Ideálne mäso pre krásnu postavu: Králik je tá správna voľba

kralik

wikimedia.org/Claus Ableiter

Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.

Králik ako diétne mäso

Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa. Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí kľúčovú úlohu. 100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.


Mohlo by vás zaujímať: Obľúbené kačacie mäso: Chutí skvele, pozor však na tuky či cholesterol


Králik a ostatné druhy mäsa

Králičie mäso bolo označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa. Pre zaujímavosť uvádzame porovnanie králičieho mäsa s ostatnými druhmi mäsa (hodnoty sú prepočítané na 100 gramov mäsa):

Druh mäsa Počet kalórií Bielkoviny Tuky
Králik dusený 205 30 8,4
Chudé hovädzie 275 25 20
Bravčové stehno pečené 290 27 20
Pečená kačica 330 20 30
Pečená hus 350 30 25

 

Bielkoviny nielen pre budovanie svalovej hmoty

V sto gramovej porcii králika sa nachádza viac ako 30 gramov kvalitných proteínov. Slúžia nielen ku získavaniu aktívnej svalovej hmoty, ale sú dôležité aj pre boj s infekciami a hojenie rán.


Mohlo by vás zaujímať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?


Bohatstvo vitamínov skupiny B

100 gramová porcia králika pokryje takmer 55-percentnú potrebu vitamínov B3 a B12. Zastúpené sú aj ďalšie vitamíny z tejto skupiny – B2, B5 a B6. Béčka sú nápomocné pri riešení stavov ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, bolesti kĺbov, nespavosť, nervozita, depresia, či migréna.

Meď, zinok a železo

Železo je nevyhnutné pre produkciu červených krviniek a zásobovanie organizmu kyslíkom, zinok posilňuje obranyschopnosť organizmu, ovplyvňuje produkciu hormónov a meď potrebujú cievy, nervy, kosti i šľachy.

Bonus v podobe nízkeho obsahu sodíka

Ľudia, ktorí majú problém s kardiovaskulárnym systémom a vysokým krvným tlakom, sa musia mať pred sodíkom na pozore. Králik je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa vhodný aj pri týchto ťažkostiach, pretože obsahuje nízku hladinu sodíka.


Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Králik na francúzsky spôsob

Keďže králiky sú obľúbené najmä vo Francúzsku, prinášame vám recept typický pre túto krajinu:

Suroviny: 1 rozporciovaný králik, 4 PL masla, 2 nasekané šalotky, ½ šálky bieleho vína, ½ šálky dijonskej horčice, ½ šálky smotany, podľa chuti sušený tymian, petržlenová vňať, voda

Postup: Králika osolíme a osmažíme na masle, až kým nemá ružový nádych. Vyberieme do hrnca a prikryjeme pokrievkou. Následne do masla pridáme nakrájanú šalotku a smažíme doružova 3 – 4 minútky, zalejeme vínom a chvíľku povaríme. Následne pridáme ďalšie ingrediencie ako horčicu, tymian a približne ½ šálky vody. Zmes opäť privedieme do varu, pridáme králika a pomaly dusíme približne hodinku.

Keď je králik hotový, opäť ho na chvíľu odložíme bokom. Omáčku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, petržlenovú vňať, premiešame a králika vrátime späť do hrnca. Podávame s opečeným chlebom a nemalo by chýbať ani kvalitné biele víno.


Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu králika? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: wikimedia.org/Claus Ableiter, wikimedia.org/Claus Ableiter, Mirka
Odporúčame