sú bohaté i na bielkoviny, vápnik, železo, selén, fosfor, zinok a vitamíny B1, B2 a B6. Aj preto odborníci radia aspoň raz či dvakrát do týždňa nahradiť živočíšne bielkoviny rastlinnými, aby si naše trávenie trochu „vydýchlo“. Ak vás odrádzajú iba nepríjemné následky ich konzumácie, dochuťte si spomínané strukoviny saturejkou, rozmarínom a šalviou. Uľahčia vám stráviť chutný obed a pomôžu predísť pocitu nafúknutia. Strukoviny vás navyše zasýtia nadlho - a to všetko na rozdiel od mäsa za polovičný počet kalórií. Ak sa teda práve pokúšate zbaviť nejakých centimetrov navyše, nebojte sa vyskúšať nové kombinácie potravín.

Mäso na orientálny spôsob

Patríte k menšine, u ktorej problémy s nafukovaním vyvoláva mäso? Máme riešenie i pre vás! Vyskúšajte orientálnu koreninu kurkumu. Okrem toho, že vám pomôže s trávením, potešíte ňou aj svoj žlčník, pečeň a mozog. Má protizápalové účinky a podporuje činnosť spomínaných orgánov. Ak máte strach z jej špecifickej chuti, skúste si na ňu postupne zvykať používaním karí korenia. Obsahuje kurkumu, no v kombinácii s inými prísadami v ňom nemá až takú výraznú chuť. Časom možno prídete tomuto žltému zázraku na chuť a odvážite sa ho pridať aj do mäsovo-zeleninovej polievky.

Kedy ísť k lekárovi

Nadúvanie nemusia mať na svedomí iba zle zvolené potraviny. Ak vám tvrdé bruško nedá pokoj bez ohľadu na vaše menu, navštívte lekára. Na vine môžu byť aj zdravotné problémy ako

✘ nedostatok pankreasových enzýmov,

✘ málo tráviacich štiav,

✘ priveľa kvasných a hnilobných baktérií v čreve.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • probiozym 20.04.2017, 07:17

    Lieky proti nadúvaniu - http://bit.ly/2op2WY3 velmi nám pomohl

  • Kame 10.03.2016, 20:06

    Hlavne v lete si zvyknem robiť voda+citrón+domáca mäta :) človek by neveril, že taká burina ako mäta môže rásť aj v paneláku ;) len ju treba polievať :) Fenikel som ešte neskúšala, ale tak to by nemusela byť zlá kombinácia na teraz - zimo-jar :) Probiotiká (biopron premium) zvyknem brávať hlavne, keď užívam, ale ešte v období po antibiotikách, predsa len tá mikroflóra je ešte taká "rozhádaná" a zbytočne som taká nafúknutá a zle sa mi aj na kancelárskej stoličke sedí a celkovo aj komunikácia s ľuďmi je taká oničom...

  • Denda 12.01.2016, 17:06

    Myslím, že feniklový čajík sa dáva malým bábätkám na prdíky nie? Aspoň myslím... Fenikel je suepr aj v jedle, sama si ním občas dochutím jedlo :) Probiotiká v "umelej" forme ako je biopron premium sú fajn, zvlášť, keď nie som na Slovensku, že si nemôžem zohnať dobré mlieko alebo bryndzu. Predsa len živá kultúra je živá kultúra a na to, aby pracovala poriadne črevná mikroflóra musia tam žiť pomocníčky na spracovanie jedla, čo je tiež problém po chorobe, kedy človek musí užívať antibiotiká, vtedy sa tiež tieto probiotiká v tobolkách odporúčajú, lebo antibiotika síce pomáhajú ale na druhú stranu poškodzujú črevnú mikroflóru..

  • Kikča 10.11.2015, 22:53

    Spestriť si feniklom? Tak to si čítam prvý krát, to je fakt zaujímavé. Zvyknem cez leto obyčajne piť vodu s citrónom a mätou. Cez zimu som rada, že sa donútim vypiť aspoň niečo, aj keď sa snažíme podporovať ako kolegyne v kancelárii. Jedna naša kolegyňa, voláme ju "Lekárnička" má neustále so sebou nejaké probiotiká, antibiotiká a kadečo :) Niekedy je to celkom fajn, zvlášť ako naposledy, keď som mala schôdzku s klientom a veľmi som sa necítila, tak mi dala biopron premium a do toho som pila riadne veľa vody. Poľavilo mi, ale potom som došla na to, že mi znova niekto urobil toasty s pokazenej salámy, alebo neviem z čoho iného to mohlo byť. Ešte som to potom zachraňovala aj horkou čokoládou...

  • pavel 07.02.2013, 19:54

    skúste sa pozrieť na toto: http://www.jajsem.com/jak-vypada-denni-jidelnicek-jaroslava-duska/

  • Tamara 07.02.2013, 00:15

    Dnes som si po prvýkrát ku kapuste s mäsom a knedľou uvarila čaj z drvenej rasce a fenyklu - vrele odporúčam. Kapustu zbožňujem, ale mávam po nej vždy neskutočné problémy, tak teraz som to vyriešila raz a navždy. A najbližšie budem jesť aj šošovicu s fašírkou, to som už nejedla roky, aj keď to často varievam. Tento čajík mi určite pomôže.

  • ewka 15.03.2012, 18:25

    na naduvanie pomaha caj z maty piepornej http://www.predajbylin.sk/mata_prieporna_vnat/index.html

1

Pridať komentár