Pochúťky starých mám z nitrianskeho regiónu: Jablková torta či burgyňáše chutia aj dnes

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Poznáte recepty typické pre Nitru a okolie?

Na slovenské pochúťky nepotrebujete exotické ingrediencie

Nitra a jej okolie sú známe svojimi vinohradmi a chutnými vínami, ktoré sa tu dorábajú a sú vhodným doplnkom k zdravým jedlám našich predkov. Necháte sa zlákať na niektorý z receptov našich starých mám aj vy?


Jednoduché, sviatočné aj každodenné a pritom tak výdatné a chutné recepty prináša z nitrianskeho regiónu – Dolná Nitra, Horná Nitra, Tekov - ďalší diel knihy zo série Poklady slovenskej kuchyne. Jej autorka Silvia Pilková, zberateľka tradičných slovenských receptov, sa sústredila pri ich výbere na to, aby ulahodila chuťovým pohárikom vegetariánov aj milovníkov mäsitých jedál, ľuďom obľubujúcich sladké či slané jedlá. Ponúkame vám tri recepty aj na váš stôl.

Dolná Nitra

Je krajom, kde sa dobre darí paradajkám, kukurici, hroznu a iným plodinám, ktoré majú rady teplé podnebie. Zaujímavosťou z Lapáša, odkiaľ je rodina môjho muža, sú burgyňáše, ktoré sa piekli z cukrovej repy. Sú odvodené od názvu kŕmnej repy burgyne, ktorá sa ale na pečenie používala menej ako cukrová,“ priblížila Silvia Pilková.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičné recepty sú opäť v móde: Svedčí o tom aj nová séria kuchárskych kníh


Burgyňáše

Potrebujeme:

  • 1 kg cukrovej repy
  • 4 zrniečka čierneho korenia
  • 1 kg polohrubej múky
  • 4 lyžice masti
  • 1 kocku droždia
  • 1 lyžičku prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku soli
  • 100 g cukru
  • 100 g maku

Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 lyžičku soli 

Repu očistíme, ošúpeme, nakrájame na menšie časti a na 45 minút dáme variť do vody s čiernym korením. Uvarenú repu postrúhame do misky, pridáme múku, masť, droždie, prášok do pečiva, vajcia, soľ, cukor a mak. Cesto miesime, kým nie je vláčne a nelepí sa. Necháme ho 45 minút vykysnúť, potom rozvaľkáme a na pomúčenej doske vykrajujeme pagáče. Poukladáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom so soľou a v rúre vyhriatej na 190 ºC pečieme asi 25 minút. Mierne sladkastú chuť pagáčov výborne dopĺňa suchšie víno, z tejto oblasti to môže byť rizling alebo veltín.


Mohlo by vás zaujímať: Tradičná kuchyňa chutí aj dnes: Vyskúšajte zemiakové placky na tri spôsoby


Horná Nitra

Je oblasť, kde sa chovala hydina, pestovali jablká. Melence, štedrák, krúpová kaša, zvarová polievka, pripravená len zo zemiakov a cmaru, patrili kedysi k typickým jedlám pripravovaným v tomto regióne. Keďže sa tu nachádzajú aj Topoľčany a pivovar, pivo sa stalo základom pre mnohé chutné jedlá,“ prezradila tajomstvo Silvia Pilková. Dodala, že jablká ako súčasť každej záhrady, sa stali surovinou na varenie a pečenie asi v každej domácnosti. 

Jablková torta z Radošiny

Potrebujeme:

  • 2 vajcia
  • 125 g práškového cukru
  • 50 ml oleja
  • 150 g jabĺk, nastrúhaných na jemno
  • 170 g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžicu kakaa
  • 50 g posekaných orechov
  • marhuľový lekvár
  • 100 g čokolády
  • 70 g masla

Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do penista, postupne zašľaháme olej, pridáme postrúhané jablká a premiešame. Do pripravenej masy pridáme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou, preosiatym kakaom a posekanými orechmi. Cesto rozotrieme do pripravenej formy, vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C a pečieme asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Korpus potrieme lekvárom a polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme pripravili nad parou vymiešaním masla a čokolády. Torta výborne chutí so šľahačkou.


Mohlo by vás zaujímať: Nezabúdajte na tradície: Pripravte si doma pirohy podľa vlastnej chuti


Tekov

Ešte nedávno sa na každej dedine takmer z každého dvora ráno vyháňal kŕdeľ husí na pašu. V jeseni a na začiatku zimy sa začali vykrmovať. Husi boli zavreté v chlieve, aby mali čo najmenej pohybu a gazdiná brala hus za husou, sediac si ju pridŕžala nohami, jednou rukou jej otvorila zobák a druhou ju štopala šrotom, kukuricou alebo priamo na tento účel urobenými šúľkami zo zemiakov, až po koniec hrdla. Za dva týždne boli vykŕmené a pripravené na pekáč. Upiecť hus tak, aby bola akurátne slaná, šťavnatá, prepečená a s chrumkavou kožkou, je naozaj umenie a každá kuchárka má na to svoj recept. Skúste ten môj,“ vyzvala Silvia Pilková.

Tekovská husacina

Potrebujeme:

  • 6-kilogramovú hus
  • soľ
  • mlieko na potretie

Vypitvanú a umytú hus vyutierame do sucha, potrieme soľou (aj brušnú dutinu) a necháme cez noc odstáť v chlade. Na druhý deň hus podliatu vodou pomaly pečieme v hlinenom pekáči v rúre vyhriatej na 180 °C aspoň 4 hodiny. Približne každú polhodinu ju otáčame a odoberáme vyškvarenú masť. Pred dokončením hus trochu potrieme mliekom, aby dostala zlatohnedú farbu. Hotovú hus vyberieme z rúry, necháme trochu odstáť a potom rozporciujeme na 8 častí. K pečenej husi sú najchutnejšie lokše, knedľa a dusená červená kapusta.

(Piková, Silvia: Poklady slovenskej kuchyne Dolná Nitra, horná Nitra,Tekov. Vydavateľstvo IKAR, 2013, str. 15, 110, 144.)


Ktoré typické recepty charakteristické pre Nitru a okolie si zvyknete pripravovať vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (6)

  • anna 16.12.2013, 14:13

    Keltis robievala naša starka je to kvalitné papaníčko zdrave.

  • Milan 21.04.2013, 09:56

    Trosku som nad tym keltisom rozmyslal a hladal zjednodusenie pripravy.To klicenie sa neda oblafnut, ale ostatne ano. Naklicene zrna by som nemlel, ale nahadzal do odstavovaca (kvalitnejsieho, ktory dokaze odstavit aj bylinky) a ziskal by som v podstate okamzite to "mlieko" z klickov. Potom uz len zahustit mukou na pozadovanu hustotu a dat upiect. Viem si predstavit, ze to je chutne aj same o sebe, ale pridal by som pol lyzicky sody bikarbony, trochu skorice a trochu pomletych klincekov. Ale naozaj len trochu, na zvyraznenie chuti. Pripadne kusok masla alebo vanilky. O tyzden mozno vyskusam (ak mi naklici raz). Klicky maju mat okolo 1-1,5 cm, ked su okolo 2cm, tak uz vraj zacina prevazovat horkasta chut a straca sa sladkost.

  • Marianna 21.04.2013, 09:12

    Ano,myslim keltis,ono sa to myslim vsade trosku inak vyslovuje.Pamatam si to ked robila babka,tusim prenica sa umyla,nechala vyklicit,zomlela,zmiesala s mukou a pieklo sa to v tapsi.To je hlineny pekac na hus alebo kacicu.Uplne najlepsie boli tie pripecene okraje,o tie bola bitka,neskutocne dobre jedlo.A vyzivne.

  • Milan 20.04.2013, 21:45

    Mariana, myslis Keltíš? Co som pozeral, tak je to dost narocne na pripravu, hoci je to z jednoduchych surovin. Ale chutit to moze vyborne. http://www.golianovo.sk/joomla/index.php?Itemid=9&id=8&option=com_content&task=view Viac nakdes , ked das do googla "Keltíš" Upiect ho nie je problem, ale ta babracka s pripravou....

  • Mariana 20.04.2013, 18:04

    Pochadzam kusok od Lv,tekovsky kraj.Milujem u nas casto robene makove perky s makom a hlavne "kelties".Len skoda ze to je to sice jednoduchy no o to tazsi recept na pripravu a ja sama to bohuzial neviem upiect.No to je pre mna najlepsie jedlo,jarne jedlo.

  • Milan 20.04.2013, 08:04

    Vdaka za recepty. Knihu si skusim zohnat a kupit. Zaujali ma tie burginase, ale neviem kde zozeniem cuktovu repu. Musim porozmyslat o jej nahrade, ale tusim by ju mohli nahradit sladke zemiaky (bataty), ved vyskusam. Jablkovu tortu z Radosiny urcite urobim. Ale momentalne mi tecu slinky nad tou husacinkou a loksami. Uz si ani nepamatam kedy sme ich robili. Takze idem kupit hus.....

1

Pridať komentár