Dodajte polievke nový šmrnc: Vyskúšajte domáce rezance alebo syrové halušky

Cesto

flickr.com/chadilaksono

Doba je rýchla a nie každý má čas venovať sa pravému domácemu vareniu. Aspoň raz za čas však takáto zmena určite poteší. Veď kúpiť hotové rezance v obchode je síce jednoduchšie, no chuťový zážitok z tých doma vyrobených je na nezaplatenie. Ich príprava nie je ani taká náročná aby ste si ich nemohli pripraviť aspoň raz za čas. Bonusom navyše je, že máte stopercentnú kontrolu nad ich obsahom. Vyskúšajte jednoduchú domácu mrveničku, syrové halušky do polievky, či domáce rezance.

Domáca mrvenička

Potrebujeme:

  • 300 g hrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ

Postup: Z hrubej múky, trošky soli a vajca vypracujeme tuhé cesto. Ak sa nám cesto zdá mäkké, dosypeme podľa potreby múku. Toto cesto potom nastrúhame na strúhadle a dáme variť do vriacej osolenej vody, až kým nevyplávajú. Takáto cestovina sa môže použiť do polievky, alebo si ju môžete zmiešať s vašou obľúbenou ingredienciou. Výborne chutia napríklad s vajíčkom, alebo na sladko: zmiešané s maslom a grankom.


Mohlo by vás zaujímať: Cestovinové recepty: Podľa vašej chuti – s tuniakom, brokolicou či hríbami!


Domáce syrové halušky do polievky

Potrebujeme:

  • 1 vajce
  • detskú krupicu
  • 1 obdĺžnik syrokrému

Postup: Vajce vyšľaháme a pridáme doň obdĺžnik syrokrému, ktorý vidličkou poriadne roztlačíme a zmiešame s vajcom. Do tejto zmesi prisypeme detskú krupicu tak, aby nám vznikla polotuhá masa (nesmie byť riedka, ale musí udržať tvar, čiže sa nesmie roztekať). Túto masu potom dáme na haluškár nad hrniec s vriacou polievkou a cesto cezeň pretláčame. Halušky sú veľmi chutné a jemné.


Mohlo by vás zaujímať: K mäsu či na cestoviny: Spestrite si jedálny lístok chutnými omáčkami


Domáce rezance

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajíčko
  • soľ

Postup: Z múky, vajca a trošky soli vypracujeme cesto. Asi 15 minút ho necháme odpočinúť a potom ho rozvaľkáme na tenučko. Rozvaľkané cesto necháme chvíľu vysušiť na vzduchu. Prenesieme ho na pomúčenú dosku, pomúčime ho a stočíme do rolády. Cesto rozdelíme priečne na polovicu a z rolády natenko krájame rezance. Pokrájané rezance necháme opäť ešte chvíľu presušiť. Potom ich dáme uvariť do osolenej a vriacej vody. Aj keď je s nimi trochu viac roboty, raz za čas rozhodne stojí za to ochutnať ich.


Poznáte ďalší dobrý recept na domáce cestoviny? Prezraďte ho aj ostatným čitateľom v našej diskusii.

Zdroj: flickr.com/chadilaksono, flickr.com/chadilaksono, Nela
Odporúčame