Nechajte sa zvábiť karamelovými koláčmi: Raz za čas je to dovolené

Košíčky

blogspot.com

Karamelové zákusky síce nepatria medzi najdiétnejšie druhy pokrmov, ktoré môžete jesť, no aj napriek tomu majú svojich verných fanúšikov, či zástancov. A tí si ich občas s radosťou doprajú. Veď povedzte, o čom by bol život, keby sme si ho raz za čas predsa len trochu neosladili? Vyskúšať to môžete pokojne aj s týmito skvelými karamelovými zákuskami.

Karamelové kocky

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • maslo
  • 1 Salko
  • 300 g masla
  • mlieko
  • čokoládu na varenie

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme múku, kakao a vyšľaháme. Cesto vylejeme na maslom vymastený plech a dáme upiecť do rúry pri teplote 180°C asi na 20 – 30 minút. Salko dáme uvariť do vody podľa návodu na obale (asi na 2 hodiny) a po uvarení ho necháme vychladnúť. Potom ho zmiešame s maslom na krém, ktorý natrieme na cesto. Vrch polejeme čokoládou na varenie, ktorú sme urobili roztopením varovej čokolády s trochou masla a mlieka. Dáme stuhnúť do chladničky a po vychladnutí nakrájame na kocky.


Mohlo by vás zaujímať: Milovníci kakaa, máme niečo pre vás: Vyskúšajte niektorú z týchto dobrôt!


Karamelovo-orechové rezy

Potrebujeme:

  • 6 vajec
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 250 g kryštálového cukru
  • 150 g mletých orechov
  • 3 lyžice strúhanky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 Salko
  • ½ masla (125 g)
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 50 g nastrúhanej čokolády

Postup: Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Prisypeme orechy, strúhanku, múku a prášok do pečiva. Všetko spolu poriadne zmiešame a vylejeme na plech, ktorý sme pred tým vymastili maslom a dáme upiecť do rúry pri teplote 180 °C asi na 20 – 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a prekrojíme na polovicu. Salko dáme uvariť do vody na 2 hodiny a necháme ho vychladnúť. Potom ho zmiešame s maslom, nasekanými mandľami a nastrúhanou čokoládou. Natrieme ho na polovicu korpusu, pričom druhou polovicou korpusu krém prikryjeme. Trochu krému si necháme a natrieme ním vrch korpusu. Posypeme ho strúhanou čokoládou a ak chceme tak aj mandľami, alebo orechmi. Dáme vychladnúť do chladničky.


Mohlo by vás zaujímať: Koláčiky „mufinky“: Sú jednoduché na prípravu a výborne chutia


Karamelové košíčky

Potrebujeme:

  • 250 g stuženého tuku (napr. Palmarin)
  • 300 g hladkej múky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 vajce
  • (pre kakaový variant cca 2 lyžice kakaa)
  • 1 Salko
  • 125 g masla
  • čokoládu

Postup: Uvaríme Salko (cca 2 hodiny) aby skaramelizovalo. Z múky, prášku do pečiva, stuženého tuku, cukru a vajíčka (a prípadne kakaa) vypracujeme cesto, ktorým naplníme košíčkové formičky. Dáme upiecť pri teplote asi 180°C na 15 – 20 minút, vyklopíme a poukladáme na papier na pečenie. Potom vymiešame maslo s vychladnutým uvareným Salkom na krém. Ten potom pomocou cukrárskeho vrecka na zdobenie nanesieme ozdobne na košíčky. Vrch pofŕkame roztopenou čokoládou alebo karamelom.


Poznáte ešte nejaké ďalšie zaujímavé recepty na prípravu karamelových zákuskov? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Oliver
Odporúčame