Zbavte sa konečne tuku na bruchu: Naservírujte si týchto osem potravín

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Patrí tuk na bruchu aj k vašim problémovým partiám?

Odbúrať tuk na bruchu dokážu mnohé zdravé potraviny, medzi ktoré patria aj celozrnné výrobky.

Tuk nahromadený v oblasti pása je problémovou partiou nielen väčšiny mužov, ale aj mnohých žien. Zariadila nám to genetika, ktorá u silnejšieho pohlavia prirodzene hromadí tukové zásoby okolo pupka. Dámy sa s týmto problémom zase pasujú, pokiaľ im príroda nadelila postavu typu jablka. Ak túžite zoštíhlieť práve v tejto oblasti, nemusíte sa tukom v strave vyhýbať úplne. Stačí si medzi nimi len správne vyberať. Ktoré potraviny by ste mali zaradiť na svoj jedálny lístok?


Celozrnné výrobky

Ich rozklad v tráviacej ústave trvá vďaka vyššiemu podielu vlákniny omnoho dlhšie ako u výrobkov z čistej mletej múky. Vďaka tejto skutočnosti sa po konzumácii celozrnných výrobkov cítime dlhšie sýti, jeme menej a hladina inzulínu sa drží stabilne pri nižších hodnotách. Z dlhodobého hľadiska preto môžeme očakávať, že tukové bunky sa budú postupne zmršťovať a ubúdať. Vo vašich domácich zásobách by nemala chýbať hnedá ryža, quinoa, ovsená kaša či celozrnný chlieb.

Avokádo

Aj keď je toto exotické ovocie zásobárňou tukov, tie patria medzi takzvané mononenasýtené, a teda sú pre naše zdravie prospešné. Podobne ako celozrnné výrobky znižujú hladinu cukru v krvi a zabraňujú výkyvom hladiny inzulínu, ktoré za bežných okolností vedú k ukladaniu tuku na bruchu. Okrem toho mononenasýtené mastné kyseliny znižujú obsah „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvnom riečisku a zvyšujú podiel toho neškodného (HDL).


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás veľký pupok? Poradíme vám, ako sa ho zbaviť


Nízkotučné mliečne výrobky

Jogurty alebo mlieko s nízkym či dokonca žiadnym podielom živočíšnych tukov sú v mnohých diétach rozporuplné. Pravdou však zostáva, že mnohé z nich predstavujú optimálnu kombináciu karbohydrátov a proteínov, čo stabilizuje hladinu inzulínu. Vyberajte jogurty s obsahom probiotických kultúr, ktoré ozdravujú trávenie a odstraňujú nafukovanie brucha. Ak teda potraviny z mlieka tvoria súčasť vašich raňajok, skúste ich nahradiť nízkotučnými a sami si odsledujte, ako rýchlo po nich vyhladnete.

Oriešky

Podobne ako avokádu, aj orechové plody sú vysoko cenené pre svoj obsah zdravých mononenasýtených a polynenasýtených tukov, ktoré kontrolujú sacharidy v krvi. Niektoré oriešky, ako napríklad mandle, v sebe ukrývajú tiež značné množstvo magnézia – minerálu nevyhnutného na udržanie stabilnej hladiny cukru v krvi.

Citrusové ovocie

V citrusovom ovocí sa nachádza množstvo vitamínu C, ktorý podľa viacerých štúdií dokáže pri cvičení spaľovať až o 30% viac tuku. Okrem pomarančov a grepfruitov netreba zabúdať predovšetkým na citrón, ktorý osviežuje celoročne. V zime dochutí čaj a v lete je výborný v obyčajnej čistej vode.

Sója

Sójové bôby obsahujú vlákninu, antioxidanty a proteíny. U nás sa sója zatiaľ príliš veľkej obľube neteší, no pravdou zostáva, že by mala dotvárať jedálny lístok pri účinnom zhadzovaní tuku na bruchu. Aj vďaka nej totiž nepociťujeme hlad príliš skoro a hladina cukru v krvi tak veľmi nekolíše.


Mohlo by vás zaujímať: Narástlo vám veľké brucho za krátky čas? Poznáme možné dôvody


„Tučné“ ryby

Konzumácia rýb bohatých na tuky sa na prvý pohľad môže zdať kontraproduktívna. Losos, tuniak, pstruh či makrela však predstavujú zásobáreň nenasýtených omega-3 mastných kyselín. Tie preukázateľne dokážu naštartovať metabolizmus a spaľovať nahromadené tukové zásoby v organizme rýchlejšie.

Zelený čaj

Tento vysoko cenený zázrak východných kultúr je bohatým zdrojom antioxidantov zvaných katechíny. Je známe, že ich kombinácia s ďalším dôležitým prvkom – kofeínom, stimuluje metabolizmus a urýchľuje proces spaľovanie tukov. Zelený čaj má navyše povzbudzujúce účinky, vďaka ktorým osviežuje myseľ.

Ako ešte môžete podporiť spaľovanie tuku na bruchu?

  • raňajky sú základ – ak metabolizmus ráno nenaštartujete, telo sa vám „odmení“ zvýšenými chuťami predovšetkým v popoludňajších hodinách a večer. Vynechanie raňajok podporuje hromadenie tuku na bruchu bez rozdielu pohlavia, veku a podielu celkového tuku v organizme.
  • zdravé množstvo spánku – ak spíte príliš veľa alebo príliš málo, rozlúčte sa s plochým bruchom. Za všetko môže centrálna nervová sústava, ktorej chýba dopamín. Výsledkom je celodenné maškrtenie a následné priberanie na váhe. Doprajte si toľko spánku, koľko potrebujete, ale nie zbytočne veľa.
  • zvýšte príjem vápnika – či už ako výživový doplnok alebo prostredníctvom mliečnych výrobkov. Účastníci prieskumu, ktorí prijímali v strave viac vápnika, dosahovali výraznejší úbytok tuku v oblasti trupu a brucha. Najlepšie výsledky boli badateľné práve pri mliečnych výrobkoch.

Ako sa tuku na bruchu zbavujete vy? Napíšte do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • etti 01.02.2017, 16:47

    Tabletky na chudnutie - https://tinyurl.com/hosjl64 ja berеm uz Zelená kava viac ako mesiac…schudlа som viac ako 7 kg.

  • martina 17.09.2015, 14:27

    Súhlasím s niektorými komentármi vyššie, no základom sú aj iné potravinky: http://www.mojavyziva.sk/7-potravin-ktore-vam-pomozu-spalit-tuk-na-bruchu/

  • zolo 15.08.2014, 13:30

    Dobrí den hcem shudnut a vždi priberem (prestal som fajčit priznaki detoxu mám sice už menej ale vaha mi skače hore dole aj tlak (je to normalne?)

  • Ria 06.05.2013, 14:38

    .Nemusíme jesť avokádo ,ani vymýšľať drahé diéty.Ak sa vyhneme nezdravému mastnému mäsu ešte ušetríme.Stačí si dať menšiu porciu.Pomôžu prechádzky, ak je nepriaznivé počasie zacvičiť si doma aspoň pol hodinu..Hlavne si hovoriť,že ak priberám tak prijímam viacej potravy ako potrebujem.To najhlavnejšie je pevná vôľa.Bez nej schudnúť nedokážeme.Spomínať nemocnicu,že sa tam schudne aj bez pohybu je žart,nie?Tam schudneš už z toho ,že si v nemocnici a je pravda ,aj zo stravy ,lebo je to obyčajne taký hnus,že to nezješ. .

  • Kardioklub SK 02.04.2013, 21:41

    chudnite pod dozorom - váš redukčný program skontroluje medicínske vyšetrenie Dantest - viac na www.kardioklub.sk

  • Egres 02.04.2013, 20:40

    Odporucam detoxikaciu spojenu s dokladnym zavodnenim organizmu. Vyziva - hlavne dostatok vitaminov, mineralov a stopovych prvkov, vlaknina, bielkoviny, sacharidy s nizkym GI, dobry tuk (nie zivocisny) - mega 3+6. Ja pouzivam aj vyzivovy doplnok na zabezpecenie vitaminov, mineralov stopovych prvkov a enzymov.

  • miro 02.04.2013, 17:25

    no co sa tyka potravin tak verim ze sa to da aj bez pohybu len ta strava by bola dost financne narocna ,vela lacnych potravin v podstate skodia nasmu telu ,takze jedine makat ,makat ,makat :-) vsetky mozne sporty treba striedat :-D

  • Feri 02.04.2013, 15:27

    Nuž ja si dávam pozor na sacharidy hlavne večer (sladené limonády vôbec, domáce koláče áno), mliečne výrobky preferujem plnotučné a pravidelne jem tvrdý syr (tuk 30%). Semiačka (nezoxidované) ok, sója nie. Ráno sa obyčajne prežeriem (bielkoviny + pomalé sacharidy) a postupne k večeru už len bielkoviny a semiačka. Výsledok - tehličky na bruchu. Chce to samozrejme aj z času na čas pár dní diéty s nízkym obsahom sacharidov.

  • M. 02.04.2013, 11:27

    Pepe> tym som myslel klasicku nemocnicnu stravu, zas uplne beztukova nie je

  • cekaj 02.04.2013, 10:59

    Roundup od Monsanta způsobuje duševní nemoci a obezitu Zdá se, že dobré bakterie ve střevech můžou být zničeny každým kouskem jídla, které sníte. V tomto drží prvenství antibiotika, ale může zde být další viník – geneticky modifikované potraviny. S objevem plodin Monsanta odolných vůči Roundupu je ohroženo veřejné zdraví. Tyto geneticky modifikované plodiny jsou stvořené k tomu, aby byly odolné vůči velkým množstvím herbicidu Roundup. Glyfosát, účinná látka Roundupu, zůstává ve zbytkovém množství v těchto geneticky modifikovaných plodinách a způsobuje potenciální ohrožení veřejného zdraví. Podle Dr. Dona Hubera, experta v některých vědeckých oborech týkajících se geneticky modifikovaných potravin, se množství prospěšných bakterií ve střevech snižuje s konzumací geneticky modifikovaných potravin. Ale tento výsledek je způsoben zbytkem glyfosátu v krmivech a potravinách. Dr. Huber uvádí, že zbytky glyfosátu v geneticky modifikovaných rostlinách jsou zodpovědné za výrazné snížení obsahu minerálů a dělá tak lidi vysoce náchylné vůči patogenům. Již dříve studie zjistily, že jsou prospěšné bakterie ve zvířatech hubeny glyfosátem. viac sa dozvies na cez-okno.eska

1 2 >

Pridať komentár