V našich končinách je čínska kuchyňa mimoriadne obľúbená. Lahôdky z opačnej strany našej zemegule vám dnes už aj a Slovensku pripravia rodení čínski kuchári. No ak túto kuchyňu skutočne milujete, nemusíte sa spoliehať len na čínske reštaurácie a byť obmedzení ich otváracími hodinami. Najobľúbenejšie dobroty si môžete pripraviť aj u vás doma.
Kung – pao
Potrebujeme:
- 0,5 kg kuracích pŕs
- 3 lyžice worcestrovej omáčky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- soľ
- zázvor
- zelená paprika
- bambusové výhonky (plátky)
- cibuľa
- pór
- (vegeta)
Postup: V miske si zmiešame worčestrovú omáčku, sójovú omáčku, soľ a mletý zázvor. Na pásiky pokrájame pór, papriku, cibuľu, aj bambusové plátky. Pokrájanú zeleninu dáme na panvicu s olejom a sprudka opražíme. Vyberieme, do panvice dolejeme olej a pridáme na malé tenké plátky nakrájané kuracie mäso. Po asi 5 minútach mäso polejeme zmesou a pridáme zeleninu. Potom smažíme ešte asi 5 minút spolu. Podávame s ryžou.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina
Čínska ostro-kyslá polievka
Potrebujeme:
- 2 kuracie stehná
- maslo
- mrkva
- zeler
- petržlen
- tofu
- čierne huby
- chilli
- sójová omáčka
- ocot
- solamyl
- 1 vajce
- čierne korenie
- (vegeta)
Postup: Kuracie stehná uvaríme vo vode (milivníci vegety môžu pridať za lyžicu). Po uvarení ich vykostíme a mäso pokrájame na drobno. Mäso dáme späť do vody, pridáme sójovú omáčku, tak aby polievka dostala farbu ( asi 8 – 9 lyžíc). Potom pridáme chilli a na drobné kocky nakrájané biele tofu. Po chvíli pridáme aj huby, ktoré sme pred tým krátko opražili na masle a posypali korením. Následne na masle opražíme aj na pásiky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú taktiež pridáme do polievky. Keď je zelenina mäkká, dochutíme vývar lyžicou octu, soľou a zahustíme solamylom. Polievku odstavíme, no vzápätí do nej vmiešame ešte aj jedno rozšľahané vajíčko.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina
Čínske cestoviny
Potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 500 g cestovín
- 100 g bambusových výhonkov
- 1 mrkvu
- 1 žltú papriku
- olivový olej
- 1 lyžičku zázvoru
- sójovú omáčku
- 1 malý pór
- 2 strúčiky cesnaku
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup: Cestoviny uvaríme. V páci zo sójovej omáčky a olivového oleja marinujeme pár hodín kuracie prsia pokrájané na pásiky. Potom mäso opečieme na oleji a pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a zázvor. Neskôr pridáme aj na kúsky nakrájaný pór, mrkvu a papriku. Uvarené cestoviny pridáme do mäsa, pridáme aj sójovú omáčku a ďalej dochutíme podľa vlastnej chuti.
Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty z činskej kuchyne? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na