Králičie mäso je jedným z najkvalitnejších druhov mäsa. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.
Králik ako diétne mäso
Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa. Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, ktoré zohrávajú pri chudnutí kľúčovú úlohu. 100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.
Mohlo by vás zaujímať: Obľúbené kačacie mäso: Chutí skvele, pozor však na tuky či cholesterol
Králik a ostatné druhy mäsa
Králičie mäso bolo označené Svetovou zdravotníckou organizáciou za najchudšie a jedno z najzdravších druhov mäsa. Pre zaujímavosť uvádzame porovnanie králičieho mäsa s ostatnými druhmi mäsa (hodnoty sú prepočítané na 100 gramov mäsa):
Druh mäsa | Počet kalórií | Bielkoviny | Tuky |
Králik dusený | 205 | 30 | 8,4 |
Chudé hovädzie | 275 | 25 | 20 |
Bravčové stehno pečené | 290 | 27 | 20 |
Pečená kačica | 330 | 20 | 30 |
Pečená hus | 350 | 30 | 25 |
Bielkoviny nielen pre budovanie svalovej hmoty
V sto gramovej porcii králika sa nachádza viac ako 30 gramov kvalitných proteínov. Slúžia nielen ku získavaniu aktívnej svalovej hmoty, ale sú dôležité aj pre boj s infekciami a hojenie rán.
Mohlo by vás zaujímať: Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie: Chutnali ste ho už?
Bohatstvo vitamínov skupiny B
100 gramová porcia králika pokryje takmer 55-percentnú potrebu vitamínov B3 a B12. Zastúpené sú aj ďalšie vitamíny z tejto skupiny – B2, B5 a B6. Béčka sú nápomocné pri riešení stavov ako vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, bolesti kĺbov, nespavosť, nervozita, depresia, či migréna.
Meď, zinok a železo
Železo je nevyhnutné pre produkciu červených krviniek a zásobovanie organizmu kyslíkom, zinok posilňuje obranyschopnosť organizmu, ovplyvňuje produkciu hormónov a meď potrebujú cievy, nervy, kosti i šľachy.
Bonus v podobe nízkeho obsahu sodíka
Ľudia, ktorí majú problém s kardiovaskulárnym systémom a vysokým krvným tlakom, sa musia mať pred sodíkom na pozore. Králik je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa vhodný aj pri týchto ťažkostiach, pretože obsahuje nízku hladinu sodíka.
Mohlo by vás zaujímať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Králik na francúzsky spôsob
Keďže králiky sú obľúbené najmä vo Francúzsku, prinášame vám recept typický pre túto krajinu:
Suroviny: 1 rozporciovaný králik, 4 PL masla, 2 nasekané šalotky, ½ šálky bieleho vína, ½ šálky dijonskej horčice, ½ šálky smotany, podľa chuti sušený tymian, petržlenová vňať, voda
Postup: Králika osolíme a osmažíme na masle, až kým nemá ružový nádych. Vyberieme do hrnca a prikryjeme pokrievkou. Následne do masla pridáme nakrájanú šalotku a smažíme doružova 3 – 4 minútky, zalejeme vínom a chvíľku povaríme. Následne pridáme ďalšie ingrediencie ako horčicu, tymian a približne ½ šálky vody. Zmes opäť privedieme do varu, pridáme králika a pomaly dusíme približne hodinku.
Keď je králik hotový, opäť ho na chvíľu odložíme bokom. Omáčku odstavíme zo sporáka, pridáme smotanu, petržlenovú vňať, premiešame a králika vrátime späť do hrnca. Podávame s opečeným chlebom a nemalo by chýbať ani kvalitné biele víno.
Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu králika? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na