Máte chuť na jednoduchú sladkú dobrotu? Skúste tieto chutné variácie žemľovky

Žemľovka

blogspot.com

Iste aj vy patríte medzi tých, ktorí dostanú z času na čas chuť na niečo sladké. Nemusí to byť však vždy len čokoláda. Medzi sladké dobroty patria aj jedlá, ktoré sa dajú pripraviť s použitím chutných sladkých ingrediencií. Medzi také patrí napríklad aj žemľovka. Pripraviť sa dá na množstvo spôsobov a okrem rožkov môžete použiť aj bagetu, či vianočku.

Jablková žemľovka

Potrebujeme:

  • 7 rožkov
  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 250 g tvarohu
  • 5 nastrúhaných jabĺk
  • škoricový cukor
  • hrozienka

Postup: Jablká krátko podusíme so škoricovým cukrom a hrozienkami.  Rožky nakrájame na kolieska a namáčame ich v mlieku, v ktorom sme rozmixovali vajcia a cukor. Do vymasteného pekáča rozložíme namočenú tretinu rožkov, na ňu dáme vrstvu tvarohu. Naň naukladáme rožky, potom dáme vrstvu jabĺk a vrchnú vrstvu rožkov. Ak nám zostane mlieko, rozlejeme ho po žemľovke a na vrch naukladáme aj pár plátkov masla. Dáme piecť do rúry na 170 °C asi na 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Vráťte sa na chvíľu do detstva: Upečte si niektorú z týchto báboviek!


Marhuľová žemľovka

Potrebujeme:

  • 2 – 3 veľké bagety
  • 500 ml mlieka
  • 50 g cukru
  • 500 g tvarohu
  • 1 marhuľový kompót
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • hrozienka
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 škoricové cukry

Postup: Bagetu nakrájame na plátky a namočíme ju v mlieku, v ktorom je rozmiešaný cukor a vajcia. Tretinu namočených bagiet poukladáme na dno vymasteného pekáča a na ne dáme ½ marhúľ a ½ tvarohu a posypeme 1 vanilkovým a 1 škoricovým cukrom. Na túto vrstvu  naukladáme vrstvu namočených žemlí a na ne opäť rovnakým spôsobom vrstvu marhúľ a tvarohu spolu s cukrami. Ako poslednú vrstvu naukladáme namočené žemle. Dáme piecť do rúry pri teplote asi 160 °C na približne 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tvarohový koláč dvakrát inak: Pochutnajte si aj vy!


Vianočková žemľovka

Potrebujeme:

  • 1 vianočku
  • 250 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 6 nastrúhaných jabĺk
  • 1 škoricový cukor
  • 1 vanilkový cukor

Postup: Vianočku nakrájame na plátky a v mlieku rozmiešame žĺtky. Polovicu nakrájanej vianočky dáme na dno vymasteného pekáča a pokvapkáme ju mliekom. Na ňu naukladáme postrúhané jablká, rozmiešané s vanilkovým a škoricovým cukrom. Na vrch poukladáme zvyšok vianočky a pokvapkáme zvyškom mlieka. Dáme piecť do rúry na teplotu 160 °C na dobu asi 30 – 40 minút. Z bielkov urobíme sneh, ktorý rovnomerne vylejeme na takmer hotovú žemľovku a dáme ešte na 5 minút dopiecť.


Poznáte ešte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu žemľovky? Podeľte sa o ne s ostatnými čitateľmi v diskusii pod článkom.

Zdroj: blogspot.com, blogspot.com, Nela
Odporúčame