Pre množstvo ľudí patria zemiaky medzi obľúbené suroviny na prípravu jedál. Nehovoriac o tom, že patria aj medzi základné domáce potraviny. Sú nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahujú vlákninu, zemiakový škrob, množstvo minerálov, napríklad železo, horčík, draslík, mangán či meď a obsahujú aj rad vitamínov: B1, B2, B3, B6, či C. Pripraviť si z nich môžete napríklad aj nasledovné pochúťky.
Syrovo – smotanové zemiaky
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 200 g tvrdého syra
- 1 kuracie prsia
- soľ
- sladkú smotanu
- 1 dcl mlieka
- vegetu
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Syr a kuracie prsia tiež nakrájame na kocky. Všetky tri ingrediencie spolu navrstvíme do pekáča alebo jánskej misy, posolíme a pokoreníme. Zalejeme smotanou, zriedenou s mliekom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180˚C na 1 – 1,5 hodiny.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Na týchto zemiakových dobrotách si pochutnáte aj vy
Tatranské zemiaky
Potrebujeme:
- 1 kg väčších zemiakov
- šľahačkovú smotanu
- 200 g strúhaného syra
- rascu
- soľ
- mleté korenie
- olivový olej
- maslo
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, ktoré naukladáme po jednom ako keď ideme piecť koláčiky, na maslom vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Každý jeden pokvapkáme jemne olejom, posolíme a okoreníme. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180˚C na 30 minút. Medzitým si pripravíme zmes na zemiaky tak, že zmiešame smotanu s tvrdým syrom. Touto zmesou natrieme každý jeden opečený zemiak zvlášť a vrch ešte posypeme rascou. Dáme zapiecť do rúry na 10 minút do zlatista.
Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!
Francúzske zemiaky
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 2 stredné cibule
- 2 vajcia
- 0,5 dcl mlieka
- soľ
- korenie
- klobásku (nemusí byť)
- maslo
- olej
Postup: Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska. Cibuľu nakrájame na pásiky a ak použijeme klobásu, tak ju tiež nakrájame na kolieska. Na dno jánskej misy alebo vyššieho pekáča do rúry nalejeme trochu oleja. Naukladáme vrstvu zemiakov, posolíme a pokoreníme. Na to naukladáme prúžky cibule a klobásu a vrstvenie opakujeme, až kým sa nám neminú suroviny, pričom vrchná vrstva by mala byť zo zemiakov. Pridáme koreniny, dva – tri plátky masla a prikryjeme vrchnákom alebo alobalom. Dáme piecť do rúry asi na 1 – 1,5 hodiny. Po tomto čase vyberieme, zalejeme vajciami zmiešanými s mliekom a poriadne premiešame, aby sa vajíčka dostali všade. Dáme už nezakryté dopiecť do rúry ešte na 5 – 10 minút.
Poznáte ešte nejaké zaujímavé recepty s použitím zemiakov? Napíšte ich do našej diskusie ostatným čitateľom.
Zdieľať na