Z viacerých výskumov vyplýva, že Slováci si na tanieri ešte stále nedoprajú dostatok hovädziny. Jedná sa pritom o zdravý typ mäsa, ktorý by sme podľa odborníkov mali konzumovať aspoň dva – tri krát za mesiac. Obsahuje totiž veľa železa, vitamínu B a esenciálnych aminokyselín. Dopriať si ho môžete napríklad aj vo forme chutnej roštenky.
Klasická roštenka
Potrebujeme:
- ½ kg hovädziny na roštenku
- 1 cibuľu
- 1 lyžičku horčice
- hladkú múku
- kúsok slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Postup: Roštenku nakrájame na tenšie plátky a naklepeme. Každý plátok posypeme soľou, korením a potrieme jemne horčicou. Na oleji speníme na drobno pokrájanú cibuľku a prudko opečieme plátky mäsa. Pridáme na kúsky nakrájanú slaninku, zmiernime oheň a za pravidelného kontrolovania a dolievania vody dusíme, kým mäso nezmäkne. Na záver, ak chceme, môžeme šťavu zahustiť horčicou a múkou.
Mohlo by vás zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?
Česká roštenka
Potrebujeme:
- ½ kg roštenkovice alebo sviečkovice
- kúsok údenej slaniny
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
- hladkú múku
- kyslé uhorky
- 1 uvarené vajce na tvrdo
Postup: Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, potrieme horčicou, okoreníme a osolíme. Na oleji opražíme na kúsky nakrájanú slaninku a pridáme mäso, ktoré najprv opečieme sprudka a potom oheň zmiernime, podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäso uvarené a dostatočne mäkké, zahustíme výpek múkou a pridáme na kúsky pokrájané kyslé uhorky a po chvíli nasekané vajce uvarené na tvrdo. Minútku povaríme, odstavíme a môžeme podávať.
Mohlo by vás zaujať: Fanúšikovia diviny majú hody: Čo sa v tomto mäse ukrýva a na čo je vhodné?
Papriková roštenka
Potrebujeme:
- ½ kg roštenkovice alebo sviečkovice
- olej
- hladkú múku
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 paradajkový pretlak
- 3 paradajky
- 1 papriku
- mletú červenú papriku
- rascu
- soľ
- majoránku
Postup: Na tenko nakrájané plátky mäsa posolíme, potrieme horčicou, okoreníme a dáme prudko opiecť. Vyberieme a vo výpeku opražíme na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme rascu, mletú papriku, pretlak a vodu. Zamiešame a pridáme opečené mäso. Asi po 30 minútach pridáme aj pokrájanú papriku a paradajky. Dochutíme majoránkou a necháme dovariť.
Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu roštenky? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.
Zdieľať na