Pustite do kuchyne hovädzinu: Tieto recepty inšpirujú aj vás

Roštenka

flickr.com/DorothySH

Z viacerých výskumov vyplýva, že Slováci si na tanieri ešte stále nedoprajú dostatok hovädziny. Jedná sa pritom o zdravý typ mäsa, ktorý by sme podľa odborníkov mali konzumovať aspoň dva – tri krát za mesiac. Obsahuje totiž veľa železa, vitamínu B a esenciálnych aminokyselín. Dopriať si ho môžete napríklad aj vo forme chutnej roštenky.

Klasická roštenka

Potrebujeme:

  • ½ kg hovädziny na roštenku
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžičku horčice
  • hladkú múku
  • kúsok slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Postup: Roštenku nakrájame na tenšie plátky a naklepeme. Každý plátok posypeme soľou, korením a potrieme jemne horčicou. Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľku a prudko opečieme plátky mäsa. Pridáme na kúsky nakrájanú slaninku, zmiernime oheň a za pravidelného kontrolovania a dolievania vody dusíme, kým mäso nezmäkne. Na záver, ak chceme, môžeme šťavu zahustiť horčicou a múkou.


Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Česká roštenka

Potrebujeme:

  • ½ kg roštenkovice alebo sviečkovice
  • kúsok údenej slaniny
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej
  • hladkú múku
  • kyslé uhorky
  • 1 uvarené vajce na tvrdo

Postup: Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, potrieme horčicou, okoreníme a osolíme. Na oleji opražíme na kúsky nakrájanú slaninku a pridáme mäso, ktoré najprv opečieme sprudka a potom oheň zmiernime, podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso uvarené a dostatočne mäkké, zahustíme výpek múkou a pridáme na kúsky pokrájanéhttp://varecha.pravda.sk/la/00.gif kyslé uhorky a po chvíli nasekané vajce uvarené na tvrdo. Minútku povaríme, odstavíme a môžeme podávať.


Mohlo by vás zaujať: Fanúšikovia diviny majú hody: Čo sa v tomto mäse ukrýva a na čo je vhodné?


Papriková roštenka

Potrebujeme:

  • ½ kg roštenkovice alebo sviečkovice
  • olej
  • hladkú múku
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 paradajkový pretlak
  • 3 paradajky
  • 1 papriku
  • mletú červenú papriku
  • rascu
  • soľ
  • majoránku

Postup: Na tenko nakrájané plátky mäsa posolíme, potrieme horčicou, okoreníme a dáme prudko opiecť. Vyberieme a vo výpeku opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme rascu, mletú papriku, pretlak a vodu. Zamiešame a pridáme opečené mäso. Asi po 30 minútach pridáme aj pokrájanú papriku a paradajky.  Dochutíme majoránkou a necháme dovariť.


Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu roštenky? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: flickr.com/DorothySH, flickr.com/DorothySH, Oliver
Odporúčame