Ryža je chutná a zdravá: Vyčarte z nej niektoré z týchto jedál

Rizoto

blogspot.com

Ryža je jednou zo základných potravín, s ktorými sa bežne stretávate na svojich tanieroch. Predstavuje totiž jednu z najčastejších príloh ku hlavným chodom. Táto obilnina obsahuje škrob, bielkoviny, vitamíny A, E a B a tiež niekoľko druhov minerálnych látok. Ponúkame vám niekoľko receptov na jedlá z tejto chutnej a zdravej potraviny.

Najzdravšou ryžou je tá v prírodnej podobe – známejšia pod názvom Natural. Celozrnná ryža totiž nie je tak ako klasická biela ryža zbavená výživných látok. Nachádzajú sa v nej napríklad fenoly s antioxidačnými účinkami, esenciálne mastné kyseliny a väčšie množstvo vitamínov, ako aj minerálov. Pripraviť si z nej môžete napríklad aj nižšie uvedené dobroty.

Najlepšie rizoto

Potrebujeme:

  • 1 pohár ryže Natural
  • 1 strednú cibuľu
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 menšiu brokolicu
  • 6 čerstvých šampiňónov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • bylinky
  • olivový olej

Postup: Ryžu Natural dáme uvariť podľa návodu na obale. Na olivovom oleji krátko opražíme pokrájanú cibuľku. Brokolicu rozoberieme na ružičky, mrkvu a šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky a všetko to dáme uvariť nad paru. Uvarenú zeleninu popražíme na minútu na cibuľke a pridáme uvarenú ryžu, zalejeme trochou vody, osolíme a dochutíme bylinkami, či inými koreninami podľa chuti.


Mohlo by vás zaujať: Zemiaky, ryža či cestoviny: Ktoré prílohy jesť najčastejšie a ktoré čo najmenej?


Ryžový koláč

Potrebujeme:

  • 300 g ryže (môže byť aj celozrnná)
  • 150 g šunky
  • 150 g syra
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • cesnak
  • soľ
  • (vegetu)
  • mleté čierne korenie
  • bylinky

Postup: Na panvicu nalejeme olivový olej, na ktorom upražíme cibuľku pokrájanú na malé kúsky. Pridáme na drobno nasekaný, alebo prelisovaný cesnak a minútku popražíme. Na cibuľku potom pridáme uvarenú ryžu, posolíme (ovegetíme) a za stáleho miešania chvíľu povaríme. Syr a šunku si nakrájame na kocky. Pridáme ich do vychladnutej ryže spolu s rozmiešanými vajcami, bylinkami a korením. Zmes vylejeme do zapekacej misy a dáme piecť do rúry ešte na asi 20 – 30 minút pri teplote 180°C.


Mohlo by vás zaujať: Tajomstvo dobre uvarenej ryže: Ako sypká príloha aj s lahodnou príchuťou!


Ryžové placky

Potrebujeme:

  • 150 g ryže
  • bylinky
  • soľ
  • 100 g tvrdého syra
  • strúhanku na obaľovanie

Postup: Ryžu dáme uvariť tak, aby bola trochu rozvarená. Následne ju zmiešame s postrúhaným syrom, bylinkami a podľa potreby soľou, alebo inými koreninami. Zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré obalíme v strúhanke a dáme piecť do rúry na pekáč vyložený papierom na pečenie.


Ktoré ďalšie chutné ryžové recepty poznáte vy? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Oliver
Odporúčame