Kung pao či ostrokyslá polievka: Tieto čínske jedlá zvládnete aj doma

Kung pao

flickr.com/radishhai

V našich končinách je čínska kuchyňa mimoriadne obľúbená. Lahôdky z opačnej strany našej zemegule vám dnes už aj a Slovensku pripravia rodení čínski kuchári. No ak túto kuchyňu skutočne milujete, nemusíte sa spoliehať len na čínske reštaurácie a byť obmedzení ich otváracími hodinami. Najobľúbenejšie dobroty si môžete pripraviť aj u vás doma.

Kung – pao

Potrebujeme:

  • 0,5 kg kuracích pŕs
  • 3 lyžice worcestrovej omáčky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • soľ
  • zázvor
  • zelená paprika
  • bambusové výhonky (plátky)
  • cibuľa
  • pór
  • (vegeta)

Postup: V miske si zmiešame worčestrovú omáčku, sójovú omáčku, soľ a mletý zázvor. Na pásiky pokrájame pór, papriku, cibuľu, aj bambusové plátky. Pokrájanú zeleninu dáme na panvicu s olejom a sprudka opražíme. Vyberieme, do panvice dolejeme olej a pridáme na malé tenké plátky nakrájané kuracie mäso. Po asi 5 minútach mäso polejeme zmesou a pridáme zeleninu. Potom smažíme ešte asi 5 minút spolu. Podávame s ryžou.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínska ostro-kyslá polievka

Potrebujeme:

  • 2 kuracie stehná
  • maslo
  • mrkva
  • zeler
  • petržlen
  • tofu
  • čierne huby
  • chilli
  • sójová omáčka
  • ocot
  • solamyl
  • 1 vajce
  • čierne korenie
  • (vegeta)

Postup: Kuracie stehná uvaríme vo vode (milivníci vegety môžu pridať za lyžicu). Po uvarení ich vykostíme a mäso pokrájame na drobno. Mäso dáme späť do vody, pridáme sójovú omáčku, tak aby polievka dostala farbu ( asi 8 – 9 lyžíc). Potom pridáme chilli a na drobné kocky nakrájané biele tofu. Po chvíli pridáme aj huby, ktoré sme pred tým krátko opražili na masle a posypali korením. Následne na masle opražíme aj na pásiky nakrájanú koreňovú zeleninu, ktorú taktiež pridáme do polievky. Keď je zelenina mäkká, dochutíme vývar lyžicou octu, soľou a zahustíme solamylom. Polievku odstavíme, no vzápätí do nej vmiešame ešte aj jedno rozšľahané vajíčko.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché dobroty bez zbytočných kalórií: Pochutí si na nich celá rodina


Čínske cestoviny

Potrebujeme:

  • 500 g kuracích pŕs
  • 500 g cestovín
  • 100 g bambusových výhonkov
  • 1 mrkvu
  • 1 žltú papriku
  • olivový olej
  • 1 lyžičku zázvoru
  • sójovú omáčku
  • 1 malý pór
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup: Cestoviny uvaríme. V páci zo sójovej omáčky a olivového oleja marinujeme pár hodín kuracie prsia pokrájané na pásiky. Potom mäso opečieme na oleji a pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a zázvor. Neskôr pridáme aj na kúsky nakrájaný pór, mrkvu a papriku. Uvarené cestoviny pridáme do mäsa, pridáme aj sójovú omáčku a ďalej dochutíme podľa vlastnej chuti.


Poznáte nejaké ďalšie zaujímavé recepty z činskej kuchyne? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: flickr.com/radishhai, flickr.com/radishhai, Oliver
Odporúčame