Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi čínsku kuchyňu?

Kung pao je azda najpopulárnejším čínskym pokrmom

V našich končinách je čínska kuchyňa mimoriadne obľúbená. Lahôdky z opačnej strany našej zemegule vám dnes už aj a Slovensku pripravia rodení čínski kuchári. No ak túto kuchyňu skutočne milujete, nemusíte sa spoliehať len na čínske reštaurácie a byť obmedzení ich otváracími hodinami. Najobľúbenejšie dobroty si môžete pripraviť aj u vás doma.


Kung – pao

Potrebujeme:

  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 3 lyžice worcestrovej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ
  • zázvor
  • zelená paprika
  • bambusové výhonky (plátky)
  • cibuľa
  • pór
  • (vegeta)

Postup: V miske si zmiešame worčestrovú omáčku, sójovú omáčku, soľ a mletý zázvor. Na pásiky pokrájame pór, papriku, cibuľu, aj bambusové plátky. Pokrájanú zeleninu dáme na panvicu s olejom a sprudka opražíme. Vyberieme, do panvice dolejeme olej a pridáme na malé tenké plátky nakrájané kuracie mäso. Po asi 5 minútach mäso polejeme zmesou a pridáme zeleninu. Potom smažíme ešte asi 5 minút spolu. Podávame s ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínska ostro-kyslá polievka

Potrebujeme:

  • 2 kuracie stehná
  • maslo
  • mrkva
  • zeler
  • petržlen
  • tofu
  • čierne huby
  • chilli
  • sójová omáčka
  • ocot
  • solamyl
  • 1 vajce
  • čierne korenie
  • (vegeta)

Postup: Kuracie stehná uvaríme vo vode (milivníci vegety môžu pridať za lyžicu). Po uvarení ich vykostíme a mäso pokrájame na drobno. Mäso dáme späť do vody, pridáme sójovú omáčku, tak aby polievka dostala farbu ( asi 8 – 9 lyžíc). Potom pridáme chilli a na drobné kocky nakrájané biele tofu. Po chvíli pridáme aj huby, ktoré sme pred tým krátko opražili na masle a posypali korením. Následne na masle opražíme aj na pásiky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú taktiež pridáme do polievky. Keď je zelenina mäkká, dochutíme vývar lyžicou octu, soľou a zahustíme solamylom. Polievku odstavíme, no vzápätí do nej vmiešame ešte aj jedno rozšľahané vajíčko.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínske cestoviny

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 500 g cestovín
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 1 mrkvu
  • 1 žltú papriku
  • olivový olej
  • 1 lyžičku zázvoru
  • sójovú omáčku
  • 1 malý pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Cestoviny uvaríme. V páci zo sójovej omáčky a olivového oleja marinujeme pár hodín kuracie prsia pokrájané na pásiky. Potom mäso opečieme na oleji a pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a zázvor. Neskôr pridáme aj na kúsky nakrájaný pór, mrkvu a papriku. Uvarené cestoviny pridáme do mäsa, pridáme aj sójovú omáčku a ďalej dochutíme podľa vlastnej chuti.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty z činskej kuchyne? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • HELLA 12.04.2014, 11:09

    cinu mozem tak dvakrat do roka. a to uz ani cina nie je,prisposobili ju nam. a ci je tam vegeta,ci nie,az tak mi na tom nezalezi,ved sa tam denne nestravujem. hoci vcelku mam vegetu rada,zvyrazni jedlo,dam si ju aj doma. cize-proti gustu ziadny disputat,to je kazdeho vec.

  • andrea 21.02.2014, 16:47

    ja varim teda uuuplne ale uuuplne bez vegety doma mam suseneho korenia tolkych druhov ze aj ke dv obchode hladam niektor emam problem najst, ale jedla chutia perfektne a to mam 21...tak nechapem ako 40rocna zenska co vari neveimkolko rokov, nevie uvarit poriadne jedlo bez vegety...vsak to je len odporne vela soli a sueneho bohviecoho

  • Aneta-Violetta Timčisková 26.01.2014, 11:43

    :DDDDD:333ja som ešte najedla čínske jedlo no asi ale viem že sú :bléé:odpíšte

  • Iva 24.03.2013, 12:00

    Kaslete sa s vegetou ake je nepripustne to davat do jedla ale sikmaci pouzivaju vsade glutaman. To je info pre Hanu Okrem toho som sa uz stretla u nas v cinskej restike ze do ostrokyslej polievky davaju kecup!!!!! Otras. A to varia oni.

  • Hana 25.01.2013, 12:45

    No, nie je čínska kuchyňa, ako čísnka kuchyňa. Pamätám sa, ako sa u nás začala podávať prvá pizza, bola veľmi vzdialená talianskej kuchyni a Talian by ju asi vyhodil. Preto som ju ani nevolala pizzou, ale slaným koláčom. Tak isto je to u nás s čínskou kuchyňou, resp. s tým, čo sa u nás čínskou kuchyňou nazýva, veľmi ťažko to pripomína originálnu čínsku kuchyňu. Nemá tam čo hľadať vegeta a solamyl, ale u nás ani v špeciálnych obchodoch s ázijskými ingredienciami nedotanete to, čo to čínskej kuchyne patrí. Ale v Rakúsku ich dostanete, špeciálne korenia, špeciálne zahusťovadlo(nie solamyl), čierne huby a pod. Ja proti vegete nič nemám, ale nepatrí do čínskej kuchyne, ako prílohy sa majú používať ryžové rezance a ryža, ktorá sa má lepiť, aby sa dobre naberala paličkami a má byť nesolená, aby vynikla chuť hlavného jedla. Zeler???, petržlen??? Čakám, kedy niekto napíše, že tam dáva kôpor!!!

  • sisa 18.01.2013, 17:55

    ja som dva mesiace robila v čínskom fastfoode a veru že tam vegetu do jedla dávali. Ste príliš naivní. Bez vegety by ste to mali asi ozaj len v ďalekej ázii...

  • Jana 17.01.2013, 16:09

    Vegeta? To je už aké dno používať vegetu ... Do žiadneho slušného jedla vegeta nepatrí. Kde videl "autor" v originál recepte (okolo ktorých tie jeho ani nešli) vegetu???? Pte hmhmhm - je veľa spôsobov ako dochucovať jedlo aj bez sajrajtu ako je vegeta. Vhodná kombinácia zeleniny, či korenín (podľa toho aké jedlo sa pripravuje) dokáže vyčarovať chuť o akej sa Ti s vegetou ani nesnívalo. Presne ako to napisala zufanka - vegeta v cinskom jedle je ako kecup na talianskej pizze (nehovorim o tom co my tu vydavame za pizzu).

  • Nebuďte múdri, ked nie ste! 17.01.2013, 09:44

    Keď napísali na wikipédií chilli s mäkkým "i", tak by asi žiadny číňan nespáchal rituálnu samovraždu... http://en.wiktionary.org/wiki/chilli_pepper .... niekto si myslí, že zožral všetku múdrosť sveta...ale len myslí...

  • Dita 17.01.2013, 09:42

    Ja neviem, ja používam vegetu NATUR, bez gutamanu a éčiek..ved je to v podstate len sol a sušená zelenina...nechápem čo máte stále proti. Ja si jedlo rada dochutím. Vy si jedzte jedlá bez chuti, ked chcete, ale nevnucujte to druhým. Každý má jesť také jedlo, aké mu chutí...

  • Peter 16.01.2013, 19:53

    Tak toto je sila, aziat by určite spáchal rituálnu samovraždu

1 2 >

Pridať komentár