Rýchle slané drobnosti: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia

tyčinky

plnielanu.sk

Silvester sa blíži a vy ešte stále neviete čo položíte počas koncoročných osláv na stôl? Keďže všetci dobre vieme, že tento večer sa nezaobíde bez prítomnosti nejakého alkoholu, skvelý doplnok k nemu tvoria slané pochutiny. Pripravte si napríklad slané tyčinky, jednoduché a rýchle syrové dukátiky, či sezamové praclíky.

Slané tyčinky

Potrebujeme:

  • 300 gr. hladkej múky
  • 125 ml. šľahačkovej smotany
  • 1 malé maslo (125 gr.)
  • 100 gr. strúhaného syra
  • 1 vajce
  • soľ
  • (rasca)

Postup: Z múky, masla a smotany si pripravíme cesto. To necháme aspoň dve hodiny odstáť v chladničke. Kľudne však môže nechať odstáť aj celý deň. Potom si ho rozvaľkáme, uložíme na maslom vymastený plech, potrieme vajcom a prerežeme na pásiky, ktoré budú mať tvar tyčiniek. Následne ich posypeme soľou, nastrúhaným syrom a prípadne aj rascou a dáme upiecť do rúry, vyhriatej na 180 ˚C na približne 15 – 20 minút.


Mohlo by vás zaujať: Silvester klope na dvere: Spríjemnite si ho chutným sladkým pečivom


Bleskové syrové dukátiky

Potrebujeme:

  • 250 gr. masla
  • 250 gr. syrokrému
  • 250 gr. hladkej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • rasca celá

Postup: Maslo s múkou a syrokrémom vypracujeme na cesto, ktoré si rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme a s formičkami v tvare dukátikov (no použiť môžete ľubovoľný tvar formičiek) cesto povykrajujeme. Dáme na vymastený plech. Keď je plech plný, na záver všetky dukátiky potrieme vajcom, posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ˚C na asi 20 minút.


Mohlo by vás zaujať:  Slané pečivo: Zahreje vás počas chladných večerov


Sezamové praclíky

Potrebujeme:

  • 300 gr. masla
  • 600 gr. hladkej múky
  • 3 vajcia
  • strúhaný syr
  • 20 gr. droždia
  • 2 dcl. smotany
  • soľ

Postup: Maslo, hladkú múku, smotanu, žĺtky a droždie vypracujeme na hladké cesto, ktoré potom vyvaľkáme a formičkou na praclíky z neho povykrajujeme dané pečivo. To poukladáme na vymastený plech, potrieme bielkami, ktoré nám zostali zo žĺtkov, posypeme soľou a sezamom a dáme upiecť do rúry, vopred dobre vyhriatej na 170 ˚C na asi 15 – 20 minút.


Poznáte nejaký chutný recept na slané chuťovky? Podeľte sa oň aj s ostatnými čitateľmi v diskusii.

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, Nela
Odporúčame