Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby

Placky

wikipedia.org

Jedno z najtradičnejších slovenských jedál – zemiakové placky. Jednoduchá a nenáročná pochúťka, ktorá však vždy poteší chuťové bunky a navodí pocit domácej pohody. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov. Vyskúšať môžete majoránkovo-cesnakové, s kuracím mäskom, či pečenú „haruľu“ v rúre s opečenou slaninkou.

Majoránkovo-cesnakové placky

Potrebujeme:

  • 8 väčších zemiakov
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 kopcovité lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 lyžicu majoránky
  • soľ
  • korenie
  • domácu masť
  • kúsok slaniny podľa chuti

Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme koreniny, vajcia, pretlačený cesnak a premiešame. Ďalej pridáme múku a dobre premiešame. V panvici rozpustíme domácu masť, naberačkou naberieme zmes a v panvici vytvarujeme placky, ktoré opečieme z obidvoch strán.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Placky s kuracím mäskom

Potrebujeme:

  • 6 veľkých zemiakov
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • ½ kg kuracích pŕs
  • 1 strednú cibuľu
  • mletú červenú papriku
  • 1 lyžičku paradajkového pretlaku (kečupu)
  • olej

Postup: Z nastrúhaných zemiakov, vajec, korenín a múky pripravíme cesto na placky, z ktorého ich potom postupne upečieme. Pokrájame si cibuľu a kuracie mäso. Cibuľu dáme opražiť na rozpálený olej a pridáme ku nej nakrájané kuracie mäso. To opečieme, pridáme ku nemu soľ, korenie a červenú mletú papriku, podlievame ho vodou a dusíme ho dovtedy, kým nebude hotové. Pred dovarením pridáme lyžičku paradajkového pretlaku (kečupu). Ako prílohu ku mäsu podávame placky.


Mohlo by vás zaujímať: Overené recepty starých mám: Vráťte sa do detstva s pochúťkami zo zemiakov!


V rúre pečená „haruľa“ so slaninkou

Potrebujeme:

  • 7 väčších zemiakov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • mletú rascu
  • olej
  • kúsok slaniny podľa chuti
  • zakysanku

Postup: Zemiaky nastrúhame na strúhadle, alebo kuchynskom robote a dáme do misky. Posypeme ich koreninami, pridáme vajcia a múku. Zmiešame, vylejeme na vymastený plech a dáme upiecť do rúry na teplotu 170 °C na asi pol hodinu, alebo kým nebude hotová. Po upečení necháme chvíľu vychladnúť a pokrájame ako koláč na väčšie štvorce. Slaninu pokrájame na kúsky a opečieme na oleji. Haruľu podávame so slaninkou a zakysankou.


Poznáte nejaké ďalšie chutné recepty na prípravu placiek? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie.

Zdroj: wikipedia.org, wikipedia.org, Nela
Odporúčame