Rady a triky starej mamy pri pečení: S nimi budú možno vaše koláče ešte lepšie

torta

publicdomainpictures.net/George Hodan

Kúsok jablka medzi priveľmi tvrdé medovníky je jeden z trikov, ktorý sa v slovnenských domácnostiach využíva už celé desaťročia. Podobných tipov a trikov od šikovných kuchárok je oveľa viac. Ponúkame vám niekoľko z nich. Hoci niektoré možno už poznáte a využívate, o iných ste možno ešte nepočuli a pomôžu vám pri ďalšom pečení.

Príprava cesta je základ

  • Ideálne je, keď sú ingrediencie izbovej teploty.
  • Pri robení cesta spolu najskôr premiešajte suché prísady (cukor, múku, prášok do pečiva…). až potom pridajte tie tekuté.
  • Nezabudnite do cesta pridať štipku soli.
  • Pečivo z kysnutého cesta nemusí každý dobre tráviť. Tento problém odstránite, ak do cesta pridáte kávovú lyžičku mletého zázvoru.
  • Múčnik z treného cesta bude nadýchanejší, ak do cesta pridáte pár kvapiek octu. Nebojte sa, na chuti to poznať nebude.
  • Pripravujete cesto vašej babičky, do ktorého ide veľké množstvo vajíčok? Časť z nich môžete nahradiť práškom po pečiva – minimálne dve tretiny vajec z pôvodného receptu však do cesta musia ísť.   
  • Lepí sa vám cesto na ruky? Ak nechcete pridávať zbytočne veľa múky, natrite si ruky rastlinným olejom.
  • Ak chcete vyvaľkať lístkové cesto, vložte ho medzi dva papiere na pečenie. Ak sa vám priveľmi hýbe po stole alebo doske, pokvapkajte ju vodou.

Mohlo by vás zaujať: Ideálne pečenie: Vymastený plech, papier alebo silikónové formy?


Keď veci nejdú podľa plánu

  • Ak vám koláč nejde von z plechu alebo z tortovej formy, postavte ho ešte horúci na niekoľko minút na vlhkú utierku.
  • Sú vaše upečené sušienky priveľmi tvrdé? Zmäknú za dve hodinky, ak ich uložíte do krabice na krajce čerstvého chleba a krabicu zavriete.
  • Ak ste to s pečením prehnali a cesto máte priveľmi suché, pokvapkajte ho rumom alebo šťavou z kompótu.
  • Nerovný povrch koláča či prepadnutej torty najlepšie zamaskujete plnkou a následne šľahačkovou či a ovocnou výzdobou.

Mohlo by vás zaujať: Teplý a chrumkavý: Domáci chlieb z vašej vlastnej rúry chutí najlepšie!


Oriešky, hrozienka a poleva

  • Mandle olúpete najľahšie, ak ich najskôr dáte do horúcej vody a o chvíľu ich prelejete studenou.
  • Ak máte lieskové oriešky v skrini už dlho a bojíte sa, že sa to prejaví na ich chuti. Dajte ich na tri dni do vody.
  • Lieskovce ošúpete, ak ich budete zohrievať na jemnom ohni na panvici, kým šupky nezačnú odpadávať. Táto procedúra je však trochu náročná na čas.
  • Hrozienka neklesnú v ceste na dno, ak ich po vybratí z vody vložíte do múky.
  • Jednoduchú čokoládovú polevu pripravíte zmiešaním roztopenej  čokolády vo vodnom kúpeli (pokojne staršej – napr. figúrky z Vianoc) a pridajte stužený tuk (alebo maslo)

Aký trik pomáha pri pečení vám? Poraďte aj ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: publicdomainpictures.net/George Hodan, Viera
Odporúčame